Levest levessel

Aki sok levest eszik, sokáig él. A leves a gyomor szeretője - ilyen megállapításokat hallhattunk az Újházi tyúkhúsleves szülőhelyén, a Gundel Étteremben. A 77 leves receptjét is tartalmazó Leveskönyv bemutatóján jártunk.

Vinkó József, a Magyar Konyha gasztrokultúrális magazin főszerkesztője alapozta a meghívottak jó étvágyát a sajtótájékoztató után felszolgált levesekhez. Többek közt elmondta, novemberi lapszámukhoz egy olyan különleges formátumú és tartalmú kiadvánnyal rukkoltak elő - ez a Leveskönyv -, amelyben 77 klasszikus recept, emellett levesekhez kapcsolódó anekdotagyűjtemény, valamint levesbetétek és új technológiák bemutatása is szerepel.

Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke ehhez hozzátette, számára és családjának, akárcsak sokmindenkinek a magyarok közül, mennyire fontos egy jó leves, amely szinte egy levegővétel a főétkezés előtt, és az emberi, meleg és szeretetteljes találkozások kapcsolatok egyik fontos eleme. Hozzátette, az október 29-i bemutató helyszíne sem véletlen, hiszen a Gundel az az ikonikus hely, aholy anno - sok más klasszikus étel mellett - az Újházi tyúkhúsleves is megszületett. Ki a palóc a palóslevesből? Mi valójában a kőleves háttere? - erre is válaszokat kapunk az új kis kiadványukból.

Végül Berta László, a zalaegerszegi illetőségű Zalaco vezetője is szót kapott, aki vendéglátással és sütőipari termékekkel foglalkozó cégét mutatta be röviden, és azt is elárulta, miért volt fontos számukra, hogy támogassák a most megjelent Leveskönyvet.

Litauszky Zsolt, a Gundel executive chefje jött ki fürgén a konyháról, még a tálalást megelőzően, hogy elárulja, egy több mint négy órát fővő, marhafartőt, kakast, velőscsontot rejtő, igazi Gundeles Újházi tyúkhúslevessel örvendezteti meg a jelen lévőket, majd egy kalandosnak nevezett, naranccsal, gyömbérrel megbolondított őszi sláger, a sütőtökleves kerül csészében a vendégek elé, végül pedig a szarvashússal, fürjtojással bélelt "nagyágyút", a Legényfogólevest küldi ki a konyháról, Lévai Anikó egyik nagy kedvencét, aki külön kérte, hogy ez mindenképp szerepeljen a repertoárban, mert sok lányt kellett férjhez adnia, és úgy véli, ebben a Legényfogóleves igencsak jelentős szerepet játszott.

Forrás: turizmusonline.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.