Levest levessel

Aki sok levest eszik, sokáig él. A leves a gyomor szeretője - ilyen megállapításokat hallhattunk az Újházi tyúkhúsleves szülőhelyén, a Gundel Étteremben. A 77 leves receptjét is tartalmazó Leveskönyv bemutatóján jártunk.

Vinkó József, a Magyar Konyha gasztrokultúrális magazin főszerkesztője alapozta a meghívottak jó étvágyát a sajtótájékoztató után felszolgált levesekhez. Többek közt elmondta, novemberi lapszámukhoz egy olyan különleges formátumú és tartalmú kiadvánnyal rukkoltak elő - ez a Leveskönyv -, amelyben 77 klasszikus recept, emellett levesekhez kapcsolódó anekdotagyűjtemény, valamint levesbetétek és új technológiák bemutatása is szerepel.

Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke ehhez hozzátette, számára és családjának, akárcsak sokmindenkinek a magyarok közül, mennyire fontos egy jó leves, amely szinte egy levegővétel a főétkezés előtt, és az emberi, meleg és szeretetteljes találkozások kapcsolatok egyik fontos eleme. Hozzátette, az október 29-i bemutató helyszíne sem véletlen, hiszen a Gundel az az ikonikus hely, aholy anno - sok más klasszikus étel mellett - az Újházi tyúkhúsleves is megszületett. Ki a palóc a palóslevesből? Mi valójában a kőleves háttere? - erre is válaszokat kapunk az új kis kiadványukból.

Végül Berta László, a zalaegerszegi illetőségű Zalaco vezetője is szót kapott, aki vendéglátással és sütőipari termékekkel foglalkozó cégét mutatta be röviden, és azt is elárulta, miért volt fontos számukra, hogy támogassák a most megjelent Leveskönyvet.

Litauszky Zsolt, a Gundel executive chefje jött ki fürgén a konyháról, még a tálalást megelőzően, hogy elárulja, egy több mint négy órát fővő, marhafartőt, kakast, velőscsontot rejtő, igazi Gundeles Újházi tyúkhúslevessel örvendezteti meg a jelen lévőket, majd egy kalandosnak nevezett, naranccsal, gyömbérrel megbolondított őszi sláger, a sütőtökleves kerül csészében a vendégek elé, végül pedig a szarvashússal, fürjtojással bélelt "nagyágyút", a Legényfogólevest küldi ki a konyháról, Lévai Anikó egyik nagy kedvencét, aki külön kérte, hogy ez mindenképp szerepeljen a repertoárban, mert sok lányt kellett férjhez adnia, és úgy véli, ebben a Legényfogóleves igencsak jelentős szerepet játszott.

Forrás: turizmusonline.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.