Új versenytársat kaptak a fővárosi prémium éttermek: a napokban megnyitott a Felix Kitchen&Bar, egészen különleges koncepciót és topgasztrot kínálva. Az új topgasztrohely névválasztásának oka: Felix volt Ybl Miklós fiának a keresztneve.
Alig néhány napja várja vendégeit a teljesen átalakított, és elegánsan szellős, gyönyörű dizájnnal berendezett új vendéglátóhely, amely a 2018 tavaszán átadott Ybl Budai Kreatív Ház gasztronómiai párjaként egészíti ki a legendás Ybl Vízház épületét.
Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített, eredetileg neoreneszánsz stílusban épült minipalota már számos funkciót betöltött csaknem másfél évszázados fennállása során, bár tény, a vendéglátó funkció kisebb megszakításokkal végigkísérte a ház életét. Legutóbb kávézóként nyitott újra, azonban a patinás helyszín megérdemli, hogy végre megkapják az épülethez méltó gasztronómiai megújulást is a sokat látott falak, ezt a Felix biztosítja mostantól, mondta el a megnyitó során Németh Gergely üzletvezető.
Majd Kaiser Kata, a ház kultúrális menedzsere körbekísérte a vendégeket a különleges méretű és adottságú épületben, ahol nyilván nem kis kihívást jelentett, hogy a pincei részben például, az egykori szenescsarnok helyén kiállítótermet rendeztek be, ahol mindig egy sztár kortárs hazai vagy ázsiai művész alkotásai bárki által megtekinthetők, vagy hogy a galériában, az egykor lakrésznek kialakított területen olyan szalont alakítottak ki, Kovásznai szalon néven, amelyre bátran jelenthetjük ki: Budapest egyik legfényűzőbb vendégfogadóhelye jött ezzel létre.
A tavaly óta működő Ybl Budai Kreatív Ház és az új étterem célja, hogy a kultúra és a gasztronómiai kiegészítse egymást az épületben és mivel a kiállítótér az ázsiai művészeteknek is helyet ad, ez a konyha irányzat visszaköszön az étlapon is. A magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett az ázsiai alapanyagok is szerepet kapnak Kovács Árpád séf által összeállított étlap fogásaiban. Árpád már számos hazai topétteremben dolgozott: a 21 Magyar Étterem, a La Perle Noire, a Pierrot, a Vár: a Speiz konyhájából is kóstolhattuk kreációit.
Az étlapon a sea food kreációk és a steakek dominálnak, de hangsúlyt kapnak az ún. raw fogások is, amelyek olyan minőségi nyers alapanyagok, melyek nem feltétlenül igényelnek hőkezelést és natúr formában is ízletesek maradnak. A séf elmondása szerint az elsődleges és legfontosabb számára, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokból dolgozzanak, amelyek beszerzésére egy komoly, több mint 20 beszállítóval dolgozó hálózatot építettek ki és ha kell, akkor a világ másik végére is elmennek a legjobb hozzávalókért. Ennek köszönhetően az étlapon olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a Kamcsatkai rák, amely egyedülálló hazánkban, vagy az itthon eddig csak a Nobuban kóstolható Miyazaki hátszín, de rendelhetünk a japán konyhában használt yuzus ponzuval elkészített libamájat, illetve prémium minőségű steakeket is, melyeket számos mártással és körettel tudunk kombinálni.
A Felix a magyar fogások terén is tudott újat mutatni, már az első hét után a vendégek kedvence a Budapesten egyedülálló kétszemélyesnek hirdetett, de brutál adag aranygaluska. Akik pedig extrémebb kihívásra vágynak, azoknak ott van a popcorn krémes répa fagylalttal desszertként.
A gasztronómiai kínálathoz a város egyedülállóan sokszínű bárja is illeszkedik, melyben már most több, mint 400 különböző spirit és csaknem 320 féle bor kapható – és a kínálat még bővítés alatt áll... A hazai borok mellett a külföldi tételek is szerepet kapnak, ráadásul olyan régiók borait is megkóstolhatjuk, melyek Magyarországon kevésbé ismertek, mint például Oregon, Central Otago vagy Priorat. Az étterem hosszútávú célja, hogy idővel a legjobb magyar és külföldi tételekből 5-6 évjáratra visszamenőleg is lehessen válogatni.
Forrás: Felix sajtóanyag
Forrás: Fotók. Szemdeff L. / Stiglincz G.