Magyar Ízek Utcája '24 - főszerepben a bográcsos, tűzön készült ételek

Immár 15 éve, hogy a Várkert Bazárral szemben először megrendezték a Magyar Ízek Utcáját. Ezzel augusztus 20-a nemcsak az Államalapítás ünnepe lett, hanem a magyar konyha dicsérete is egyben, hangsúlyozta Novotny Antal, a több napos gasztroparádé ötletgazdája, főszervezője, a Várkert Bazárban rendezett szerdai sajtótájékoztatón, ahol sor került az országtorta és kenyérverseny legjobbjainak díjátadására is.

A magyar konyha ünnepe augsztus 20-a, de nem korlátozódik az országhatárra, inkább Kárpát-medenceinek mondhatnánk

- mondta Novotny Antal, akit sokan Katlan Tóninak ismerik, hiszen ő az, aki óriási serpenyőkben készít hagyományos magyar ételeket.

Mint elhangzott, idén

a vezértéma a bográcsos, tűzön főtt étel. Ebben a műfajban a magyar konyha talán a világon a leggazdagabb.

Elmondhatatlanul sokféle, -fajta és alapanyagú ételünk ezzel az archaikus technológiával készül.

Magyar Ízek Utcája / Forrás. Magyar Pékszövetség
Magyar Ízek Utcája / Forrás. Magyar Pékszövetség

A vendégek a megkerülhetetlen karcagi pörköltön és a csángó húsos galuskán túl olyan ételeket is kóstolhatnak, mint a

kakastöke pörkölt, szarvastokány, cigánykáposzta vagy káposztás paszuly. Lehet majd halászlevelet, lecsót és többféle módon elkészített pörköltet is kóstolni.

A gasztrokínálat idén is több kategóriára oszlik: ételek, italok – itt most kizárólag kistermelők, kézműves gyártók termékeiről van szó - és természetesen a vendéglátás ezerféle formája.

Több mint kétszáz vendéglátós vállalkozó lesz jelen, és sokezer érdeklődőt várnak majd.

A több napos, élénk turisztikai érdeklődésre számot tartó rendezvényt számos kulturális és gyermekprogram egészíti ki.

 


Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.