A Hungarian Wine Business Program legutóbbi két állomásán, Stockholmban és Helsinkiben összesen 25 borászat csaknem 90 bora mutatkozott be. Az AMC programjának célja a magyar borok nemzetközi elismertségének növelése a borkereskedelmi szakemberek és újságírók körében, valamint a magyar fogyasztók edukációja a minőségi borfogyasztás érdekében.
Milyen a svéd borpiac?
Április végén Svédországban kétnapos eseményen építették üzleti kapcsolataikat és a magyar borok imázsát borászok és borszakértők. A svéd borpiac sajátossága, az alkoholértékesítés állami monopóliuma a program során jelentős figyelmet kapott. A kétnapos esemény egy újságíróknak, bloggereknek szervezett borfókuszú ebéddel indult, amelyhez Magyarország Svédországi Nagykövetsége készítette az ételeket. Ezt követően a meghívottak sétálókóstolón találkoztak a borászatok képviselőivel.
A következő napon Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus mesterkurzus keretében mutatta be magyar borvidékek gazdag választékát importőröknek, a Systembolaget képviselőjének, sommelier-knek, a HoReCa szektor képviselőinek egy 12 tételből álló borsorral. A résztvevők ezt követően sétálókóstolón ismerhették meg a magyar borok széles skáláját, összesen 12 borászat 40 tétele mutatkozott be az eseményen, a furmintból készülő száraz tételektől a rajnai rizlingeken át a tokaji édes borokig, a vörösborok között pedig a magyar borágazat szempontjából fontos fajták és borstílusok: kékfrankos, cabernet franc, valamint a Szekszárdi és Egri Bikavér.
És a finneknél mi a helyzet?
Május elején a finn szakértők számára már másodszor mutatta be a magyar borokat Helsinkiben az AMC, a 2020-ban szervezett hibrid esemény nagy sikerének eredményeként. Az utóbbi két évben, az első eseményt követően több magyar bor is bekerült a finn importőrök kínálatába, ez teremtette meg a következő esemény lehetőségét.
A rendezvény egy mesterkurzusból és egy sétálókóstolóból állt, melyen importőrök, szakújságírók, a HoReCa szektor képviselői vettek részt. A mesterkurzus előadói Pasi Ketolainen MW és Horkay András dipWSET, a CEWI alapítói voltak. Az összesen 13 borászat közel 50 tétele között a hazánkat nemzetközileg kiválóan képviselő borok kaptak helyet. Az üzletfejlesztési rendezvényt követően a helsinki Haaga-Helia Főiskola hallgatói, akik tanulmányaik során már több borkurzusokon vettek részt, szintén megismerkedhettek a magyar borokkal. A rendezvényen az edukáció kétirányú volt, hiszen zárásként Pasi Ketolainen MW tartott előadást a kiutazó magyar borászatoknak a finn piacra lépési lehetőségekről és a piac sajátosságairól.
A program idehaza folytatódik
Idehaza az AMC a harmadszor megrendezett VinÓvár szakmai előestjének célja az edukáció volt, valamint a minőségi, kulturált borfogyasztás elősegítése a fiatal generációk körében.
Április végén a VinÓvár csapatával és az Óvári Gazdászok Szövetségével együttműködésben megvalósult eseményen az előadó, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium társalapítója másfél órás, öt borral kísért előadást tartott a Kárpát-medence szőlőfajtáiról. Az előadás borai is az őshonos és jellegzetes fajtákat tükrözték; szerepet kapott az olaszrizling, a kéknyelű, a furmint, a kadarka és a kékfrankos. Ezt követően a látogatók sétálókóstoló keretében ismerkedhettek további borokkal a színes kínálatban, illetve kvízkérdésekkel tesztelhették tudásukat a magyar borokról.
Forrás: AMC