Magyar borok bemutatása skandináv tájakon

Svédország és Finnország mellett a hazai egyetemisták körében is népszerűsíti mostantól a magyar borokat és a kulturált borfogyasztást az Agrármarketing Centrum (AMC).

A Hungarian Wine Business Program legutóbbi két állomásán, Stockholmban és Helsinkiben összesen 25 borászat csaknem 90 bora mutatkozott be. Az AMC programjának célja a magyar borok nemzetközi elismertségének növelése a borkereskedelmi szakemberek és újságírók körében, valamint a magyar fogyasztók edukációja a minőségi borfogyasztás érdekében.

Milyen a svéd borpiac?

Április végén Svédországban kétnapos eseményen építették üzleti kapcsolataikat és a magyar borok imázsát borászok és borszakértők. A svéd borpiac sajátossága, az alkoholértékesítés állami monopóliuma a program során jelentős figyelmet kapott. A kétnapos esemény egy újságíróknak, bloggereknek szervezett borfókuszú ebéddel indult, amelyhez Magyarország Svédországi Nagykövetsége készítette az ételeket. Ezt követően a meghívottak sétálókóstolón találkoztak a borászatok képviselőivel.

A következő napon Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus mesterkurzus keretében mutatta be magyar borvidékek gazdag választékát importőröknek, a Systembolaget képviselőjének, sommelier-knek, a HoReCa szektor képviselőinek egy 12 tételből álló borsorral. A résztvevők ezt követően sétálókóstolón ismerhették meg a magyar borok széles skáláját, összesen 12 borászat 40 tétele mutatkozott be az eseményen, a furmintból készülő száraz tételektől a rajnai rizlingeken át a tokaji édes borokig, a vörösborok között pedig a magyar borágazat szempontjából fontos fajták és borstílusok: kékfrankos, cabernet franc, valamint a Szekszárdi és Egri Bikavér.

És a finneknél mi a helyzet?

Május elején a finn szakértők számára már másodszor mutatta be a magyar borokat Helsinkiben az AMC, a 2020-ban szervezett hibrid esemény nagy sikerének eredményeként. Az utóbbi két évben, az első eseményt követően több magyar bor is bekerült a finn importőrök kínálatába, ez teremtette meg a következő esemény lehetőségét.

A rendezvény egy mesterkurzusból és egy sétálókóstolóból állt, melyen importőrök, szakújságírók, a HoReCa szektor képviselői vettek részt. A mesterkurzus előadói Pasi Ketolainen MW és Horkay András dipWSET, a CEWI alapítói voltak. Az összesen 13 borászat közel 50 tétele között a hazánkat nemzetközileg kiválóan képviselő borok kaptak helyet. Az üzletfejlesztési rendezvényt követően a helsinki Haaga-Helia Főiskola hallgatói, akik tanulmányaik során már több borkurzusokon vettek részt, szintén megismerkedhettek a magyar borokkal. A rendezvényen az edukáció kétirányú volt, hiszen zárásként Pasi Ketolainen MW tartott előadást a kiutazó magyar borászatoknak a finn piacra lépési lehetőségekről és a piac sajátosságairól.

A program idehaza folytatódik

Idehaza az AMC a harmadszor megrendezett VinÓvár szakmai előestjének célja az edukáció volt, valamint a minőségi, kulturált borfogyasztás elősegítése a fiatal generációk körében.

Április végén a VinÓvár csapatával és az Óvári Gazdászok Szövetségével együttműködésben megvalósult eseményen az előadó, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium társalapítója másfél órás, öt borral kísért előadást tartott a Kárpát-medence szőlőfajtáiról. Az előadás borai is az őshonos és jellegzetes fajtákat tükrözték; szerepet kapott az olaszrizling, a kéknyelű, a furmint, a kadarka és a kékfrankos. Ezt követően a látogatók sétálókóstoló keretében ismerkedhettek további borokkal a színes kínálatban, illetve kvízkérdésekkel tesztelhették tudásukat a magyar borokról.

 

Forrás: AMC


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.