Magyar nouvelle cuisine, vagy médiahack: kutyahús a konyhán?

Egyelőre még nem derült ki, hogy a magyar gasztronómia megújításának nagy lépése, vagy egyszerű médiaheck a TV2 híre: aláírásgyűjtés indul a kutyahús legalizálásáért...

Meglepő, sőt sokkoló hírrel rukkolt ki a TV2 Aktív című műsora. Híradásuk szerint egy honfitársunk kérelmet nyújtott be az Alkotmány Bírósághoz, hogy legyen ehető Magyarországon is a kutyahús. Hazánkban ugyanis törvény tiltja az állat húsának fogyasztását. Állatvédők körében nagy felháborodást keltett az ötlet. Az Aktív riportjában meg is szólaltatott egy olyan honfitársunkat, aki állítja: már evett budapesti étteremben kutyahúst, és kiderült megfelelő kapcsolatokkal be lehet szerezni nálunk is.

Az Aktív riportja felháborítónak és gyomorforgatónak nevezi az ötletet. Ugyanakkor megjegyzik, hogy Kínában és Koreában évi 2,5 millió négylábú kerül különböző formában az asztalokra, azonban a híradás szerint mát az utóbbi országban is egyre többen tiltakoznak a gyakorlat ellen.

Csang Csi-ven, a Kínai Társadalmi Tudományok Akadémiájának professzora szerint a kutya- és macskahús fogyasztása mára komoly szociális ellentétek forrása lett, hiszen nem ritka, hogy az állatokat családoktól lopják el, és olykor előfordul, hogy egy-egy ilyen bűncselekmény emberhalállal vagy sérüléssel végződik. Ezért az állatkínzás elleni törvényjavaslat részeként büntetendővé tennék a kutya- és macskafogyasztást kínai jogászok, akik áprilisban hozták nyilvánosságra javaslatukat.

Az Alkotmánybíróság elé kerülő magyar javaslatot bizonyos "J.Cs." jegyzi, az OVB első fokon elutasította a népszavazási kérelmet, ezért került az az Alkotmánybíróság elé. Az AB honlapján található legfrissebb határozat szerint november 8-i döntésével helyben hagyta az OVB határozatát, így nem lesz népszavazás a kutyahús legalizálásáról. Egyelőre...


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.