Magyar nouvelle cuisine, vagy médiahack: kutyahús a konyhán?

Egyelőre még nem derült ki, hogy a magyar gasztronómia megújításának nagy lépése, vagy egyszerű médiaheck a TV2 híre: aláírásgyűjtés indul a kutyahús legalizálásáért...

Meglepő, sőt sokkoló hírrel rukkolt ki a TV2 Aktív című műsora. Híradásuk szerint egy honfitársunk kérelmet nyújtott be az Alkotmány Bírósághoz, hogy legyen ehető Magyarországon is a kutyahús. Hazánkban ugyanis törvény tiltja az állat húsának fogyasztását. Állatvédők körében nagy felháborodást keltett az ötlet. Az Aktív riportjában meg is szólaltatott egy olyan honfitársunkat, aki állítja: már evett budapesti étteremben kutyahúst, és kiderült megfelelő kapcsolatokkal be lehet szerezni nálunk is.

Az Aktív riportja felháborítónak és gyomorforgatónak nevezi az ötletet. Ugyanakkor megjegyzik, hogy Kínában és Koreában évi 2,5 millió négylábú kerül különböző formában az asztalokra, azonban a híradás szerint mát az utóbbi országban is egyre többen tiltakoznak a gyakorlat ellen.

Csang Csi-ven, a Kínai Társadalmi Tudományok Akadémiájának professzora szerint a kutya- és macskahús fogyasztása mára komoly szociális ellentétek forrása lett, hiszen nem ritka, hogy az állatokat családoktól lopják el, és olykor előfordul, hogy egy-egy ilyen bűncselekmény emberhalállal vagy sérüléssel végződik. Ezért az állatkínzás elleni törvényjavaslat részeként büntetendővé tennék a kutya- és macskafogyasztást kínai jogászok, akik áprilisban hozták nyilvánosságra javaslatukat.

Az Alkotmánybíróság elé kerülő magyar javaslatot bizonyos "J.Cs." jegyzi, az OVB első fokon elutasította a népszavazási kérelmet, ezért került az az Alkotmánybíróság elé. Az AB honlapján található legfrissebb határozat szerint november 8-i döntésével helyben hagyta az OVB határozatát, így nem lesz népszavazás a kutyahús legalizálásáról. Egyelőre...


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.