Magyar nouvelle cuisine, vagy médiahack: kutyahús a konyhán?

Egyelőre még nem derült ki, hogy a magyar gasztronómia megújításának nagy lépése, vagy egyszerű médiaheck a TV2 híre: aláírásgyűjtés indul a kutyahús legalizálásáért...

Meglepő, sőt sokkoló hírrel rukkolt ki a TV2 Aktív című műsora. Híradásuk szerint egy honfitársunk kérelmet nyújtott be az Alkotmány Bírósághoz, hogy legyen ehető Magyarországon is a kutyahús. Hazánkban ugyanis törvény tiltja az állat húsának fogyasztását. Állatvédők körében nagy felháborodást keltett az ötlet. Az Aktív riportjában meg is szólaltatott egy olyan honfitársunkat, aki állítja: már evett budapesti étteremben kutyahúst, és kiderült megfelelő kapcsolatokkal be lehet szerezni nálunk is.

Az Aktív riportja felháborítónak és gyomorforgatónak nevezi az ötletet. Ugyanakkor megjegyzik, hogy Kínában és Koreában évi 2,5 millió négylábú kerül különböző formában az asztalokra, azonban a híradás szerint mát az utóbbi országban is egyre többen tiltakoznak a gyakorlat ellen.

Csang Csi-ven, a Kínai Társadalmi Tudományok Akadémiájának professzora szerint a kutya- és macskahús fogyasztása mára komoly szociális ellentétek forrása lett, hiszen nem ritka, hogy az állatokat családoktól lopják el, és olykor előfordul, hogy egy-egy ilyen bűncselekmény emberhalállal vagy sérüléssel végződik. Ezért az állatkínzás elleni törvényjavaslat részeként büntetendővé tennék a kutya- és macskafogyasztást kínai jogászok, akik áprilisban hozták nyilvánosságra javaslatukat.

Az Alkotmánybíróság elé kerülő magyar javaslatot bizonyos "J.Cs." jegyzi, az OVB első fokon elutasította a népszavazási kérelmet, ezért került az az Alkotmánybíróság elé. Az AB honlapján található legfrissebb határozat szerint november 8-i döntésével helyben hagyta az OVB határozatát, így nem lesz népszavazás a kutyahús legalizálásáról. Egyelőre...


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.