Magyar nouvelle cuisine, vagy médiahack: kutyahús a konyhán?

Egyelőre még nem derült ki, hogy a magyar gasztronómia megújításának nagy lépése, vagy egyszerű médiaheck a TV2 híre: aláírásgyűjtés indul a kutyahús legalizálásáért...

Meglepő, sőt sokkoló hírrel rukkolt ki a TV2 Aktív című műsora. Híradásuk szerint egy honfitársunk kérelmet nyújtott be az Alkotmány Bírósághoz, hogy legyen ehető Magyarországon is a kutyahús. Hazánkban ugyanis törvény tiltja az állat húsának fogyasztását. Állatvédők körében nagy felháborodást keltett az ötlet. Az Aktív riportjában meg is szólaltatott egy olyan honfitársunkat, aki állítja: már evett budapesti étteremben kutyahúst, és kiderült megfelelő kapcsolatokkal be lehet szerezni nálunk is.

Az Aktív riportja felháborítónak és gyomorforgatónak nevezi az ötletet. Ugyanakkor megjegyzik, hogy Kínában és Koreában évi 2,5 millió négylábú kerül különböző formában az asztalokra, azonban a híradás szerint mát az utóbbi országban is egyre többen tiltakoznak a gyakorlat ellen.

Csang Csi-ven, a Kínai Társadalmi Tudományok Akadémiájának professzora szerint a kutya- és macskahús fogyasztása mára komoly szociális ellentétek forrása lett, hiszen nem ritka, hogy az állatokat családoktól lopják el, és olykor előfordul, hogy egy-egy ilyen bűncselekmény emberhalállal vagy sérüléssel végződik. Ezért az állatkínzás elleni törvényjavaslat részeként büntetendővé tennék a kutya- és macskafogyasztást kínai jogászok, akik áprilisban hozták nyilvánosságra javaslatukat.

Az Alkotmánybíróság elé kerülő magyar javaslatot bizonyos "J.Cs." jegyzi, az OVB első fokon elutasította a népszavazási kérelmet, ezért került az az Alkotmánybíróság elé. Az AB honlapján található legfrissebb határozat szerint november 8-i döntésével helyben hagyta az OVB határozatát, így nem lesz népszavazás a kutyahús legalizálásáról. Egyelőre...


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.