Magyar részvétel a Bocuse d’Or döntőjén

Január végén magyar csapatnak drukkolhatunk a Bocuse d’Or döntőjén, a világ legrangosabb szakácsversenyén. A 2013-as siker után most Molnár Gábor versenyezhet a világ 24 legjobb séfje között – csapatával hónapok óta készülnek a megmérettetésre. Versenymunkájukat a Gömböc inspirálta, a hús- és halételt innovatív módon, de a magyar gasztronómia hagyományait is felhasználva készítik majd el.

Molnár Gábor és a hazai csapat – Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes edző – a Bocuse d’Or második napján, január 28-án versenyez, a zsűriben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz majd a 24 nemzet képviselői között. A döntőt a névadó, Paul Bocuse szülővárosában, a SIRHA szakkiállítás keretein belül rendezik meg, amelyre közel kétszázezer szakmai résztvevőt várnak.


Már önmagában kimagasló eredmény, hogy Molnár Gábor a stockholmi selejtezőn kvalifikációt nyert, így Magyarország Széll Tamás szereplése után most újra csapatot küldhet a világversenyre. „Ez a siker, és hogy elnyertük a következő európai döntő rendezési jogát, a szakmai összefogás és az Akadémia eddigi munkájának komoly elismerése, de az egész ország számára fontos. Rengeteg mindenen múlik, hogy sikerül-e jobb helyezést elérnünk a döntőn, mint korábban – mi felkészültünk és bizakodva várjuk a megmérettetést!” – mondta beszédében Hamvas Zoltán.

A csapat felkészülése október végén kezdődött és most ért utolsó szakaszához. „A célegyenesben vagyunk, ez a három hónap elegendő volt, már csak apró finomítások vannak hátra és olyan magas szintre juthatunk, amelyet megcéloztunk. Ehhez fontos látni a mögöttünk álló csapatot és támogatást is, amiért nagyon hálás vagyok.” – folytatta Molnár Gábor. A versenymunka fő motívuma a Gömböc, amelynek matematikai képletét 10 évig tartott megfejteni – ahogyan a versenyző is úgy érzi, a siker képlete az erős koncepció és maga a felkészülés, az erre szánt rengeteg idő, a precízen begyakorolt folyamatok. Molnár Gábor így a rá jellemző magabiztossággal és versenyszellemmel indul Lyonba.

A Bocuse d’Or következő állomása Budapest
A 2016-os Bocuse d’Or európai döntő házigazdájaként nemcsak a magyar döntősre, de ezzel egy időben a SIRHA nemzetközi szakkiállítás magyar standjára is kiemelt figyelem irányul majd Lyonban. „Meghívásként szeretnénk ízelítőt adni a magyar vendégszeretetből és gasztronómiából, a VIP standon hazai séfek kóstoltatnak, borok és pezsgők mutatják be a világ gasztronómiai elitjének, mit kínál Budapest és Magyarország.”– ismertette Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. Már folyik a következő SIRHA Budapest szakkiállítás szervezése is, amelyre több ezren érkeznek; séfek, zsűritagok, a szakma képviselői és szakírók mellett drukkerek, gasztro érdeklődésű turisták fedezhetik fel Budapest izgalmas kínálatát és programjait.

A METRO, amely nemzetközi szinten a Bocuse d’Or kiemelt partnere, hazánkban is támogatja az Akadémia célját, hogy a magyar gasztronómia hírnevét erősítse. A vállalat a szakmai verseny színvonalához méltó prémium alapanyagokat és eszközöket, verseny- és tréninghelyszínt biztosít a csapat felkészüléséhez. Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy a jövő évi budapesti selejtező előkészítésében és lebonyolításában is részt vállalnak.

Hajrában a felkészülés
A csapat a hátralévő napokban a teljes versenyprogramot többször lepróbálja, szimulálja a lyoni versenybox pontos méretére kialakított gyakorlókonyhában. 

A hús- és halétel fő témája idén a gyöngytyúk és a pisztráng. Előbbi szabad tartású forrásból érkezik, utóbbiból az 1300 km-t utazó, Rajna-Alpok régióból származó hal mellett egy lillafüredi tenyésztő sebes pisztrángját is kiváló minőségűnek találta a csapat. A halétel receptjének legalább 50%-ban zöldségekből kell állnia és egy további, még titkos kötelező alapanyagot is megadnak majd a verseny előestéjén; ezt és a további friss hozzávalókat a Lyonban kialakított piacon választhatják majd ki a versenyzők. A rögtönzésre a METRO Budaörs Zöldségpiacon készülhetett fel a csapat. 

A rendkívül kifinomult és összetett köretek elkészítése is komoly kihívást jelent, ebben Pohner Ádámnak, a versenyző segítőjének lesz kiemelt szerepe. Vomberg Frigyes edző pedig tanácsaival, koordinációval támogatja munkájukat és feszes tempót diktál, mivel a kivitelezésre a versenyen mindössze 5 óra 35 perc áll rendelkezésre.


Werkfilm a felkészülésről - http://bit.ly/1ykxQ6K -

Pontot ér a látvány és a nemzeti sajátosságok hangsúlyozása
A tál kialakításában az Apli Design iparművészei közreműködtek, hiszen az intenzív ízeken túl a versenyen a tálalásért, a designért is pontok járnak. Ahogyan a húsétel értékelésben fontos az adott országra jellemző elemek használata, a kulturális értékek megjelenítése is. 

A Gömböc, mint a húsétel formájában és egyes köret-elemekben is visszatérő motívum, a magyar kreativitást, találékonyságot fejezi ki. A forma folyamatosan mozgásban van, amíg eléri egyensúlyi pontját – ez a dinamizmus jellemző a versenyzőre és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is. 

A tál, egyben a hazai vendéglátás „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat is merített a versenymunkák kialakításakor. Megjelenik például a bezdáni paprika, nagymamáink legfinomabb pecsenyéinek intenzív ízei, vagy a klasszikus marinált zöldségek és a torma.

---

Plakátverseny
A közönségdíját a legtöbb szavazatot gyűjtő ország kapja; a nemzetközi Bocuse d’Or ’Best Poster Prize 2015’ Facebook aloldalán minden drukker támogathatja a versenyzőt, a szavazás a januári verseny előtt zárul. (A plakát nagy felbontásban az alábbi linken érhető el: https://flic.kr/s/aHsk2DYHrx, a forrásnál kérjük megjelölni: ©Hamu és Gyémánt.)

Forrás: Élelmiszer Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.