Magyar találmány akadályozhatja meg a West Balkán-szerű tragédiákat

Magyar mérnökök olyan elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amely minden pillanatban képes megadni a rendezvényeken tartózkodó vendégek létszámát - írja a Marketinginfo.

A rendezvények befogadóképessége a szervezők számára mindig előre ismert, de a vendégek pillanatnyi számának alakulása sok esetben nehezen követhető. A legnagyobb odafigyelés mellett is a több ki- és bejáraton folyamatosan érkező és távozó látogatók nyilvántartása szinte lehetetlen. A most kifejlesztett, SPACE-MAKER nevű rendszer legfőbb elemei a speciális számláló kapuk, amelyek a látogatók áthaladási irányának figyelembevételével regisztrálják az érkezések- és a távozások számát.

A regisztrált adatokat a kapuk egy központi számítógépre továbbítják, ahol összesítik és naplózzák azokat. A rendszerhez kiegészítő elemként óriás-kijelző is csatlakoztatható, amelyen a beléptetést végzők kapnak információt arról, hogy pillanatnyilag mennyien tartózkodnak az adott területen, és ennek alapján szünetelhetik, illetve újraindíthatják a beléptetéseket.

"A három fiatal életét követelő tragédia nyilvánvalóvá tette, hogy erre a problémára választ kell találni. A fejlesztő csapat technológiai oldalról közelítette meg a kérdést, és egy jól használható gyakorlati megoldást hozott létre" - fogalmazott Balogh Ernő mérnök, a rendszer fejlesztőinek egyike.

A SPACE-MAKER rendszer a hagyományos megoldásokhoz képest egyszerűbben és gyorsabban telepíthető, nincs szükség előzetes kábelezésre, padlóvésésre vagy falfúrásra. A számláló kapuk elemes működtetésűek és rádiófrekvencián kommunikálnak a többi rendszerelemmel. A rendezvényszervezők így a rendszert az éppen aktuális helyszínre telepítve garantálhatják a biztonságot. A tárolt forgalmi adatok naplói segítségével igazolni lehet a hatóságoknak a létszámkorlátok betartását, illetve az utólagos kiértékelés további hasznos információkkal is szolgál.

A SPACE-MAKER rendszernek már számos tesztpéldánya működik az országban, jelenleg a gyártás megszervezése és üzleti partnerek felkutatása folyik. (forrás: Marketinginfo)


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.