Magyar találmány akadályozhatja meg a West Balkán-szerű tragédiákat

Magyar mérnökök olyan elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amely minden pillanatban képes megadni a rendezvényeken tartózkodó vendégek létszámát - írja a Marketinginfo.

A rendezvények befogadóképessége a szervezők számára mindig előre ismert, de a vendégek pillanatnyi számának alakulása sok esetben nehezen követhető. A legnagyobb odafigyelés mellett is a több ki- és bejáraton folyamatosan érkező és távozó látogatók nyilvántartása szinte lehetetlen. A most kifejlesztett, SPACE-MAKER nevű rendszer legfőbb elemei a speciális számláló kapuk, amelyek a látogatók áthaladási irányának figyelembevételével regisztrálják az érkezések- és a távozások számát.

A regisztrált adatokat a kapuk egy központi számítógépre továbbítják, ahol összesítik és naplózzák azokat. A rendszerhez kiegészítő elemként óriás-kijelző is csatlakoztatható, amelyen a beléptetést végzők kapnak információt arról, hogy pillanatnyilag mennyien tartózkodnak az adott területen, és ennek alapján szünetelhetik, illetve újraindíthatják a beléptetéseket.

"A három fiatal életét követelő tragédia nyilvánvalóvá tette, hogy erre a problémára választ kell találni. A fejlesztő csapat technológiai oldalról közelítette meg a kérdést, és egy jól használható gyakorlati megoldást hozott létre" - fogalmazott Balogh Ernő mérnök, a rendszer fejlesztőinek egyike.

A SPACE-MAKER rendszer a hagyományos megoldásokhoz képest egyszerűbben és gyorsabban telepíthető, nincs szükség előzetes kábelezésre, padlóvésésre vagy falfúrásra. A számláló kapuk elemes működtetésűek és rádiófrekvencián kommunikálnak a többi rendszerelemmel. A rendezvényszervezők így a rendszert az éppen aktuális helyszínre telepítve garantálhatják a biztonságot. A tárolt forgalmi adatok naplói segítségével igazolni lehet a hatóságoknak a létszámkorlátok betartását, illetve az utólagos kiértékelés további hasznos információkkal is szolgál.

A SPACE-MAKER rendszernek már számos tesztpéldánya működik az országban, jelenleg a gyártás megszervezése és üzleti partnerek felkutatása folyik. (forrás: Marketinginfo)


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.