Magyar találmány akadályozhatja meg a West Balkán-szerű tragédiákat

Magyar mérnökök olyan elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amely minden pillanatban képes megadni a rendezvényeken tartózkodó vendégek létszámát - írja a Marketinginfo.

A rendezvények befogadóképessége a szervezők számára mindig előre ismert, de a vendégek pillanatnyi számának alakulása sok esetben nehezen követhető. A legnagyobb odafigyelés mellett is a több ki- és bejáraton folyamatosan érkező és távozó látogatók nyilvántartása szinte lehetetlen. A most kifejlesztett, SPACE-MAKER nevű rendszer legfőbb elemei a speciális számláló kapuk, amelyek a látogatók áthaladási irányának figyelembevételével regisztrálják az érkezések- és a távozások számát.

A regisztrált adatokat a kapuk egy központi számítógépre továbbítják, ahol összesítik és naplózzák azokat. A rendszerhez kiegészítő elemként óriás-kijelző is csatlakoztatható, amelyen a beléptetést végzők kapnak információt arról, hogy pillanatnyilag mennyien tartózkodnak az adott területen, és ennek alapján szünetelhetik, illetve újraindíthatják a beléptetéseket.

"A három fiatal életét követelő tragédia nyilvánvalóvá tette, hogy erre a problémára választ kell találni. A fejlesztő csapat technológiai oldalról közelítette meg a kérdést, és egy jól használható gyakorlati megoldást hozott létre" - fogalmazott Balogh Ernő mérnök, a rendszer fejlesztőinek egyike.

A SPACE-MAKER rendszer a hagyományos megoldásokhoz képest egyszerűbben és gyorsabban telepíthető, nincs szükség előzetes kábelezésre, padlóvésésre vagy falfúrásra. A számláló kapuk elemes működtetésűek és rádiófrekvencián kommunikálnak a többi rendszerelemmel. A rendezvényszervezők így a rendszert az éppen aktuális helyszínre telepítve garantálhatják a biztonságot. A tárolt forgalmi adatok naplói segítségével igazolni lehet a hatóságoknak a létszámkorlátok betartását, illetve az utólagos kiértékelés további hasznos információkkal is szolgál.

A SPACE-MAKER rendszernek már számos tesztpéldánya működik az országban, jelenleg a gyártás megszervezése és üzleti partnerek felkutatása folyik. (forrás: Marketinginfo)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.