Magyar találmány akadályozhatja meg a West Balkán-szerű tragédiákat

Magyar mérnökök olyan elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amely minden pillanatban képes megadni a rendezvényeken tartózkodó vendégek létszámát - írja a Marketinginfo.

A rendezvények befogadóképessége a szervezők számára mindig előre ismert, de a vendégek pillanatnyi számának alakulása sok esetben nehezen követhető. A legnagyobb odafigyelés mellett is a több ki- és bejáraton folyamatosan érkező és távozó látogatók nyilvántartása szinte lehetetlen. A most kifejlesztett, SPACE-MAKER nevű rendszer legfőbb elemei a speciális számláló kapuk, amelyek a látogatók áthaladási irányának figyelembevételével regisztrálják az érkezések- és a távozások számát.

A regisztrált adatokat a kapuk egy központi számítógépre továbbítják, ahol összesítik és naplózzák azokat. A rendszerhez kiegészítő elemként óriás-kijelző is csatlakoztatható, amelyen a beléptetést végzők kapnak információt arról, hogy pillanatnyilag mennyien tartózkodnak az adott területen, és ennek alapján szünetelhetik, illetve újraindíthatják a beléptetéseket.

"A három fiatal életét követelő tragédia nyilvánvalóvá tette, hogy erre a problémára választ kell találni. A fejlesztő csapat technológiai oldalról közelítette meg a kérdést, és egy jól használható gyakorlati megoldást hozott létre" - fogalmazott Balogh Ernő mérnök, a rendszer fejlesztőinek egyike.

A SPACE-MAKER rendszer a hagyományos megoldásokhoz képest egyszerűbben és gyorsabban telepíthető, nincs szükség előzetes kábelezésre, padlóvésésre vagy falfúrásra. A számláló kapuk elemes működtetésűek és rádiófrekvencián kommunikálnak a többi rendszerelemmel. A rendezvényszervezők így a rendszert az éppen aktuális helyszínre telepítve garantálhatják a biztonságot. A tárolt forgalmi adatok naplói segítségével igazolni lehet a hatóságoknak a létszámkorlátok betartását, illetve az utólagos kiértékelés további hasznos információkkal is szolgál.

A SPACE-MAKER rendszernek már számos tesztpéldánya működik az országban, jelenleg a gyártás megszervezése és üzleti partnerek felkutatása folyik. (forrás: Marketinginfo)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.