Magyar találmány akadályozhatja meg a West Balkán-szerű tragédiákat

Magyar mérnökök olyan elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amely minden pillanatban képes megadni a rendezvényeken tartózkodó vendégek létszámát - írja a Marketinginfo.

A rendezvények befogadóképessége a szervezők számára mindig előre ismert, de a vendégek pillanatnyi számának alakulása sok esetben nehezen követhető. A legnagyobb odafigyelés mellett is a több ki- és bejáraton folyamatosan érkező és távozó látogatók nyilvántartása szinte lehetetlen. A most kifejlesztett, SPACE-MAKER nevű rendszer legfőbb elemei a speciális számláló kapuk, amelyek a látogatók áthaladási irányának figyelembevételével regisztrálják az érkezések- és a távozások számát.

A regisztrált adatokat a kapuk egy központi számítógépre továbbítják, ahol összesítik és naplózzák azokat. A rendszerhez kiegészítő elemként óriás-kijelző is csatlakoztatható, amelyen a beléptetést végzők kapnak információt arról, hogy pillanatnyilag mennyien tartózkodnak az adott területen, és ennek alapján szünetelhetik, illetve újraindíthatják a beléptetéseket.

"A három fiatal életét követelő tragédia nyilvánvalóvá tette, hogy erre a problémára választ kell találni. A fejlesztő csapat technológiai oldalról közelítette meg a kérdést, és egy jól használható gyakorlati megoldást hozott létre" - fogalmazott Balogh Ernő mérnök, a rendszer fejlesztőinek egyike.

A SPACE-MAKER rendszer a hagyományos megoldásokhoz képest egyszerűbben és gyorsabban telepíthető, nincs szükség előzetes kábelezésre, padlóvésésre vagy falfúrásra. A számláló kapuk elemes működtetésűek és rádiófrekvencián kommunikálnak a többi rendszerelemmel. A rendezvényszervezők így a rendszert az éppen aktuális helyszínre telepítve garantálhatják a biztonságot. A tárolt forgalmi adatok naplói segítségével igazolni lehet a hatóságoknak a létszámkorlátok betartását, illetve az utólagos kiértékelés további hasznos információkkal is szolgál.

A SPACE-MAKER rendszernek már számos tesztpéldánya működik az országban, jelenleg a gyártás megszervezése és üzleti partnerek felkutatása folyik. (forrás: Marketinginfo)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.