Magyarországon a legolcsóbb berúgni

A Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint meglehetősen nagy a különbség az egyes országokban az élelmiszerek, illetve nem alkoholtartalmú italok árszínvonala tekintetében. A legdrágább országban több, mint kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a legolcsóbbikban.

Az EU 27 tagállamának átlagához képest Dániában például közel 40 százalékkal többe kerültek 2009-ben az élelmiszerek, illetve a nem alkoholos italok, míg Írországban, Finnországban, Luxemburgban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban és Franciaországban 10 és 30 százalék közötti volt az eltérés - természetesen felfelé - az átlaghoz képest.

A másik oldalon Bulgária, Románia és Lengyelország árszínvonala 30-40 százalékkal alacsonyabb az említett termékek esetében. Hazánk - Lettországgal, Szlovákiával, Észtországgal, Csehországgal és Litvániával egyetemben - azon országok csoportjába tartozik, ahol 10 - 30 százalékkal alacsonyabb ezen termékek ára, itthon szám szerint 21 százalékkal.

A tej, a sajt és tojás termékek itthon mintegy 11 százalékkal, a kenyér 29 százalékkal, a húsfélék 28 százalékkal olcsóbbak, mint az EU-ban, míg az alkoholos italok 16 százalékkal, míg a dohányáruk 49 százalékkal kerülnek kevesebbe.

Dohányáru tekintetében Bulgária, illetve Románia a legolcsóbb, de hazánkban is relatíve, a többi ország árszínvonalához képest olcsónak számítanak a cigarettafélék. Ezzel szemben Norvégiában, Írországban, az Egyesült Királyságban több, mint másfél-kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a 27 tagállamban átlagosan.

Ami az alkoholos italokat illeti: Norvégiában, Finnországban, Dániában és Svédországban a legdrágább, míg Bulgáriában, Romániában és Magyarországon a legolcsóbb, de relatíve még Spanyolországban is kevesebbe kerül az italozás. (forrás: Pénzcentrum)


Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.