Magyarországon a legolcsóbb berúgni

A Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint meglehetősen nagy a különbség az egyes országokban az élelmiszerek, illetve nem alkoholtartalmú italok árszínvonala tekintetében. A legdrágább országban több, mint kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a legolcsóbbikban.

Az EU 27 tagállamának átlagához képest Dániában például közel 40 százalékkal többe kerültek 2009-ben az élelmiszerek, illetve a nem alkoholos italok, míg Írországban, Finnországban, Luxemburgban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban és Franciaországban 10 és 30 százalék közötti volt az eltérés - természetesen felfelé - az átlaghoz képest.

A másik oldalon Bulgária, Románia és Lengyelország árszínvonala 30-40 százalékkal alacsonyabb az említett termékek esetében. Hazánk - Lettországgal, Szlovákiával, Észtországgal, Csehországgal és Litvániával egyetemben - azon országok csoportjába tartozik, ahol 10 - 30 százalékkal alacsonyabb ezen termékek ára, itthon szám szerint 21 százalékkal.

A tej, a sajt és tojás termékek itthon mintegy 11 százalékkal, a kenyér 29 százalékkal, a húsfélék 28 százalékkal olcsóbbak, mint az EU-ban, míg az alkoholos italok 16 százalékkal, míg a dohányáruk 49 százalékkal kerülnek kevesebbe.

Dohányáru tekintetében Bulgária, illetve Románia a legolcsóbb, de hazánkban is relatíve, a többi ország árszínvonalához képest olcsónak számítanak a cigarettafélék. Ezzel szemben Norvégiában, Írországban, az Egyesült Királyságban több, mint másfél-kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a 27 tagállamban átlagosan.

Ami az alkoholos italokat illeti: Norvégiában, Finnországban, Dániában és Svédországban a legdrágább, míg Bulgáriában, Romániában és Magyarországon a legolcsóbb, de relatíve még Spanyolországban is kevesebbe kerül az italozás. (forrás: Pénzcentrum)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.