Magyarországon a legolcsóbb berúgni

A Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint meglehetősen nagy a különbség az egyes országokban az élelmiszerek, illetve nem alkoholtartalmú italok árszínvonala tekintetében. A legdrágább országban több, mint kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a legolcsóbbikban.

Az EU 27 tagállamának átlagához képest Dániában például közel 40 százalékkal többe kerültek 2009-ben az élelmiszerek, illetve a nem alkoholos italok, míg Írországban, Finnországban, Luxemburgban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban és Franciaországban 10 és 30 százalék közötti volt az eltérés - természetesen felfelé - az átlaghoz képest.

A másik oldalon Bulgária, Románia és Lengyelország árszínvonala 30-40 százalékkal alacsonyabb az említett termékek esetében. Hazánk - Lettországgal, Szlovákiával, Észtországgal, Csehországgal és Litvániával egyetemben - azon országok csoportjába tartozik, ahol 10 - 30 százalékkal alacsonyabb ezen termékek ára, itthon szám szerint 21 százalékkal.

A tej, a sajt és tojás termékek itthon mintegy 11 százalékkal, a kenyér 29 százalékkal, a húsfélék 28 százalékkal olcsóbbak, mint az EU-ban, míg az alkoholos italok 16 százalékkal, míg a dohányáruk 49 százalékkal kerülnek kevesebbe.

Dohányáru tekintetében Bulgária, illetve Románia a legolcsóbb, de hazánkban is relatíve, a többi ország árszínvonalához képest olcsónak számítanak a cigarettafélék. Ezzel szemben Norvégiában, Írországban, az Egyesült Királyságban több, mint másfél-kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a 27 tagállamban átlagosan.

Ami az alkoholos italokat illeti: Norvégiában, Finnországban, Dániában és Svédországban a legdrágább, míg Bulgáriában, Romániában és Magyarországon a legolcsóbb, de relatíve még Spanyolországban is kevesebbe kerül az italozás. (forrás: Pénzcentrum)


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.

Interjú

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.