Még az ég is könnyezett

Január 12-én, mintegy ötszáz gyászoló - családtag, barát, vendéglátós - kísérte utolsó útjára Telkiben a hazai vendéglátás egyik ikonikus alakját, Jakabffy Lászlót (+69), akinek temetése alatt még az ég is könnyezett.

 Délelőtt, a Jakabffy család lakóhelyének határában tartott temetésen először az elhunyt felekezete szerinti református lelkész mondott gyászbeszédet, aki a szertartás végén felolvasta a gyászoló család közvetlen hangú, fájdalmas búcsú sorait is. Majd a szakma nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László búcsúzott barátjától, méltatva a nagyhírű, sok tapasztalattal rendelkező gasztronómiai szakembert, sok-sok hazai szakács mentorát és tanítóját.

Kovács László felidézte az elhunyt barát életútját, többek közt elmondta, hány helyen dolgozott - Gundel Étterem, Bajkál, Astoria Szálló étterme, Alabárdos, Apetito, Platán, ő alkotta meg és rakta össze az esztergomi Prímás Pincét, és folytathatnánk még a rangos sort tovább. Már nyugdíjasként, 2015-ben Gundel Károly díjjal tüntették ki - ezzel is elismerve fantasztikusan gazdag munkásságát. Szakmai kérdésekben példamutató módon volt progresszív, és bár gyakran kritizált, de ezt mindig jobbító szándékkal tette. A magyar gasztronómia egyik legjobban képzett, legolvasottabb, tudását a gyakorlati életben legjobban kamatoztató képviselőjét vesztette el vele a hazai gasztronómiai világ. A „Jakabffy iskolából” kikerült fiatal szakemberek közül nagyon sokan ma hazai csúcséttermek konyháját vezetik, akik közül nagyon sokan kísérték utolsó útjára egykori mesterüket.

A család kérésének megfelelően mindenki egy-egy szál fehér virággal búcsúzott a halottól, és többek közt az is jelzi, hogy mekkora ember ment el a hazai gasztronómia területéről, és micsoda tisztelet övezte, hogy a több mint egy órán át, csontig ható hidegben tartott szertartás alatt mindenkit a mély gyász borított el, senki nem nyúlt mobiltelefonja után kutatva, és szerencsére nem is szólalt meg egyszer sem készülék a gyászoló tömeg sorai közt, pedig a gasztrovilág szinte szinte mozdulni sem tud mobileszköz nélkül.

És még egy apróság: a gyászbeszédek alatt bár végig felhős, komor volt az ég, de nem esett. Azonban amikor Jakabffy László hamvai a földbe kerültek - megnyíltak az ég csatornái, és még az ég is könnyezett.

 

 

 

 

Forrás: Vendég

Forrás: Fotó: Csárdás Ferenc


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.