Még az ég is könnyezett

Január 12-én, mintegy ötszáz gyászoló - családtag, barát, vendéglátós - kísérte utolsó útjára Telkiben a hazai vendéglátás egyik ikonikus alakját, Jakabffy Lászlót (+69), akinek temetése alatt még az ég is könnyezett.

 Délelőtt, a Jakabffy család lakóhelyének határában tartott temetésen először az elhunyt felekezete szerinti református lelkész mondott gyászbeszédet, aki a szertartás végén felolvasta a gyászoló család közvetlen hangú, fájdalmas búcsú sorait is. Majd a szakma nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László búcsúzott barátjától, méltatva a nagyhírű, sok tapasztalattal rendelkező gasztronómiai szakembert, sok-sok hazai szakács mentorát és tanítóját.

Kovács László felidézte az elhunyt barát életútját, többek közt elmondta, hány helyen dolgozott - Gundel Étterem, Bajkál, Astoria Szálló étterme, Alabárdos, Apetito, Platán, ő alkotta meg és rakta össze az esztergomi Prímás Pincét, és folytathatnánk még a rangos sort tovább. Már nyugdíjasként, 2015-ben Gundel Károly díjjal tüntették ki - ezzel is elismerve fantasztikusan gazdag munkásságát. Szakmai kérdésekben példamutató módon volt progresszív, és bár gyakran kritizált, de ezt mindig jobbító szándékkal tette. A magyar gasztronómia egyik legjobban képzett, legolvasottabb, tudását a gyakorlati életben legjobban kamatoztató képviselőjét vesztette el vele a hazai gasztronómiai világ. A „Jakabffy iskolából” kikerült fiatal szakemberek közül nagyon sokan ma hazai csúcséttermek konyháját vezetik, akik közül nagyon sokan kísérték utolsó útjára egykori mesterüket.

A család kérésének megfelelően mindenki egy-egy szál fehér virággal búcsúzott a halottól, és többek közt az is jelzi, hogy mekkora ember ment el a hazai gasztronómia területéről, és micsoda tisztelet övezte, hogy a több mint egy órán át, csontig ható hidegben tartott szertartás alatt mindenkit a mély gyász borított el, senki nem nyúlt mobiltelefonja után kutatva, és szerencsére nem is szólalt meg egyszer sem készülék a gyászoló tömeg sorai közt, pedig a gasztrovilág szinte szinte mozdulni sem tud mobileszköz nélkül.

És még egy apróság: a gyászbeszédek alatt bár végig felhős, komor volt az ég, de nem esett. Azonban amikor Jakabffy László hamvai a földbe kerültek - megnyíltak az ég csatornái, és még az ég is könnyezett.

 

 

 

 

Forrás: Vendég

Forrás: Fotó: Csárdás Ferenc


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.