Még két hétig lehet nevezni a pálinka országkóstolóra

A szervezők még közel két hétig várják a mintákat az idei pálinka országkóstolóra. A legjobb hazai röviditalokat majd az ősszel megjelenő Pálinkakiválóságok könyve tartalmazza.

2015-től a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkársága a Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen, az országos pálinka és törkölypálinka versennyel együtt szervezi meg a pálinka országkóstolót. Az eseményt az idén Esztergomban tartják meg, az eredményt pedig várhatóan június második felében hirdetik ki az Országházban. Az idei pálinka országkóstolóra még május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

A pálinkák közül 8 főkategóriában a két legjobb kerülhet majd be a főzőmesterek kiválóságait tartalmazó kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe. Mihályi László, a PNT elnöke elmondta: a Pálinkakiválóságok könyvét a szeptember 20-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják be a hozzá tartozó webes elérhetőséggel együtt. Hozzátette: tavaly az országos versenyre 327 mintát neveztek, és várhatóan az idén is 300 felett lesz a nevezések száma.

A pálinkát népszerűsítő Nemzeti pálinkakiválóság programra és az országkóstolóra a múlt évben mintegy 8 millió forintot fordítottak. Gál Péter az közölte, 2016-ban a kereskedelmi forgalomba került pálinkák után mintegy 3,2 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A bérfőzött párlatok után tavaly mintegy 7,2 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, míg 2015-ben mintegy 8 milliárd forintot.

A múlt évben 965 ezer hektoliterfok került kereskedelmi forgalomba, az előző évben pedig 908 ezer hektoliterfok (egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg). A bérfőzött párlat mennyisége 2016-ban 4,3 millió hektoliterfok volt, míg 2015-ben 4,8 millió hektoliterfokra rúgott. A helyettes államtitkár megjegyezte, magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző mértékű.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.