Még két hétig lehet nevezni a pálinka országkóstolóra

A szervezők még közel két hétig várják a mintákat az idei pálinka országkóstolóra. A legjobb hazai röviditalokat majd az ősszel megjelenő Pálinkakiválóságok könyve tartalmazza.

2015-től a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkársága a Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen, az országos pálinka és törkölypálinka versennyel együtt szervezi meg a pálinka országkóstolót. Az eseményt az idén Esztergomban tartják meg, az eredményt pedig várhatóan június második felében hirdetik ki az Országházban. Az idei pálinka országkóstolóra még május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

A pálinkák közül 8 főkategóriában a két legjobb kerülhet majd be a főzőmesterek kiválóságait tartalmazó kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe. Mihályi László, a PNT elnöke elmondta: a Pálinkakiválóságok könyvét a szeptember 20-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják be a hozzá tartozó webes elérhetőséggel együtt. Hozzátette: tavaly az országos versenyre 327 mintát neveztek, és várhatóan az idén is 300 felett lesz a nevezések száma.

A pálinkát népszerűsítő Nemzeti pálinkakiválóság programra és az országkóstolóra a múlt évben mintegy 8 millió forintot fordítottak. Gál Péter az közölte, 2016-ban a kereskedelmi forgalomba került pálinkák után mintegy 3,2 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A bérfőzött párlatok után tavaly mintegy 7,2 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, míg 2015-ben mintegy 8 milliárd forintot.

A múlt évben 965 ezer hektoliterfok került kereskedelmi forgalomba, az előző évben pedig 908 ezer hektoliterfok (egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg). A bérfőzött párlat mennyisége 2016-ban 4,3 millió hektoliterfok volt, míg 2015-ben 4,8 millió hektoliterfokra rúgott. A helyettes államtitkár megjegyezte, magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző mértékű.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.