Még két hétig lehet nevezni a pálinka országkóstolóra

A szervezők még közel két hétig várják a mintákat az idei pálinka országkóstolóra. A legjobb hazai röviditalokat majd az ősszel megjelenő Pálinkakiválóságok könyve tartalmazza.

2015-től a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkársága a Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen, az országos pálinka és törkölypálinka versennyel együtt szervezi meg a pálinka országkóstolót. Az eseményt az idén Esztergomban tartják meg, az eredményt pedig várhatóan június második felében hirdetik ki az Országházban. Az idei pálinka országkóstolóra még május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

A pálinkák közül 8 főkategóriában a két legjobb kerülhet majd be a főzőmesterek kiválóságait tartalmazó kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe. Mihályi László, a PNT elnöke elmondta: a Pálinkakiválóságok könyvét a szeptember 20-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják be a hozzá tartozó webes elérhetőséggel együtt. Hozzátette: tavaly az országos versenyre 327 mintát neveztek, és várhatóan az idén is 300 felett lesz a nevezések száma.

A pálinkát népszerűsítő Nemzeti pálinkakiválóság programra és az országkóstolóra a múlt évben mintegy 8 millió forintot fordítottak. Gál Péter az közölte, 2016-ban a kereskedelmi forgalomba került pálinkák után mintegy 3,2 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A bérfőzött párlatok után tavaly mintegy 7,2 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, míg 2015-ben mintegy 8 milliárd forintot.

A múlt évben 965 ezer hektoliterfok került kereskedelmi forgalomba, az előző évben pedig 908 ezer hektoliterfok (egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg). A bérfőzött párlat mennyisége 2016-ban 4,3 millió hektoliterfok volt, míg 2015-ben 4,8 millió hektoliterfokra rúgott. A helyettes államtitkár megjegyezte, magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző mértékű.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.