Mégiscsak jön a hamburgeradó?

smét megjelent a korábban már felröppent hír, mely szerint a költségvetés bevételi oldalán komolyan terveznek az úgynevezett "hamburgeradóval".

Az Indexen megjelent írás szerint ismét napirendre került az "egészségtelen táplálkozás" kategóriájába tartozó élelmiszerek és italok megadóztatása.

Az eredeti javaslatot tavaly nyáron dolgozta ki Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökeként, a Borsod-Abaúj-Zemplén (B.-A.-Z.) megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának, egyben a KDNP országos elnökségének tagja. E szerint különadóval sújtanák azokat a termékeket, amelyek károsak az egészségre, így akik ezekkel élnek, kötelességük lesz plusz költséggel hozzájárulni az ezek fogyasztásából származó betegségeik gyógyításának többlet kiadásaihoz.

Ebbe a kategóriába tartóznak az úgynevezett színezett italok (kólák), a kávé, az édességek, és bizonyos gyorséttermi ételek.

Az Európai Unió alaptörvényeit figyelembe véve a tagállamoknak jogukban áll megadóztatni a gyorséttermi ételeket, illetve az egészségre káros élelmiszereket - ez volt tavaly januárban az Európai Bizottság (EB) álláspontja, amikor Romániában merült fel a hamburgeradó ötlete.

Tavaly szeptemberben aztán a magyar egészségügyi kormányzat elvetette az ötletet, így a 2011-es büdzsében nem számoltak ezzel a bevételi forrással.

Az Index információja szerint most "pár milliárdos, esetleg egy-két tízmilliárdos tétel"-ről van szó a bevételi tervekben, és az egészségkassza lenne a kedvezményezett.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.