Megkezdett fejlesztésre igényelhet támogatást a borász

A Vidékfejlesztési Minisztérium több százmillióval támogatja a borászok eszközparkjának fejlesztését, ám a termelőknek kell előfinanszírozniuk az eszközöket - adta hírül a Dehir.hu.

Minden borász, aki korszerűsítené a gépparkját támogatást igényelhet, ám ehhez először saját költségén kell megkezdenie a fejlesztést. A hozzájárulás minimum egymillió, maximum 400 millió forint lehet, ehhez a gazdálkodóknak már most meg kell kezdeniük a tervezést és az előkészületeket.

A támogatásra a kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak kell címezniük március végéig, a hivatal legkésőbb 2011. október 15-ig kifizeti a támogatásokat. A kérelemhez már csatolni kell a megvalósítást igazoló számla, illetve a kifizetést igazoló bizonylat másolatát is. A formanyomtatvány az MVH honlapjáról letölthető. Hiányosan benyújtott támogatási kérelem esetén az MVH a kérelmezőt egy alkalommal hiánypótlásra szólítja fel. A támogatás kifizetése akkor történhet meg, amikor a gépvásárlást számlával tudják igazolni, valamint az adminisztratív és a helyszíni ellenőrzés is megtörtént – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

A támogatást olyan gazdálkodó szervezet igényelheti, amely a KKV törvény alapján kis- és középvállalkozásnak vagy nagyvállalatnak minősül. A borászati gépet az előírás szerint legalább öt éven át kell üzemeltetni, addig nem adható bérbe és nem lehet értékesíteni sem.

A borászok kérelmeiket 2011. március 31-ig kell elküldjék a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak. (forrás: Dehir)


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.