Mégsem nyit éttermet Janics Natasa

Az önkormányzat 25 millió forintért visszavásárolja Szeged olimpiai bajnokától, a londoni játékokra készülő Douchev-Janics Natasától az egykori, kultikus Bárka étteremnek otthont adó ingatlant. Erről a pénzügyi bizottság döntött nagy egyetértésben hétfőn - adta hírül a Szegedma.hu

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Douchev-Janics Natasa érdekeltségi körébe tartozó cég 2008. január 3-án vette meg a legendás szegedi kisvendéglőt bruttó 24 millió 850 ezer forintért. A több mint százéves, városképi védettségű ingatlant azzal a feltétellel adta el a város, hogy az új tulajdonos a jogerős építési engedély kiállítását követő másfél éven belül felújítja. Ha ez határidőre – 2010. augusztus végére – mégsem készülne el, napi 1000 forintos kötbért köteles fizetni. A NATASA ’82 Kft. aztán a világgazdasági válságra hivatkozva 12 hónapos határidő-hosszabbítást kért, később azonban már jelezte, hogy nem tudja megvalósítani az eredeti elképzelést, miszerint a helyiséget az eredeti funkciójának megfelelően felújítsa és üzemeltesse, ezért felajánlotta az ingatlant az önkormányzatnak visszavásárlásra.

A városüzemeltetési iroda foglalta össze a fentiek szerint a vagyongazdálkodási bizottság és a pénzügyi bizottság számára a történetet, hozzátéve, hogy a főépítészi iroda szakmai véleménye alapján városrendezési szempontból indokolt az ingatlan visszavétele. A vagyongazdálkodási bizottság április 26-i ülésén hagyta jóvá a visszavételéről szóló javaslatot, a pénzügyi bizottság pedig most június 18-án vette napirendre a kérdést, és két tartózkodás mellett úgy döntött, hogy az önkormányzat vásárolja vissza a volt Bárka étterem épületét a NATASA ’82 Kft.-től bruttó 25 millió 146 ezer forintos áron (ezt az összeget egy értékbecslő felmérése alapján határozták meg).

Ezek szerint a továbbiakban Szeged városa gondoskodik a 10 éve szendergő egykori neves étterem épületéről. A történet így viszont példaértékű lehet, hiszen a város e döntésével kifejezi, hogy szívén viseli a helyi védettségű épületek sorsát, s ha kell, rögtön cselekszik. Biztató jel lehet ez a jövőre nézve a Kass Szállót és a Hági éttermet féltő szegedieknek is…

Tíz év rövid története

A Bárka étterem 2002. január 7-én zárt be, mert üzemeltetője nem tudta megvásárolni az önkormányzati tulajdonú ingatlant. Bérlőként viszont nem akart költeni az elöregedett épület felújítására. 2004 augusztusában a vendéglős beperelte az IKV-t elmaradt haszna miatt, majd a pert 2005 novemberében megnyerte. A bíróság 9 millió forintot ítélt meg kártérítésként: döntésük szerint az önkormányzati cég hibájából kellett bezárni a kisvendéglőt. 2006 márciusában egy budapesti cég 33 millió 250 ezer forintos licittel elnyerte az üzemeltetés jogát. Áprilisban ismeretlenek feliratot festettek a Bárka falára: „Ide nem akarunk játéktermet, éjszakai bárt!” A pesti cég májusig nem fizette ki az üzemeltetői jogot arra hivatkozva: az IKV nem értesítette őket a lakók ellenállásáról. Emiatt újra eladósorba került a vendéglő, amit Douchev-Janics Natasa 2008. januárjában vásárolt meg azzal a kötelezettséggel, hogy 2010-re felújítva újra étteremként üzemelteti majd a helyiséget, végül előbb határidő hosszabbítást kért a kajakos cége, majd felajánlotta az ingatlant a városnak visszavételre.  (forrás: Szeged Ma)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.