Mégsem nyit éttermet Janics Natasa

Az önkormányzat 25 millió forintért visszavásárolja Szeged olimpiai bajnokától, a londoni játékokra készülő Douchev-Janics Natasától az egykori, kultikus Bárka étteremnek otthont adó ingatlant. Erről a pénzügyi bizottság döntött nagy egyetértésben hétfőn - adta hírül a Szegedma.hu

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Douchev-Janics Natasa érdekeltségi körébe tartozó cég 2008. január 3-án vette meg a legendás szegedi kisvendéglőt bruttó 24 millió 850 ezer forintért. A több mint százéves, városképi védettségű ingatlant azzal a feltétellel adta el a város, hogy az új tulajdonos a jogerős építési engedély kiállítását követő másfél éven belül felújítja. Ha ez határidőre – 2010. augusztus végére – mégsem készülne el, napi 1000 forintos kötbért köteles fizetni. A NATASA ’82 Kft. aztán a világgazdasági válságra hivatkozva 12 hónapos határidő-hosszabbítást kért, később azonban már jelezte, hogy nem tudja megvalósítani az eredeti elképzelést, miszerint a helyiséget az eredeti funkciójának megfelelően felújítsa és üzemeltesse, ezért felajánlotta az ingatlant az önkormányzatnak visszavásárlásra.

A városüzemeltetési iroda foglalta össze a fentiek szerint a vagyongazdálkodási bizottság és a pénzügyi bizottság számára a történetet, hozzátéve, hogy a főépítészi iroda szakmai véleménye alapján városrendezési szempontból indokolt az ingatlan visszavétele. A vagyongazdálkodási bizottság április 26-i ülésén hagyta jóvá a visszavételéről szóló javaslatot, a pénzügyi bizottság pedig most június 18-án vette napirendre a kérdést, és két tartózkodás mellett úgy döntött, hogy az önkormányzat vásárolja vissza a volt Bárka étterem épületét a NATASA ’82 Kft.-től bruttó 25 millió 146 ezer forintos áron (ezt az összeget egy értékbecslő felmérése alapján határozták meg).

Ezek szerint a továbbiakban Szeged városa gondoskodik a 10 éve szendergő egykori neves étterem épületéről. A történet így viszont példaértékű lehet, hiszen a város e döntésével kifejezi, hogy szívén viseli a helyi védettségű épületek sorsát, s ha kell, rögtön cselekszik. Biztató jel lehet ez a jövőre nézve a Kass Szállót és a Hági éttermet féltő szegedieknek is…

Tíz év rövid története

A Bárka étterem 2002. január 7-én zárt be, mert üzemeltetője nem tudta megvásárolni az önkormányzati tulajdonú ingatlant. Bérlőként viszont nem akart költeni az elöregedett épület felújítására. 2004 augusztusában a vendéglős beperelte az IKV-t elmaradt haszna miatt, majd a pert 2005 novemberében megnyerte. A bíróság 9 millió forintot ítélt meg kártérítésként: döntésük szerint az önkormányzati cég hibájából kellett bezárni a kisvendéglőt. 2006 márciusában egy budapesti cég 33 millió 250 ezer forintos licittel elnyerte az üzemeltetés jogát. Áprilisban ismeretlenek feliratot festettek a Bárka falára: „Ide nem akarunk játéktermet, éjszakai bárt!” A pesti cég májusig nem fizette ki az üzemeltetői jogot arra hivatkozva: az IKV nem értesítette őket a lakók ellenállásáról. Emiatt újra eladósorba került a vendéglő, amit Douchev-Janics Natasa 2008. januárjában vásárolt meg azzal a kötelezettséggel, hogy 2010-re felújítva újra étteremként üzemelteti majd a helyiséget, végül előbb határidő hosszabbítást kért a kajakos cége, majd felajánlotta az ingatlant a városnak visszavételre.  (forrás: Szeged Ma)


Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.