Mégsem nyit éttermet Janics Natasa

Az önkormányzat 25 millió forintért visszavásárolja Szeged olimpiai bajnokától, a londoni játékokra készülő Douchev-Janics Natasától az egykori, kultikus Bárka étteremnek otthont adó ingatlant. Erről a pénzügyi bizottság döntött nagy egyetértésben hétfőn - adta hírül a Szegedma.hu

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Douchev-Janics Natasa érdekeltségi körébe tartozó cég 2008. január 3-án vette meg a legendás szegedi kisvendéglőt bruttó 24 millió 850 ezer forintért. A több mint százéves, városképi védettségű ingatlant azzal a feltétellel adta el a város, hogy az új tulajdonos a jogerős építési engedély kiállítását követő másfél éven belül felújítja. Ha ez határidőre – 2010. augusztus végére – mégsem készülne el, napi 1000 forintos kötbért köteles fizetni. A NATASA ’82 Kft. aztán a világgazdasági válságra hivatkozva 12 hónapos határidő-hosszabbítást kért, később azonban már jelezte, hogy nem tudja megvalósítani az eredeti elképzelést, miszerint a helyiséget az eredeti funkciójának megfelelően felújítsa és üzemeltesse, ezért felajánlotta az ingatlant az önkormányzatnak visszavásárlásra.

A városüzemeltetési iroda foglalta össze a fentiek szerint a vagyongazdálkodási bizottság és a pénzügyi bizottság számára a történetet, hozzátéve, hogy a főépítészi iroda szakmai véleménye alapján városrendezési szempontból indokolt az ingatlan visszavétele. A vagyongazdálkodási bizottság április 26-i ülésén hagyta jóvá a visszavételéről szóló javaslatot, a pénzügyi bizottság pedig most június 18-án vette napirendre a kérdést, és két tartózkodás mellett úgy döntött, hogy az önkormányzat vásárolja vissza a volt Bárka étterem épületét a NATASA ’82 Kft.-től bruttó 25 millió 146 ezer forintos áron (ezt az összeget egy értékbecslő felmérése alapján határozták meg).

Ezek szerint a továbbiakban Szeged városa gondoskodik a 10 éve szendergő egykori neves étterem épületéről. A történet így viszont példaértékű lehet, hiszen a város e döntésével kifejezi, hogy szívén viseli a helyi védettségű épületek sorsát, s ha kell, rögtön cselekszik. Biztató jel lehet ez a jövőre nézve a Kass Szállót és a Hági éttermet féltő szegedieknek is…

Tíz év rövid története

A Bárka étterem 2002. január 7-én zárt be, mert üzemeltetője nem tudta megvásárolni az önkormányzati tulajdonú ingatlant. Bérlőként viszont nem akart költeni az elöregedett épület felújítására. 2004 augusztusában a vendéglős beperelte az IKV-t elmaradt haszna miatt, majd a pert 2005 novemberében megnyerte. A bíróság 9 millió forintot ítélt meg kártérítésként: döntésük szerint az önkormányzati cég hibájából kellett bezárni a kisvendéglőt. 2006 márciusában egy budapesti cég 33 millió 250 ezer forintos licittel elnyerte az üzemeltetés jogát. Áprilisban ismeretlenek feliratot festettek a Bárka falára: „Ide nem akarunk játéktermet, éjszakai bárt!” A pesti cég májusig nem fizette ki az üzemeltetői jogot arra hivatkozva: az IKV nem értesítette őket a lakók ellenállásáról. Emiatt újra eladósorba került a vendéglő, amit Douchev-Janics Natasa 2008. januárjában vásárolt meg azzal a kötelezettséggel, hogy 2010-re felújítva újra étteremként üzemelteti majd a helyiséget, végül előbb határidő hosszabbítást kért a kajakos cége, majd felajánlotta az ingatlant a városnak visszavételre.  (forrás: Szeged Ma)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.