Megszépült a füredi Kedves

Megújult a város egyik emblematikus vendéglátóhelye a Kedves Cukrászda. Igazi, békebeli kávéházi hangulatot ígér Dobai András, aki a Kredenc Borbisztróval már bizonyította: van érzéke ahhoz, hogyan kell menő kulthelyet létrehozni. Debütálás a hétvégén a füredi borutcával.

Kávézós, reggelizős, újságolvasós, találkozós, könnyű ebédelős, délutáni süteményezős, torta megrendelős, fagyizós, lassító teázós, randevúzós, lazító koktélozós, könnyű vacsorázós, zenehallgatós, bohém, zsongó kávéház  - ilyennek szánják a Kedvest.

- Vettük a bátorságot, és három éve Budapestről ideköltöztünk, hogy elindítsuk kis családi vállalkozásunkat, a Kredenc Borbisztrót. Egy kedves, megfizethető üzlethelyiséget kerestünk olyan utca képpel, hangulattal, amibe az általunk elképzelt bisztró beleillik, hát hol máshol, mint Füreden! Egy bohém kocsmát szerettünk volna nyitni, ahol a térség legfinomabb borai ihatók és még kulturális programok is vannak. A fővárosban elegáns vendéglátóhelyeken dolgoztam, láttam sok mindent, elég volt belőle, váltani akartam. Egy évig alig nyitották ránk az ajtót, aztán megtaláltak minket. A Kredenc a helyén van, most már csak pörgetni kell. Adta magát, hogy átvegyük a Kedves Cukrászdát. Egyszerűt, de nagyszerűt szeretnénk itt is csinálni, ami persze a legnehezebb. A régi patinás híréhez méltó, ám néhány szolgáltatásában felfrissített kávéházban gondolkodunk. Legyen ez a város legkedvesebb cukrászdája, ahol a klasszikus cukrászdai élmény mellett mást is kaphat a vendég – mondja Dobai András.


Jó környezet, finom italok, klasszikus és házi sütemények, bőséges reggeli, napi sajtó, minőségi kávé, esténként koktélok, na meg dumálós, elbújós sarok, a nézegetőknek pedig napfényes terasz, mindezt megfizethető áron, ami a parti részen kifejezetten kuriózumnak számít. A korán illetve a későn kelők, a ráérők, a délutáni ücsörgők, és az esti buliba készülők kávézója. Egyszerre szerethetően vidéki, patinás és barátságos hely, ahol jó zene szól, és békén hagyják a vendéget akkor is, ha csak egy kávé mellett ücsörög a teraszon. A tradícióknak megfelelően itt is lesznek programok, zene és főleg irodalom.

A Kedves Kávéház 1795-ben épült. A tízszobás, földszintes épületet, amelyhez már akkor a Balaton felé kert is tartozott, tulajdonosa révén közel száz évig Tallián házként tartották számon. A cukrászda csehsüveg boltozata máig változatlan, a földszinti részt viszont a 19. század elején klasszicista stílusban átépítették, majd emeletet húztak rá, hogy azonos magasságú legyen a mellette álló egykori postaépülettel. Volt Fittler nyaraló, Láng, majd később Filipovics cukrászda. 1925-ben mindenesetre már a fürdőhely leglátogatottabb cukrászdája és falatozójaként aposztrofálják. Az államosítás után, 1957-ben már Kedves a neve, ahol este 11 óráig táncolni is lehetett. 1980-ban átalakították, modernizálták, majd az irodalmi és kulturális rendezvények emblematikus helyévé vált.

Forrás: balatonfured.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.