Megszépült a füredi Kedves

Megújult a város egyik emblematikus vendéglátóhelye a Kedves Cukrászda. Igazi, békebeli kávéházi hangulatot ígér Dobai András, aki a Kredenc Borbisztróval már bizonyította: van érzéke ahhoz, hogyan kell menő kulthelyet létrehozni. Debütálás a hétvégén a füredi borutcával.

Kávézós, reggelizős, újságolvasós, találkozós, könnyű ebédelős, délutáni süteményezős, torta megrendelős, fagyizós, lassító teázós, randevúzós, lazító koktélozós, könnyű vacsorázós, zenehallgatós, bohém, zsongó kávéház  - ilyennek szánják a Kedvest.

- Vettük a bátorságot, és három éve Budapestről ideköltöztünk, hogy elindítsuk kis családi vállalkozásunkat, a Kredenc Borbisztrót. Egy kedves, megfizethető üzlethelyiséget kerestünk olyan utca képpel, hangulattal, amibe az általunk elképzelt bisztró beleillik, hát hol máshol, mint Füreden! Egy bohém kocsmát szerettünk volna nyitni, ahol a térség legfinomabb borai ihatók és még kulturális programok is vannak. A fővárosban elegáns vendéglátóhelyeken dolgoztam, láttam sok mindent, elég volt belőle, váltani akartam. Egy évig alig nyitották ránk az ajtót, aztán megtaláltak minket. A Kredenc a helyén van, most már csak pörgetni kell. Adta magát, hogy átvegyük a Kedves Cukrászdát. Egyszerűt, de nagyszerűt szeretnénk itt is csinálni, ami persze a legnehezebb. A régi patinás híréhez méltó, ám néhány szolgáltatásában felfrissített kávéházban gondolkodunk. Legyen ez a város legkedvesebb cukrászdája, ahol a klasszikus cukrászdai élmény mellett mást is kaphat a vendég – mondja Dobai András.


Jó környezet, finom italok, klasszikus és házi sütemények, bőséges reggeli, napi sajtó, minőségi kávé, esténként koktélok, na meg dumálós, elbújós sarok, a nézegetőknek pedig napfényes terasz, mindezt megfizethető áron, ami a parti részen kifejezetten kuriózumnak számít. A korán illetve a későn kelők, a ráérők, a délutáni ücsörgők, és az esti buliba készülők kávézója. Egyszerre szerethetően vidéki, patinás és barátságos hely, ahol jó zene szól, és békén hagyják a vendéget akkor is, ha csak egy kávé mellett ücsörög a teraszon. A tradícióknak megfelelően itt is lesznek programok, zene és főleg irodalom.

A Kedves Kávéház 1795-ben épült. A tízszobás, földszintes épületet, amelyhez már akkor a Balaton felé kert is tartozott, tulajdonosa révén közel száz évig Tallián házként tartották számon. A cukrászda csehsüveg boltozata máig változatlan, a földszinti részt viszont a 19. század elején klasszicista stílusban átépítették, majd emeletet húztak rá, hogy azonos magasságú legyen a mellette álló egykori postaépülettel. Volt Fittler nyaraló, Láng, majd később Filipovics cukrászda. 1925-ben mindenesetre már a fürdőhely leglátogatottabb cukrászdája és falatozójaként aposztrofálják. Az államosítás után, 1957-ben már Kedves a neve, ahol este 11 óráig táncolni is lehetett. 1980-ban átalakították, modernizálták, majd az irodalmi és kulturális rendezvények emblematikus helyévé vált.

Forrás: balatonfured.hu


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.