Megszépült a füredi Kedves

Megújult a város egyik emblematikus vendéglátóhelye a Kedves Cukrászda. Igazi, békebeli kávéházi hangulatot ígér Dobai András, aki a Kredenc Borbisztróval már bizonyította: van érzéke ahhoz, hogyan kell menő kulthelyet létrehozni. Debütálás a hétvégén a füredi borutcával.

Kávézós, reggelizős, újságolvasós, találkozós, könnyű ebédelős, délutáni süteményezős, torta megrendelős, fagyizós, lassító teázós, randevúzós, lazító koktélozós, könnyű vacsorázós, zenehallgatós, bohém, zsongó kávéház  - ilyennek szánják a Kedvest.

- Vettük a bátorságot, és három éve Budapestről ideköltöztünk, hogy elindítsuk kis családi vállalkozásunkat, a Kredenc Borbisztrót. Egy kedves, megfizethető üzlethelyiséget kerestünk olyan utca képpel, hangulattal, amibe az általunk elképzelt bisztró beleillik, hát hol máshol, mint Füreden! Egy bohém kocsmát szerettünk volna nyitni, ahol a térség legfinomabb borai ihatók és még kulturális programok is vannak. A fővárosban elegáns vendéglátóhelyeken dolgoztam, láttam sok mindent, elég volt belőle, váltani akartam. Egy évig alig nyitották ránk az ajtót, aztán megtaláltak minket. A Kredenc a helyén van, most már csak pörgetni kell. Adta magát, hogy átvegyük a Kedves Cukrászdát. Egyszerűt, de nagyszerűt szeretnénk itt is csinálni, ami persze a legnehezebb. A régi patinás híréhez méltó, ám néhány szolgáltatásában felfrissített kávéházban gondolkodunk. Legyen ez a város legkedvesebb cukrászdája, ahol a klasszikus cukrászdai élmény mellett mást is kaphat a vendég – mondja Dobai András.


Jó környezet, finom italok, klasszikus és házi sütemények, bőséges reggeli, napi sajtó, minőségi kávé, esténként koktélok, na meg dumálós, elbújós sarok, a nézegetőknek pedig napfényes terasz, mindezt megfizethető áron, ami a parti részen kifejezetten kuriózumnak számít. A korán illetve a későn kelők, a ráérők, a délutáni ücsörgők, és az esti buliba készülők kávézója. Egyszerre szerethetően vidéki, patinás és barátságos hely, ahol jó zene szól, és békén hagyják a vendéget akkor is, ha csak egy kávé mellett ücsörög a teraszon. A tradícióknak megfelelően itt is lesznek programok, zene és főleg irodalom.

A Kedves Kávéház 1795-ben épült. A tízszobás, földszintes épületet, amelyhez már akkor a Balaton felé kert is tartozott, tulajdonosa révén közel száz évig Tallián házként tartották számon. A cukrászda csehsüveg boltozata máig változatlan, a földszinti részt viszont a 19. század elején klasszicista stílusban átépítették, majd emeletet húztak rá, hogy azonos magasságú legyen a mellette álló egykori postaépülettel. Volt Fittler nyaraló, Láng, majd később Filipovics cukrászda. 1925-ben mindenesetre már a fürdőhely leglátogatottabb cukrászdája és falatozójaként aposztrofálják. Az államosítás után, 1957-ben már Kedves a neve, ahol este 11 óráig táncolni is lehetett. 1980-ban átalakították, modernizálták, majd az irodalmi és kulturális rendezvények emblematikus helyévé vált.

Forrás: balatonfured.hu


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.