Megújul a Magyar Borok Útja Rallye

A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.

A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.

Megay Róbert Péter főszervező a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a ralin közel 220 fő indulására lehet számítani, s a mezőny a három nap alatt a Balaton-környéki borrégió 17 pincészetét ejti útba, melyek közül nyolcat az elmúlt 20 évben még sosem érintett az autós-boros rendezvény. Hozzátette: a résztvevők olyan borvidékeket ismerhetnek meg, mint a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüredi-csopaki, a nagy-somlói és a zalai.

A szervezőbizottság elnöke azt is bejelentette, hogy a rali háziasszonya idén Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője, egyben Zala megyei elnöke, a házigazdája pedig Buda Márton rádiós-televíziós műsorvezető lesz.

Megay Róbert Péter hozzátette: a hazai borokat és a borkultúrát népszerűsítő eseményt új játékszemlélet is jellemzi majd, ezért idén játékos formában borismereti állomásokat is beépítettek az útvonalba.

Majosházi Péter versenyigazgató arról beszélt, hogy az indulóknak 20 játékos feladatot kell megoldaniuk, és 60 tesztkérdésre kell válaszolniuk a közel 700 kilométeres túra során. Kiemelte: a gyorsaság helyett ezúttal a pontosság lesz a fontos, s a résztvevőknek a KRESZ szabályait végig be kell tartaniuk.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció Elnöke, a szervezőbizottság tagja arról beszélt, hogy a statisztika szerint a balesetek egy százalékát alkoholos állapotban okozzák az autóvezetők, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a verseny alatt csak a navigátorok fogyasszanak alkoholt, a sofőrök semmiképpen.

A rali két fővédnöke Pintér Sándor belügy-, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lesz, utóbbi rajtoltatja majd el az első autót jövő pénteken reggel fél 8-kor a Kincsem Parkban. Az ünnepélyes díjkiosztót a Balatonfüredi Borhetek záróeseményeként, jövő vasárnap 16 órakor tartják a Tagore sétányon.


Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.