Milyen a magyar vendég?

A Lucullus Baráti Társaság a magyar gasztronómiáról készített minitanulmányában azt is vizsgálta, milyen a magyar vendég. A válasz: keresi a költséghatékony lehetőségeket, nem szeret utazni, és fontos számára a család.

A legtöbben körülbelül 5-7 ezer forintot szánnak az étkezésre (/fő, italok nélkül). A Lucullus Baráti Társaság jellemzően budapesti „vendégköre” meglehetősen nehezen mozdul ki székesfővárosunkból. Nem túl sok ember volt, aki elment Párkányba igazi szlovák ízekért, Tolcsvára francia-magyar csodákért, vagy Jánoshidára/Kiskunságra egy-egy tradicionális magyar disznóvágás kedvéért. „A szombat a családé”: amennyiben szombaton volt egy-egy rendezvény, az majdnem mindig kudarcra volt ítélve. A hét szinte minden napja szóba jöhet, és időbe telt, míg világossá vált, hogy a hétvégét még a Lucullus BT kedvéért sem áldozzák fel szívesen a vendégek.  Hamar bebizonyosodott az is, hogy a legelső vacsorák során kirendelt 28 fogás ha nem is etalonként, de mindenképp valamiféle mércéül kell, hogy szolgáljon a továbbiakhoz. Ha a fogások számát hatra-nyolcra csökkentették, úgy az már rögtön kevésnek bizonyult – ezt rengetegen szóvá is tették. Ennek alapján konstatálhatjuk, hogy a legtöbb vendég inkább több ételből (akár 8-15 is) választana, mintsem hogy elfogyasszon egy-két fogást egy étkezés során.  A vendégek majd 80 százalékánál tapasztalták, hogy rendkívül örülnek a vacsorák során kapott „szellemi tápláléknak” is, míg 10 százalékuk szeretett volna „elkülönülni” vacsoráinkon. A vendégek 51 százaléka párban jött el. A Lucullus BT vacsoráira majd 47 százalék két vagy három-négy kísérőt hozott magával.

Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.