Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,...

... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.

Mi mindent tudhattunk meg a magyarok egyik büszkeségének tartott, éppen 30 éve a kihalástól megmentett egyik hungaricum haszonállatáról, miközben szürke marhából készült kiváló ételeket kóstoltunk?

Nos, többek közt, ahogy azt az egyesület elnökétől, Nagy Gézától hallhattuk, hogy érdekképviseletük nem csak szakmai, hanem egyúttal gazdasági társulás is. Szeretnék végre eloszlatni azt a tévhitet, ami az emberek fejében jó ideje megragadt, ha valaki idehaza a magyar szürke marháról hall. Ekkor ugyanis mindenkinek a lelki szemei előtt egy ökológiai tájban legelésző békés szürke marha csordát jelenik meg, ahol az állatok eszegetik a füvet, majd szép nyugodtan és ráérősen kérődznek.

Pedig a vágásra ítélt állatok esetében ez nem igaz, pontosítja a helyzetet Ferencz Attila, a társaság egyik elnökségi tagja. Ugyanis a növendékállatok 6-7 hónapos korukig valóban a szabadban, a természet lágy ölén legelésznek, utána azonban hízókúrára fogják őket egy bezárt karámban, ahol viszont tényleg kizárólag természetes tápanyagokkal etetik a vágásra nevelt állatokat.

Szürke marhából készült  további finomságok kóstolása közben az is kiderült, hogy kétfajta szürke marha létezik: az egyiket a gasztronómia területére nevelik, ekkor 30 hónapnál nem idősebb bikákról van szó. A többiből pedig készül levágásukat követően párizsi, virsli, és egyéb szürke marha felvágott féleség.

Az egyesület különben, hallhattuk Katona Zoltán cégvezetőtől, saját szakembergárdával rendelkezik, valamint 3 vágóhídjuk, bontó húsüzemük, sőt, hűtőházuk is van.

Mint megtudtuk, ez évben 200-250 bikát terveznek vágóhídra küldeni, és ez bőven elegendő lesz ahhoz, hogy 100-150, igazi szürke marhahús alapanyagra vágyó vendéglátóegységet folyamatosan, magas minőségben kiszolgálhassanak,

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.