Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,...

... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.

Mi mindent tudhattunk meg a magyarok egyik büszkeségének tartott, éppen 30 éve a kihalástól megmentett egyik hungaricum haszonállatáról, miközben szürke marhából készült kiváló ételeket kóstoltunk?

Nos, többek közt, ahogy azt az egyesület elnökétől, Nagy Gézától hallhattuk, hogy érdekképviseletük nem csak szakmai, hanem egyúttal gazdasági társulás is. Szeretnék végre eloszlatni azt a tévhitet, ami az emberek fejében jó ideje megragadt, ha valaki idehaza a magyar szürke marháról hall. Ekkor ugyanis mindenkinek a lelki szemei előtt egy ökológiai tájban legelésző békés szürke marha csordát jelenik meg, ahol az állatok eszegetik a füvet, majd szép nyugodtan és ráérősen kérődznek.

Pedig a vágásra ítélt állatok esetében ez nem igaz, pontosítja a helyzetet Ferencz Attila, a társaság egyik elnökségi tagja. Ugyanis a növendékállatok 6-7 hónapos korukig valóban a szabadban, a természet lágy ölén legelésznek, utána azonban hízókúrára fogják őket egy bezárt karámban, ahol viszont tényleg kizárólag természetes tápanyagokkal etetik a vágásra nevelt állatokat.

Szürke marhából készült  további finomságok kóstolása közben az is kiderült, hogy kétfajta szürke marha létezik: az egyiket a gasztronómia területére nevelik, ekkor 30 hónapnál nem idősebb bikákról van szó. A többiből pedig készül levágásukat követően párizsi, virsli, és egyéb szürke marha felvágott féleség.

Az egyesület különben, hallhattuk Katona Zoltán cégvezetőtől, saját szakembergárdával rendelkezik, valamint 3 vágóhídjuk, bontó húsüzemük, sőt, hűtőházuk is van.

Mint megtudtuk, ez évben 200-250 bikát terveznek vágóhídra küldeni, és ez bőven elegendő lesz ahhoz, hogy 100-150, igazi szürke marhahús alapanyagra vágyó vendéglátóegységet folyamatosan, magas minőségben kiszolgálhassanak,

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.
Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny

Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 

A megmérettetés hatodszorra irányítja a figyelmet a legkiválóbb kulináris tehetségekre.
Öt szuper fánklelőhely Budapesten

Öt szuper fánklelőhely Budapesten  

Érdemes még ezt a hétvégét kihasználni, mert sok helyen szezonális a lehetőség és a „fánknap” általában szombatra esik.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját 

Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.
Kocsonya, koncertek, Miskolc

Kocsonya, koncertek, Miskolc 

A régió legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja idén március 8-10. között kerül megrendezésre.
Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban

Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban 

A közelgő SIRHA Budapest kiállításon kerekasztal beszélgetést rendeznek a mesterséges intelligenciában (AI) rejlő lehetőségekről, iparági tapasztalatokról.
Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni

Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni 

A csokoládérajongóknak szívből ajánlunk egy látogatást ezekre a helyekre az utolsó borús napok egyikén.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.