Minden második kávékapszulát újrahasznosítanak a magyarok

Az alumíniumból használati tárgyak készülnek, a kávézacc egy részét a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra: most megcsodálható az eredmény.

Látványosan pozitív eredményről számolt be a Nespresso a használt kávékapszulák gyűjtésével kapcsolatban: eszerint 2023 első félévében a magyarországi visszagyűjtési arány több mint 50 százalékon áll, meghaladva ezzel a globális eredményt. A márka minden egyes visszajuttatott kávékapszulát újrahasznosít – mind az alumíniumcsomagolást, mind a kávézaccot –, így a komponensek teljes mértékben visszakerülnek a körforgásba.

Az alumíniumkapszulák újrahasznosítása kiemelt fontosságú a márka életében: a cég világszerte 70 országban kapszulagyűjtő-rendszert működtet, melynek köszönhetően a fogyasztókkal együttműködve teljes mértékben körforgásban tartható az alumínium és a kávézacc is. A magyarok élen járnak kapszula-újrahasznosításban: a körkörösségre vonatkozó globális törekvésnek számos lokális megnyilvánulása van. Magyarországon több mint 10 éve gyűjtik a használt kapszulákat Boutique-jaikban, emellett ma már vásárlóik a megrendeléseik kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetik használt kapszuláikat, illetve leadhatják őket az átvételi pontokon is. Hazánkban minden vásárló számára elérhető valamilyen újrahasznosítási lehetőség, ami a szállodák, vendéglátóhelyek és irodaházak számára is adott.

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulák a debreceni feldolgozóüzembe kerülnek. A kapszulákat kiöntik a gyűjtőzacskókból, és a kézi válogatás következik, mely során eltávolítják az idegen anyagokat. Miután kiszárították a kapszulákat, azok egy speciális gépbe kerülnek, amely kisebb darabokra vágja a kapszulákat. Innen egy rázódobba érkeznek, amely szétválasztja az alumíniumot és a kávézaccot. Utóbbi tárolókba kerül, míg az alumíniumot összepréselik vagy zsákokba gyűjtik, és alumíniumkohóba szállítják, ahol beolvasztásra kerülnek. Az alumínium különböző használati tárgyak formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás során Debrecen környékén hasznosítják.

Ikonikus óra született az újrahasznosított kapszulákból

Legutóbb a svájci Hublot-val fogtak össze és alkottak meg egy luxusórát. Igazi újdonságról beszélünk: a kávézaccot az óraszíj elkészítéséhez használták fel, az óratokot, a lünettát, a koronát és a nyomógombokat pedig újrahasznosított alumíniumból alakították ki.

A pannonhalmi levendulamezőkön hasznosul a kávézacc

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból származó kávézacc egy részéből speciális termesztőközeget fejlesztett a Nespresso, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőinek talajjavítására használnak fel. A kezdeményezés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozásuk — az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind a termőközeggyártás is Magyarországon történik. A többéves együttműködés eredménye idén is megcsodálható a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin a gyógynövény virágzása idején, ami minden évben sok látogatót vonz. A teljes kapszula-újrahasznosítási folyamatról egy videó is elérhető.

Forrás: Nespresso


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.