Minden második kávékapszulát újrahasznosítanak a magyarok

Az alumíniumból használati tárgyak készülnek, a kávézacc egy részét a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra: most megcsodálható az eredmény.

Látványosan pozitív eredményről számolt be a Nespresso a használt kávékapszulák gyűjtésével kapcsolatban: eszerint 2023 első félévében a magyarországi visszagyűjtési arány több mint 50 százalékon áll, meghaladva ezzel a globális eredményt. A márka minden egyes visszajuttatott kávékapszulát újrahasznosít – mind az alumíniumcsomagolást, mind a kávézaccot –, így a komponensek teljes mértékben visszakerülnek a körforgásba.

Az alumíniumkapszulák újrahasznosítása kiemelt fontosságú a márka életében: a cég világszerte 70 országban kapszulagyűjtő-rendszert működtet, melynek köszönhetően a fogyasztókkal együttműködve teljes mértékben körforgásban tartható az alumínium és a kávézacc is. A magyarok élen járnak kapszula-újrahasznosításban: a körkörösségre vonatkozó globális törekvésnek számos lokális megnyilvánulása van. Magyarországon több mint 10 éve gyűjtik a használt kapszulákat Boutique-jaikban, emellett ma már vásárlóik a megrendeléseik kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetik használt kapszuláikat, illetve leadhatják őket az átvételi pontokon is. Hazánkban minden vásárló számára elérhető valamilyen újrahasznosítási lehetőség, ami a szállodák, vendéglátóhelyek és irodaházak számára is adott.

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulák a debreceni feldolgozóüzembe kerülnek. A kapszulákat kiöntik a gyűjtőzacskókból, és a kézi válogatás következik, mely során eltávolítják az idegen anyagokat. Miután kiszárították a kapszulákat, azok egy speciális gépbe kerülnek, amely kisebb darabokra vágja a kapszulákat. Innen egy rázódobba érkeznek, amely szétválasztja az alumíniumot és a kávézaccot. Utóbbi tárolókba kerül, míg az alumíniumot összepréselik vagy zsákokba gyűjtik, és alumíniumkohóba szállítják, ahol beolvasztásra kerülnek. Az alumínium különböző használati tárgyak formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás során Debrecen környékén hasznosítják.

Ikonikus óra született az újrahasznosított kapszulákból

Legutóbb a svájci Hublot-val fogtak össze és alkottak meg egy luxusórát. Igazi újdonságról beszélünk: a kávézaccot az óraszíj elkészítéséhez használták fel, az óratokot, a lünettát, a koronát és a nyomógombokat pedig újrahasznosított alumíniumból alakították ki.

A pannonhalmi levendulamezőkön hasznosul a kávézacc

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból származó kávézacc egy részéből speciális termesztőközeget fejlesztett a Nespresso, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőinek talajjavítására használnak fel. A kezdeményezés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozásuk — az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind a termőközeggyártás is Magyarországon történik. A többéves együttműködés eredménye idén is megcsodálható a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin a gyógynövény virágzása idején, ami minden évben sok látogatót vonz. A teljes kapszula-újrahasznosítási folyamatról egy videó is elérhető.

Forrás: Nespresso


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.