Szeptember 30-án folytatódik a Felelős Gasztrohős és Zöldövezet Társulás által elindított Jövő-t-Evő nevű szakmai fórumsorozat. A havonta megrendezésre kerülő találkozókon azok a fenntarthatósági eszközök kerülnek bemutatásra, amelyeket a vendéglátóhelyek és rendezvényre kitelepülők beépíthetnek működésükbe. Az ingyenes rendezvényeken a résztvevők kérdéseiket közvetlenül feltehetik a hivatalos szervek képviselőinek, kapcsolatot építhetnek a szakmai szervezetekkel és a környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat kínáló vállalatokkal.
Az év eleji három fórum témái a helyi és szezonális termékek beszerzésének akadályai, a kitelepülések “zöldítése”, illetve a környezetbarát csomagolás és szállítás lehetőségei voltak. “Olykor egészen éles viták indultak, amelyek megmutatták, hogy a fórumokon részt vevő különböző szervezetek képviselői mennyire más szempontból látják az adott környezetvédelmi kérdést. A Jövő-t-Evő célja pont az, hogy ezeknek hangot adjunk és közösen találjunk utat a megoldás felé” - mondta Csobay Krisztina, a Zöldövezet Társulás elnöke.
“Szeretnénk elkerülni, hogy a vendéglátósok és rendezvényszervezők pletykák vagy egy-egy rossz példa alapján alkossanak véleményt a fenntarthatóságról. Tudjuk, hogy nincs még mindenre szabályozás, vagy kialakult jó gyakorlat, ezért úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb megoldás összehozni a feleket és harmonizálni a szakma, a hivatalok és a civilek álláspontjait; mintsem hagyni, hogy mindenki a saját feje után menjen.” - tett hozzá Varga Judit, a Fenntartható Étterem minősítést kiadó Felelős Gasztrohős egyik alapítója.
Annak érdekében, hogy élő kapcsolatot tarthassanak fent a fórumok résztvevőivel és érdeklődőkkel, a szervezők online közvetítik az eseményeket és fogadják a felmerülő kérdéseket/javaslatokat a Jövő-t-Evő közösségi média csoportjában.
A fórumbeszélgetések időpontjai és témái:
2015. szeptember 30. (szerda): Higiénia a vendéglátóhelyeken és rendezvényeken
2015. október 28. (szerda): Energia- és vízhatékonyság a vendéglátóhelyeken és rendezvényeken
2015. november 25. (szerda): Hulladékcsökkentés- és kezelés a vendéglátóhelyeken és rendezvényeken, beleértve az élelmiszer-hulladékot
2015. december 9. (szerda): Társadalmi kapcsolatok és szemléletformálás
A programsorozat szakmai partnere a NÉBIH, támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.
Forrás: Vendég & Hotel Online