Mosolyognak a tiszta éttermek Berlinben

Smiley matricák jelzik jövőre a berlini éttermek tisztaságát.

A berlini vendéglőket fölkereső helybélieknek és turistáknak jövőre már nem kell az interneten bogarászniuk, esetleg ismerőseiket faggatniuk egy adott hely megbízhatóságát, tisztaságát illetően. A fővárosi önkormányzat (a szenátus) és a 12 kerület vezetősége ugyanis megállapodott arról, hogy 2011. július elsejétől kezdve minden étterem bejáratánál kötelező lesz kifüggeszteni az adott vendéglátóipari egység minősítését jelző smiley figurát, mégpedig A5 méretben, közvetlenül a vizsgálat eredményét tanúsító okirat mellett.     

A vizsgálatot laptoppal fölszerelt ellenőrök végzik, kiemelten pontozva a tisztaságot és higiéniai előírások betartását. Figyelni fogják azonban az ételek elkészítéséhez használt hozzávalók frissességét is. Ha például egy ellenőr avas étolajat fedez föl a konyhaasztal alatt, azt nyomban beüti a laptopba, mégpedig a tulajdonos szeme láttára. Az éttermeket, kisvendéglőket, kocsmákat járó, természetesen előzetes bejelentés nélkül érkező ellenőrök pontozni fogják a mosogatás hatékonyságát éppúgy, mint a személyzet munkaruházatának tisztaságát, a rendszeres kártevőirtás dokumentációját vagy a padló és a falak állapotát. A bevitt adatokat kiértékelő kis számítógép másodpercek alatt kinyomtatja az értékelés eredményét és a pontrendszer alapján járó smiley figurát, amelyet azonnal ki kell függeszteni a helyiség bejáratánál.
    

Smileyból öt különböző változat létezik. Széles mosolyú arcot "elit" felirattal az a hely kaphat, amely három egymást követő ellenőrzés során kiváló pontszámot ért el. Széles mosolyú smiley jelzi a kiváló éttermet is, kevésbé szélesen mosolygó arc a jó kategóriába soroltat. A vízszintes szájú smiley a megfelelő kategória jele, míg az elégtelenre vizsgázott helyiség bejáratára lefelé görbülő szájú smiley kerül jövő év júliusától.
    

Gondot egyelőre a megfelelő létszámú ellenőri gárda összeállítása jelent a kerületi önkormányzatoknak. Ahol kevesebb vendéglő és kocsma működik, ott nem lesz probléma. Ilyen például Marzahn-Hellersdorf, ahol 12 ellenőrnek 500 helyiséget kell felügyelnie. Neuköllnben viszont 1200 vendéglő jut hat ellenőrre; ők abban bízhatnak, hogy az első bejárás után már csak a "fekete bárányokra", az elhanyagolt helyiségekre kell összpontosítaniuk.
    

A berlini módszer, amelyet később a többi tartomány is át akar venni, nem német találmány: Dániában már 2002 óta alkalmazzák, és ott remekül bevált. A smiley arcok mindenütt megtették a hatásukat: az elmarasztalt vendéglők tulajdonosai igen rövid időn belül megszüntették az ellenőrök által kifogásolt hiányosságokat. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.