Mosolyognak a tiszta éttermek Berlinben

Smiley matricák jelzik jövőre a berlini éttermek tisztaságát.

A berlini vendéglőket fölkereső helybélieknek és turistáknak jövőre már nem kell az interneten bogarászniuk, esetleg ismerőseiket faggatniuk egy adott hely megbízhatóságát, tisztaságát illetően. A fővárosi önkormányzat (a szenátus) és a 12 kerület vezetősége ugyanis megállapodott arról, hogy 2011. július elsejétől kezdve minden étterem bejáratánál kötelező lesz kifüggeszteni az adott vendéglátóipari egység minősítését jelző smiley figurát, mégpedig A5 méretben, közvetlenül a vizsgálat eredményét tanúsító okirat mellett.     

A vizsgálatot laptoppal fölszerelt ellenőrök végzik, kiemelten pontozva a tisztaságot és higiéniai előírások betartását. Figyelni fogják azonban az ételek elkészítéséhez használt hozzávalók frissességét is. Ha például egy ellenőr avas étolajat fedez föl a konyhaasztal alatt, azt nyomban beüti a laptopba, mégpedig a tulajdonos szeme láttára. Az éttermeket, kisvendéglőket, kocsmákat járó, természetesen előzetes bejelentés nélkül érkező ellenőrök pontozni fogják a mosogatás hatékonyságát éppúgy, mint a személyzet munkaruházatának tisztaságát, a rendszeres kártevőirtás dokumentációját vagy a padló és a falak állapotát. A bevitt adatokat kiértékelő kis számítógép másodpercek alatt kinyomtatja az értékelés eredményét és a pontrendszer alapján járó smiley figurát, amelyet azonnal ki kell függeszteni a helyiség bejáratánál.
    

Smileyból öt különböző változat létezik. Széles mosolyú arcot "elit" felirattal az a hely kaphat, amely három egymást követő ellenőrzés során kiváló pontszámot ért el. Széles mosolyú smiley jelzi a kiváló éttermet is, kevésbé szélesen mosolygó arc a jó kategóriába soroltat. A vízszintes szájú smiley a megfelelő kategória jele, míg az elégtelenre vizsgázott helyiség bejáratára lefelé görbülő szájú smiley kerül jövő év júliusától.
    

Gondot egyelőre a megfelelő létszámú ellenőri gárda összeállítása jelent a kerületi önkormányzatoknak. Ahol kevesebb vendéglő és kocsma működik, ott nem lesz probléma. Ilyen például Marzahn-Hellersdorf, ahol 12 ellenőrnek 500 helyiséget kell felügyelnie. Neuköllnben viszont 1200 vendéglő jut hat ellenőrre; ők abban bízhatnak, hogy az első bejárás után már csak a "fekete bárányokra", az elhanyagolt helyiségekre kell összpontosítaniuk.
    

A berlini módszer, amelyet később a többi tartomány is át akar venni, nem német találmány: Dániában már 2002 óta alkalmazzák, és ott remekül bevált. A smiley arcok mindenütt megtették a hatásukat: az elmarasztalt vendéglők tulajdonosai igen rövid időn belül megszüntették az ellenőrök által kifogásolt hiányosságokat. (MTI)


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.