Mosolyognak a tiszta éttermek Berlinben

Smiley matricák jelzik jövőre a berlini éttermek tisztaságát.

A berlini vendéglőket fölkereső helybélieknek és turistáknak jövőre már nem kell az interneten bogarászniuk, esetleg ismerőseiket faggatniuk egy adott hely megbízhatóságát, tisztaságát illetően. A fővárosi önkormányzat (a szenátus) és a 12 kerület vezetősége ugyanis megállapodott arról, hogy 2011. július elsejétől kezdve minden étterem bejáratánál kötelező lesz kifüggeszteni az adott vendéglátóipari egység minősítését jelző smiley figurát, mégpedig A5 méretben, közvetlenül a vizsgálat eredményét tanúsító okirat mellett.     

A vizsgálatot laptoppal fölszerelt ellenőrök végzik, kiemelten pontozva a tisztaságot és higiéniai előírások betartását. Figyelni fogják azonban az ételek elkészítéséhez használt hozzávalók frissességét is. Ha például egy ellenőr avas étolajat fedez föl a konyhaasztal alatt, azt nyomban beüti a laptopba, mégpedig a tulajdonos szeme láttára. Az éttermeket, kisvendéglőket, kocsmákat járó, természetesen előzetes bejelentés nélkül érkező ellenőrök pontozni fogják a mosogatás hatékonyságát éppúgy, mint a személyzet munkaruházatának tisztaságát, a rendszeres kártevőirtás dokumentációját vagy a padló és a falak állapotát. A bevitt adatokat kiértékelő kis számítógép másodpercek alatt kinyomtatja az értékelés eredményét és a pontrendszer alapján járó smiley figurát, amelyet azonnal ki kell függeszteni a helyiség bejáratánál.
    

Smileyból öt különböző változat létezik. Széles mosolyú arcot "elit" felirattal az a hely kaphat, amely három egymást követő ellenőrzés során kiváló pontszámot ért el. Széles mosolyú smiley jelzi a kiváló éttermet is, kevésbé szélesen mosolygó arc a jó kategóriába soroltat. A vízszintes szájú smiley a megfelelő kategória jele, míg az elégtelenre vizsgázott helyiség bejáratára lefelé görbülő szájú smiley kerül jövő év júliusától.
    

Gondot egyelőre a megfelelő létszámú ellenőri gárda összeállítása jelent a kerületi önkormányzatoknak. Ahol kevesebb vendéglő és kocsma működik, ott nem lesz probléma. Ilyen például Marzahn-Hellersdorf, ahol 12 ellenőrnek 500 helyiséget kell felügyelnie. Neuköllnben viszont 1200 vendéglő jut hat ellenőrre; ők abban bízhatnak, hogy az első bejárás után már csak a "fekete bárányokra", az elhanyagolt helyiségekre kell összpontosítaniuk.
    

A berlini módszer, amelyet később a többi tartomány is át akar venni, nem német találmány: Dániában már 2002 óta alkalmazzák, és ott remekül bevált. A smiley arcok mindenütt megtették a hatásukat: az elmarasztalt vendéglők tulajdonosai igen rövid időn belül megszüntették az ellenőrök által kifogásolt hiányosságokat. (MTI)


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.