MVI: aki nem nyit ki, jelentse az Artisjusnak!

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára - tájékoztatta szerkesztőségünket az MTI.

Az üzletmenetet korlátozó rendelkezések alapján az Artisjus automatikusan – külön bejelentés nélkül – érvényesítette a jogdíjfizetés szempontjából adódó különbséget, illetve mentességet biztosított a nyitvatartási korlátozások ideje alatt. Ennek megfelelően a 2020. negyedik negyedévre befizetett jogdíjak 2020. november 11-től az év végéig tartó időszakra eső részét visszautalták. Az országos zárást követően csak azon vendéglátó üzleteknek kellett jogdíjat fizetni, ahol az elvitelre történő értékesítés ideje alatt továbbra is volt zeneszolgáltatás. Ezt viszont az érintett vendéglátó üzleteknek külön be kellett jelentenie az Artisjus felé.

A védelmi intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően 2021. április 24-től ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai, majd 2021. május 1-jétől lehetővé vált a belső terek megnyitása is, azonban csak a vendégek egy jogszabály által pontosan meghatározott köre számára.

Az MVI felhívja a fentiekre tekintettel a figyelmet arra, amennyiben a feloldó intézkedések ellenére nem nyitnak ki, vagy nem nyitnak ki oly módon, mint a lezárások előtt, azaz 2020. november 11. napját megelőző feltételekkel (pl. kisebb kapacitással, megváltozott nyitva tartással), akkor azt 2021. május 15-ig szíveskedjenek bejelenteni az Artisjusnak a [email protected] címen.



Bejelentés hiányában az Artisjus a jogszabályban megjelölt időponttól, azaz 2021. május 1-jétől érvényesíteni fogja a 2021. második negyedévi jogdíjbekérőkben feltüntetett, a díjszabásnak megfelelő szerzői és szomszédos jogi jogdíjakat, a zárások előtti, azaz a 2020. november 11-ét megelőző időszakra vonatkozóan a nyilvántartásukban szereplő adatok szerint.

A negyedéves jogdíjbekérők kiküldését, illetve az automatikus tömeges számlázást az eddig megszokottaktól eltérően 2021. június végén fogják elindítani.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait tekintve a vendéglátó szektor a leginkább érintett ágazatok közé tartozik, ezért az Artisjus a kezdetektől fogva a lehető legnagyobb rugalmassággal kezeli a vendéglátó üzletek jogdíjfizetéssel kapcsolatos problémáit, nehézségeit. Éppen a rendkívüli helyzetre figyelemmel nem emelkedtek 2021. évben a vendéglátó üzletek zenefelhasználását érintő jogdíjak.

Az Artisjus együttműködve az MVI-vel arra törekszik, hogy minél több csatornán, fórumon és folyamatosan kommunikáljon az érintett felhasználókkal. Ha az újranyitást követően fizetési nehézségük adódna, akkor az Artisjus továbbra is igyekszik könnyítéseket alkalmazni, illetve kedvezményt biztosítani a vendéglátó vállalkozások számára.



Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.