Nagy a baj méz-fronton

Az ismert méhfajok negyedét nem látta senki az 1990-es évek óta. Úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete egyre kritikusabb. 

A húszezer ismert méhfaj porozza be a növények és gyümölcsök 85 százalékát a fokhagymától a kávén át a kelkáposztáig. De úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete nem túl jó: egy nemzetközi adatbázis szerint a méhfajok negyede eltűnt az 1990-es évek óta, írja a National Geographic tanulmánya nyomán a sokszinuvidek24.hu hírportál.

Hová tüntek a karcsúméhek?

A One Earth című tudományos lapban megjelent kutatás szerint az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a méhfajok száma a vadonban. A legsúlyosabb esés 2006 és 2015 között volt tapasztalható, amikor 25 százalékkal kevesebb fajjal találkoztak a tudósok a természetben a korábbiakhoz képest.

A leggyakrabban az északi féltekén előforduló karcsúméhek felelősek többek között a napraforgó és a cseresznye beporzásáért, de megfigyelésük száma 17 százalékkal csökken az 1990-es évek óta. Az egyébként is ritka földiméhek családjába tartozó fajok, melyek a kékáfonya és az orchidea beporzását végzik, 41 százalékkal kevesebben vannak.

Nem lehet egyetlen fajra alapozni a mézkészítést

Eduardo Zattara argentin kutató arról beszélt, a mézelő méhek ugyan számos földterület beporzását át tudják vállalni, de egyetlen fajra támaszkodni rendkívül kockázatos. Példaként említette, hogy 2006-ban egy méhek közt terjedő járvány miatt Amerikában lefeleződött a mézelő méhek száma. Ha nem lett volna jelen más faj, a környezeti károk felbecsülhetetlenek lettek volna.

Ausztrália az egyetlen pozitív kivétel

Az analízis szerint minden kontinensen csökken a méhfajok száma Ausztráliát kivéve, ahol nem áll rendelkezésre elegendő adat ennek megállapításához. A XX. század második felében mezőgazdasági boom következett be világszerte, ami a méhek élőhelyének zsugorodásával járt, ráadásul a növényirtó szerek is tizedelték a populációjukat. Emellett a globális felmelegedés miatt a méhfajok kiléptek őshonos élőhelyükről, és azonnal elpusztultak. A fajszám csökkenéséhez hozzájárul, hogy több országba betelepítenek nem őshonos méhfajokat, a betegségeket pedig viszik magukkal, ami rovarszerű járványhoz vezet.

A teljes cikk elolvasható: ITT

 

 

 

 

Forrás: One Earth / sokszinuvidek24.hu


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.