Négy új Michelin-csillag Szlovéniában

Kilenc étterem egy Michelin-csillaggal, egy pedig kettővel büszkélkedik dél-nyugati szomszédunknál - tájékoztatta lapunkat a PR in Hungary.

Nagy siker a szlovén gasztronómia számára: A Michelin ellenőrei ismét két csillaggal jutalmazták a Hiša Frankót (Kobarid), immár harmadszor. Egy csillagot kapott: Atelje (Ljubljana), Dam Restaurant (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom) és Hiša Denk (Zgornja Kungota). Figyelemre méltó, hogy nem kevesebb, mint négy szlovén étterem kapott új csillagot: COB (Letoviška pot), Strelec (Ljubljana), Hiša Linhart (Radovljica) és Milka (Kranjska Gora). A Michelin ellenőrei összesen egyszer adtak két csillagot, kilencszer pedig egy csillagot.

A fenntartható gasztronómiáért 6 étterem kapta meg a Michelin zöld csillagot. A MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022 harmadik kiadásába összesen 58 étterem került be, amelyek közül 7 étterem kapta meg a Bib Gourmand díjat minőségi kínálatáért. A Michelin Guide a gasztronómia világának legrangosabb és legbefolyásosabb márkájának számít, amely kivételes globális eléréssel rendelkezik. Kiemelkedő, hogy Szlovénia is szerepel benne, hiszen ez a kreativitást, a merészséget, a kivételes minőséget és a fenntartható megközelítést mutatja, és bizonyítja, hogy Szlovénia a világ legjobbjai mellett áll. Ugyanakkor a Michelin-kalauzba való bekerülés hozzájárul Szlovénia, mint páratlan turisztikai célpont láthatóságához, és kivételes, autentikus élményeket is teremt.

 

A Michelin ellenőrei nem kevesebb, mint 58 szlovén éttermet vettek fel az útikönyv harmadik kiadásába. A Michelin-csillagok olyan éttermeket jelölnek, amelyek a Michelin-ellenőrök értékelése szerint csúcsgasztronómiai élményt nyújtanak. Értékelésük során öt szempontot vesznek figyelembe: az alapanyagok minősége, a főzési technikák, az ízek harmóniája, a mesterszakács személyisége és az ételekkel kiváltott érzelmek, valamint az egész étlapon és a különböző ellenőrzések közötti következetesség.

Ana Roš séf, a Hiša Franko már harmadik alkalommal egymás után megtartotta a két Michelin-csillagot a kiváló konyháért. MSc. Maja Pak, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal igazgatója így nyilatkozott: "Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy a Hiša Franko ismét két csillagot kapott, és hogy kilenc étterem kapott egy csillagot, köztük négy új étterem. Büszkék lehetünk arra is, hogy három évvel ezelőtt a szlovén éttermek az elsők között kapták meg a Michelin fenntarthatósági elismerését. Ebben az értékelésben hat étterem kapta meg a zöld csillagot, amellyel a Michelin ellenőrei kiemelik a szlovén gasztronómia szerepét a globális fenntartható gasztronómiában, és példaként állítják az ételek szerelmesei és a szakemberek elé."


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.