Négy új Michelin-csillag Szlovéniában

Kilenc étterem egy Michelin-csillaggal, egy pedig kettővel büszkélkedik dél-nyugati szomszédunknál - tájékoztatta lapunkat a PR in Hungary.

Nagy siker a szlovén gasztronómia számára: A Michelin ellenőrei ismét két csillaggal jutalmazták a Hiša Frankót (Kobarid), immár harmadszor. Egy csillagot kapott: Atelje (Ljubljana), Dam Restaurant (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom) és Hiša Denk (Zgornja Kungota). Figyelemre méltó, hogy nem kevesebb, mint négy szlovén étterem kapott új csillagot: COB (Letoviška pot), Strelec (Ljubljana), Hiša Linhart (Radovljica) és Milka (Kranjska Gora). A Michelin ellenőrei összesen egyszer adtak két csillagot, kilencszer pedig egy csillagot.

A fenntartható gasztronómiáért 6 étterem kapta meg a Michelin zöld csillagot. A MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022 harmadik kiadásába összesen 58 étterem került be, amelyek közül 7 étterem kapta meg a Bib Gourmand díjat minőségi kínálatáért. A Michelin Guide a gasztronómia világának legrangosabb és legbefolyásosabb márkájának számít, amely kivételes globális eléréssel rendelkezik. Kiemelkedő, hogy Szlovénia is szerepel benne, hiszen ez a kreativitást, a merészséget, a kivételes minőséget és a fenntartható megközelítést mutatja, és bizonyítja, hogy Szlovénia a világ legjobbjai mellett áll. Ugyanakkor a Michelin-kalauzba való bekerülés hozzájárul Szlovénia, mint páratlan turisztikai célpont láthatóságához, és kivételes, autentikus élményeket is teremt.

 

A Michelin ellenőrei nem kevesebb, mint 58 szlovén éttermet vettek fel az útikönyv harmadik kiadásába. A Michelin-csillagok olyan éttermeket jelölnek, amelyek a Michelin-ellenőrök értékelése szerint csúcsgasztronómiai élményt nyújtanak. Értékelésük során öt szempontot vesznek figyelembe: az alapanyagok minősége, a főzési technikák, az ízek harmóniája, a mesterszakács személyisége és az ételekkel kiváltott érzelmek, valamint az egész étlapon és a különböző ellenőrzések közötti következetesség.

Ana Roš séf, a Hiša Franko már harmadik alkalommal egymás után megtartotta a két Michelin-csillagot a kiváló konyháért. MSc. Maja Pak, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal igazgatója így nyilatkozott: "Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy a Hiša Franko ismét két csillagot kapott, és hogy kilenc étterem kapott egy csillagot, köztük négy új étterem. Büszkék lehetünk arra is, hogy három évvel ezelőtt a szlovén éttermek az elsők között kapták meg a Michelin fenntarthatósági elismerését. Ebben az értékelésben hat étterem kapta meg a zöld csillagot, amellyel a Michelin ellenőrei kiemelik a szlovén gasztronómia szerepét a globális fenntartható gasztronómiában, és példaként állítják az ételek szerelmesei és a szakemberek elé."


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.