Négy új Michelin-csillag Szlovéniában

Kilenc étterem egy Michelin-csillaggal, egy pedig kettővel büszkélkedik dél-nyugati szomszédunknál - tájékoztatta lapunkat a PR in Hungary.

Nagy siker a szlovén gasztronómia számára: A Michelin ellenőrei ismét két csillaggal jutalmazták a Hiša Frankót (Kobarid), immár harmadszor. Egy csillagot kapott: Atelje (Ljubljana), Dam Restaurant (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom) és Hiša Denk (Zgornja Kungota). Figyelemre méltó, hogy nem kevesebb, mint négy szlovén étterem kapott új csillagot: COB (Letoviška pot), Strelec (Ljubljana), Hiša Linhart (Radovljica) és Milka (Kranjska Gora). A Michelin ellenőrei összesen egyszer adtak két csillagot, kilencszer pedig egy csillagot.

A fenntartható gasztronómiáért 6 étterem kapta meg a Michelin zöld csillagot. A MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022 harmadik kiadásába összesen 58 étterem került be, amelyek közül 7 étterem kapta meg a Bib Gourmand díjat minőségi kínálatáért. A Michelin Guide a gasztronómia világának legrangosabb és legbefolyásosabb márkájának számít, amely kivételes globális eléréssel rendelkezik. Kiemelkedő, hogy Szlovénia is szerepel benne, hiszen ez a kreativitást, a merészséget, a kivételes minőséget és a fenntartható megközelítést mutatja, és bizonyítja, hogy Szlovénia a világ legjobbjai mellett áll. Ugyanakkor a Michelin-kalauzba való bekerülés hozzájárul Szlovénia, mint páratlan turisztikai célpont láthatóságához, és kivételes, autentikus élményeket is teremt.

 

A Michelin ellenőrei nem kevesebb, mint 58 szlovén éttermet vettek fel az útikönyv harmadik kiadásába. A Michelin-csillagok olyan éttermeket jelölnek, amelyek a Michelin-ellenőrök értékelése szerint csúcsgasztronómiai élményt nyújtanak. Értékelésük során öt szempontot vesznek figyelembe: az alapanyagok minősége, a főzési technikák, az ízek harmóniája, a mesterszakács személyisége és az ételekkel kiváltott érzelmek, valamint az egész étlapon és a különböző ellenőrzések közötti következetesség.

Ana Roš séf, a Hiša Franko már harmadik alkalommal egymás után megtartotta a két Michelin-csillagot a kiváló konyháért. MSc. Maja Pak, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal igazgatója így nyilatkozott: "Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy a Hiša Franko ismét két csillagot kapott, és hogy kilenc étterem kapott egy csillagot, köztük négy új étterem. Büszkék lehetünk arra is, hogy három évvel ezelőtt a szlovén éttermek az elsők között kapták meg a Michelin fenntarthatósági elismerését. Ebben az értékelésben hat étterem kapta meg a zöld csillagot, amellyel a Michelin ellenőrei kiemelik a szlovén gasztronómia szerepét a globális fenntartható gasztronómiában, és példaként állítják az ételek szerelmesei és a szakemberek elé."


Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.