Néhány hazai pincészet bevétele lemaradt, mint a borravaló

A teljesség igénye nélkül jópár kisebb-nagyobb borászat pénzügyi beszámolójára rápillantottak laptársunknál, hogy miképpen alakultak a 2022-es számaik. A Csányi Pincészet és Mészáros Lőrinc borászati érdekeltségei kilógnak a sorból, mert szinte mindenki remek évet zárt. 2022-ben egyébként az időjárás és az aszály jelentősen csökkentette a szőlőtermelés összmennyiségét, de a borászok szerint a tavalyi szőlőtermésből nagyon jó évjárat lesz.  

Óriási veszteséget hozott a tavalyi év Csányi Sándornak a borszegmensben. A Csányi Pincészet forgalma kissé elmaradt el a 2021. évi 1,7 milliárdtól, de így is 1,6 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. Ennek ellenére a 2021-es 87,6 millió forintos negatív eredmény után tavaly még nagyobb, immár 584,9 millió forintos lett a mínusz, amely az elmúlt öt év messze legrosszabb eredménye. Egyébként 2018 óta csak 2020-ban volt minimális nyeresége a családi vállalkozásnak. Pedig jött a konyhára 140 millió forint állami segítség is, például a nagyvállalati beruházási program címén borok promóciójára, vagy területalapú támogatásra. 

 

A villányi borvidékről viszont Gere Attila cége, a Gere&Weininger 2021-et jócskán felülteljesítve 32 milliós, míg a Bock Pince 136,4 milliós nyereséget könyvelhettek el. Bock-ék az elmúlt öt év legszebb számait produkálták.

A szekszárdi borvidékről a Mészáros Borház 1,1 milliárdról 1,4 milliárdra növelte forgalmát, amiből 121,9 milliós nyereséget tehettek zsebre. A Takler Pincészet igaz, hogy feleakkora nyereséget ért el 2022-ben, mint előtte, ennek ellenére 70 milliós osztalékot vettek fel a tulajdonosok. Bodriék nyeresége is elmaradt a 2021 évitől, de nem lehet okuk panaszra a 94 millió forintra sem.

A tokaji borvidékről elsőként a Grand Tokaj Zrt-re pillantottak rá, amely 429 milliós mínusszal zárta 2022-őt. A MAD Wine Kft. 1,2 milliós, míg az organikus gazdálkodást folytató Tokaj-Hétszőlő Kft. azonban szintén veszteséges lett, 120 milliós mínuszt „szerzett be”.

Ezen kívül megvizsgálták Eger és környékét, a badacsonyi, a somlói, etyeki borvidéket, és megnézték Mészáros Lőrinc érdekeltségeit is.

További részletek laptársunk, az mfor.hu oldalán található.

Forrás: mfor.hu


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.