Néhány hazai pincészet bevétele lemaradt, mint a borravaló

A teljesség igénye nélkül jópár kisebb-nagyobb borászat pénzügyi beszámolójára rápillantottak laptársunknál, hogy miképpen alakultak a 2022-es számaik. A Csányi Pincészet és Mészáros Lőrinc borászati érdekeltségei kilógnak a sorból, mert szinte mindenki remek évet zárt. 2022-ben egyébként az időjárás és az aszály jelentősen csökkentette a szőlőtermelés összmennyiségét, de a borászok szerint a tavalyi szőlőtermésből nagyon jó évjárat lesz.  

Óriási veszteséget hozott a tavalyi év Csányi Sándornak a borszegmensben. A Csányi Pincészet forgalma kissé elmaradt el a 2021. évi 1,7 milliárdtól, de így is 1,6 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. Ennek ellenére a 2021-es 87,6 millió forintos negatív eredmény után tavaly még nagyobb, immár 584,9 millió forintos lett a mínusz, amely az elmúlt öt év messze legrosszabb eredménye. Egyébként 2018 óta csak 2020-ban volt minimális nyeresége a családi vállalkozásnak. Pedig jött a konyhára 140 millió forint állami segítség is, például a nagyvállalati beruházási program címén borok promóciójára, vagy területalapú támogatásra. 

 

A villányi borvidékről viszont Gere Attila cége, a Gere&Weininger 2021-et jócskán felülteljesítve 32 milliós, míg a Bock Pince 136,4 milliós nyereséget könyvelhettek el. Bock-ék az elmúlt öt év legszebb számait produkálták.

A szekszárdi borvidékről a Mészáros Borház 1,1 milliárdról 1,4 milliárdra növelte forgalmát, amiből 121,9 milliós nyereséget tehettek zsebre. A Takler Pincészet igaz, hogy feleakkora nyereséget ért el 2022-ben, mint előtte, ennek ellenére 70 milliós osztalékot vettek fel a tulajdonosok. Bodriék nyeresége is elmaradt a 2021 évitől, de nem lehet okuk panaszra a 94 millió forintra sem.

A tokaji borvidékről elsőként a Grand Tokaj Zrt-re pillantottak rá, amely 429 milliós mínusszal zárta 2022-őt. A MAD Wine Kft. 1,2 milliós, míg az organikus gazdálkodást folytató Tokaj-Hétszőlő Kft. azonban szintén veszteséges lett, 120 milliós mínuszt „szerzett be”.

Ezen kívül megvizsgálták Eger és környékét, a badacsonyi, a somlói, etyeki borvidéket, és megnézték Mészáros Lőrinc érdekeltségeit is.

További részletek laptársunk, az mfor.hu oldalán található.

Forrás: mfor.hu


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.