Nélkülü(n)k megállna a Föld

Épp ezért a Sofitel Budapest Chain Bridge az ünnep előestéjén ismét elhívta Magyarország borásznőit, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel.

35 hazai és 4 külföldi borászat, összesen 123 borát kóstolhatta a borhoz értő vagy éppen borszerető közönség, akiknek több mint 200 tagja közt idén sokkal több volt a férfi, mint a hölgyvendég. Ellentétben a kóstolóasztalok túloldalán állókkal, ahol természetesen - a program jellegének megfelelően - elsősorban a gyengébb nem képviselői voltak jelen, méghozzá nem is akármilyen bortételekkel.

Volt itt a badacsonyi borvidékről több jeles képviselő, köztük Laposa Zsófia 2018-as Kéknyelűjét kóstoltuk - nagy megelégedettségünkre.

A balatonboglári borvidékről Konyári Borbála kínálta IKON elnevezéső 2018-as pezsgőjét sem hagyhattuk szó nélkül, azaz a poharunkba kértünk belőle kóstolót, az egyi borvidéket képviselő Tóth Kata Egri Csillagja mellett sem sétálhattunk el csak úgy, üres pohárral.

Kóstoltuk a 2013-as Év borászhölgye, Gálné Dignisz Éva gyöngyözőborát, a Mátra vidékéről pedig Dunai Ágnes Kékfrankos Roséját. Ugyanezen borvidék egyik kiemelkedő képviselője a Kovács és Lánya Borászat - érdemes megjegyezni a nevüket -, akiknek  2018-as Syrah-ja és Fajzat Cuvée száraz vörösboruk valami egészen különleges ízvilágú.

De Luka Enikő Kékfrankosa és Zweigelt-je is tökéletes harmóniáról árulkodik, akárcsak a szekszárdi borvidék egyik kiemelkedő pincészete nevében, a Heimann családtól a Heimann Ágnes által kínált 2017-es évjárú Kékfrankos.

A tokaji borvidékről sok hölgy érkezett. Közülük Árvay Angelika Furmintja kitűnő, valamint a Dereszla Pincészettől Bai Edit által kínált Prestige pezsgő egészen káprázatos volt. Szintén ugyanezen borvidék jeles képviselője Berecz Stephanie, akinek asztala előtt sorba álltak a borszerető vendégek, pezsgője és birtok furmintja, valamint késői szüretelésű tétele nagy szakmai hozzáértésről, igazi profizmusról tanúskodik.

A villányi borvidéknél Debreczeni Janka (Vylyan Szőlőbirtok) Syrah-ja mellett nem haladhattunk szó és kóstolás nélkül, a zalai borvidékről pedig Bussay Dorottya Pinot Gris-je volt kihagyhatatlan.

Végül a Bortársaság standja is méltóképpen képviselte a hölgyeket, itt négy szép külföldi tételt hoztek - egyik jobb volt, mint a másik.

A rendezvény szakmai mentora és segítője Szabó Edit volt (aki nem mellesleg női borászokról írt egy kiváló könyvet), a Sofiteltől elvárható franciás, könnyed hangulatot Alain Losbar konyhafőnök francia sajt kreációi és osztrigái dobta fel.

Forrás: turizmusonline.hu


Kocsonya, koncertek, Miskolc

Kocsonya, koncertek, Miskolc 

A régió legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja idén március 8-10. között kerül megrendezésre.
Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban

Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban 

A közelgő SIRHA Budapest kiállításon kerekasztal beszélgetést rendeznek a mesterséges intelligenciában (AI) rejlő lehetőségekről, iparági tapasztalatokról.
Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni

Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni 

A csokoládérajongóknak szívből ajánlunk egy látogatást ezekre a helyekre az utolsó borús napok egyikén.
Hét lakat alatt őrzik a világ legértékesebb borgyűjteményét

Hét lakat alatt őrzik a világ legértékesebb borgyűjteményét 

Ha hinni lehet a találgatásoknak, a borbefektetések összege az évtized végére el fogja érni a megdöbbentően magas fél milliárd dollárt.
Hallott már a Magyar Evő Versenyzők Szövetségéről?

Hallott már a Magyar Evő Versenyzők Szövetségéről?  

Pedig van ilyen. És arról, hogy világversenyi részvételi álmokat dédelgetnek?
Miamiba utaztatja tételeit ez az egri borbirtok

Miamiba utaztatja tételeit ez az egri borbirtok 

A világ elismert teljesítményeit nyújtó borászatai közé, a Great Wines World 2024 exkluzív amerikai eseményére kapott meghívást a St. Andrea Szőlőbirtok.
Közel tízezer liter sört vernek csapra a Várkert Bazárban

Közel tízezer liter sört vernek csapra a Várkert Bazárban 

Százféle különböző sörrel, majd tízezer liter habos nedűvel várja vendégeit február 23-24-én a legnagyobb hazai téli sörfieszta.
Gasztronómia a felhők felett

Gasztronómia a felhők felett  

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága percenként 149 finomságot szolgál fel utasainak, ami 490 járatán naponta 215 ezer adag ételt jelent.
Mi a Simon's Burger-jelenség? És mi a titkuk?

Mi a Simon's Burger-jelenség? És mi a titkuk? 

Erre is van példa a magyar gasztronómiában: a Simon’s Burger  Budapestre hozta az amerikai gyorséttermek hangulatát.
Pohárba zárt Balaton

Pohárba zárt Balaton 

Néhány nappal ezelőtt döntöttek a Balatoni Kör bírái arról, melyik borászatok nedűi felelnek meg az ehhez szükséges kritériumoknak.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.