Nem javít a borászok helyzetén a pálinkafőzés liberalizációja

A pálinkafőzés felszabadítása része a Fidesz 29 pontjának. A borászok körében nagy örömet váltott ki, mert azt remélték, hogy ezután szabadon értékesíthetnek majd pálinkát a nagykereskedők részére is. A dolog jelenleg úgy áll, hogy ebben csalódniuk kell.

Sok borászatnak ma is van pálinkája, de a borászok nem főznek pálinkát. A mai rendszer úgy működik, hogy a borászat átadja a törkölyét egy főzdének, az lefőzi a pálinkát, ezután a borászat visszavásárolja a főzdétől és kiskereskedelmi forgalomban értékesítheti. A nagykereskedelmi értékesítéssel csak a főzde foglalkozhat.

A borászok azt remélték, hogy az új szabályok lehetővé teszik majd a nagykereskedelmi értékesítést. Így a borászok a láncokban és a viszonteladókon keresztül is tudnák értékesíteni a pálinkájukat. Az eddigi szakértői vélemények szerint ebben nem lehetséges változás, mert a főzést ugyan felszabadítják, de az értékesítést nem. Az szinte bizonyosnak tekinthető, hogy a házi lepárlásból származó pálinka csak végfelhasználónak lesz értékesíthető, vagyis lényegében a háznál kell eladni. Nyílt kereskedelmi forgalomba vagy az üzleti jellegű vendéglátásba a házi pálinka továbbra sem kerülhet majd, viszont enyhítésként a ma még tiltott, falusi turizmusban felhasználható lesz.

Így a borászok nem használhatják továbbra sem ki az egyesített márkában rejlő lehetőségeket, amire nagy szükség lenne. (forrás: zipp.hu)

 


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.