Sok borászatnak ma is van pálinkája, de a borászok nem főznek pálinkát. A mai rendszer úgy működik, hogy a borászat átadja a törkölyét egy főzdének, az lefőzi a pálinkát, ezután a borászat visszavásárolja a főzdétől és kiskereskedelmi forgalomban értékesítheti. A nagykereskedelmi értékesítéssel csak a főzde foglalkozhat.
A borászok azt remélték, hogy az új szabályok lehetővé teszik majd a nagykereskedelmi értékesítést. Így a borászok a láncokban és a viszonteladókon keresztül is tudnák értékesíteni a pálinkájukat. Az eddigi szakértői vélemények szerint ebben nem lehetséges változás, mert a főzést ugyan felszabadítják, de az értékesítést nem. Az szinte bizonyosnak tekinthető, hogy a házi lepárlásból származó pálinka csak végfelhasználónak lesz értékesíthető, vagyis lényegében a háznál kell eladni. Nyílt kereskedelmi forgalomba vagy az üzleti jellegű vendéglátásba a házi pálinka továbbra sem kerülhet majd, viszont enyhítésként a ma még tiltott, falusi turizmusban felhasználható lesz.
Így a borászok nem használhatják továbbra sem ki az egyesített márkában rejlő lehetőségeket, amire nagy szükség lenne. (forrás: zipp.hu)