Nem javít a borászok helyzetén a pálinkafőzés liberalizációja

A pálinkafőzés felszabadítása része a Fidesz 29 pontjának. A borászok körében nagy örömet váltott ki, mert azt remélték, hogy ezután szabadon értékesíthetnek majd pálinkát a nagykereskedők részére is. A dolog jelenleg úgy áll, hogy ebben csalódniuk kell.

Sok borászatnak ma is van pálinkája, de a borászok nem főznek pálinkát. A mai rendszer úgy működik, hogy a borászat átadja a törkölyét egy főzdének, az lefőzi a pálinkát, ezután a borászat visszavásárolja a főzdétől és kiskereskedelmi forgalomban értékesítheti. A nagykereskedelmi értékesítéssel csak a főzde foglalkozhat.

A borászok azt remélték, hogy az új szabályok lehetővé teszik majd a nagykereskedelmi értékesítést. Így a borászok a láncokban és a viszonteladókon keresztül is tudnák értékesíteni a pálinkájukat. Az eddigi szakértői vélemények szerint ebben nem lehetséges változás, mert a főzést ugyan felszabadítják, de az értékesítést nem. Az szinte bizonyosnak tekinthető, hogy a házi lepárlásból származó pálinka csak végfelhasználónak lesz értékesíthető, vagyis lényegében a háznál kell eladni. Nyílt kereskedelmi forgalomba vagy az üzleti jellegű vendéglátásba a házi pálinka továbbra sem kerülhet majd, viszont enyhítésként a ma még tiltott, falusi turizmusban felhasználható lesz.

Így a borászok nem használhatják továbbra sem ki az egyesített márkában rejlő lehetőségeket, amire nagy szükség lenne. (forrás: zipp.hu)

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.