Nem lesz annyira keserű a cseh sör?

Ki gondolta volna, hogy veszélybe kerülhet a világhírű cseh sör is a klímaváltozás miatt. Cseh és brit tudósok szerint ugyanis a felmelegedés veszélyezteti a sör egyik alapanyagának, a komlónak a minőségét. Évente tízmillió hektoliter sört gyártanak a pilseni sörgyárban. Ez a cseh sörtermelés felét jelenti. Csehország szerte több mint félszáz kisebb-nagyobb sörgyár és sörfőzde működik - adta hírül a Duna TV.

A világ nagy része, a fogyasztók körülbelül 90 százaléka a pilsenihez hasonló lager söröket issza. A csehek úgy tartják, hogy a világhíres pilseni sörük legfőbb titka a különleges, a nyugat-csehországi régióból származó komlóban rejlik, a lágy víz és a speciális élesztőkultúra mellett. A pilseni sör másik jellegzetessége a különleges főzési technológia. A réz üstökben az átlagosnál tovább főzik a sört, ezt követően pedig fagyponthoz közeli hőmérsékleten erjesztik. Ezen eljárás után nyeri el jellegzetes ízét és sűrű habját. Brit és cseh kutatók azonban most azt mondják, hogy hamarosan akár el is tűnhetnek a világhíres cseh sörök, a hőmérséklet-emelkedéssel ugyanis csökken a zateci komló minősége és mennyisége. Jiri Nikolar, a Cseh Hidrometeorológia Központ kutatója elmondta, azt tapasztalták, hogy a hőmérséklet emelkedése a kémiai szinten azt jelenti, hogy csökken a komló alfa-sav tartalma. Az egyik legkedveltebb prágai kocsma sörfőző mesterét is meglepte a hír. Ladislav Veszely évtizedek óta foglalkozik sörfőzéssel. Ő is hagyományos technikával dolgozik, és zateci komlót használ, háromféle sörét pedig fahordókban érleli 1-2 fokos kamrában. Ő azonban annyira nem aggódik a cseh sör jövője miatt: „Folyamatosan változik minden, így az időjárás vagy a CO2-kibocsátás. Ötven-száz év múlva a sör is más lesz, de mindig a legjobb minőségre kell törekedni.” A csehek számára igazán fontos kérdés a sör és annak minősége. Csehországban isszák ugyanis a világon a legtöbb sört az emberek. A cseheknél fejenként átlagosan több mint 160 liter sör fogy évente, ez egyébként a magyar fogyasztás duplája. A folyékony kenyér szerelmeseit nemcsak a klímaváltozás fenyegeti, jövőre ugyanis minden másnál jobban, öt százalékkal drágul a sör Csehországban. (Duna TV)

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.