Nem lesz annyira keserű a cseh sör?

Ki gondolta volna, hogy veszélybe kerülhet a világhírű cseh sör is a klímaváltozás miatt. Cseh és brit tudósok szerint ugyanis a felmelegedés veszélyezteti a sör egyik alapanyagának, a komlónak a minőségét. Évente tízmillió hektoliter sört gyártanak a pilseni sörgyárban. Ez a cseh sörtermelés felét jelenti. Csehország szerte több mint félszáz kisebb-nagyobb sörgyár és sörfőzde működik - adta hírül a Duna TV.

A világ nagy része, a fogyasztók körülbelül 90 százaléka a pilsenihez hasonló lager söröket issza. A csehek úgy tartják, hogy a világhíres pilseni sörük legfőbb titka a különleges, a nyugat-csehországi régióból származó komlóban rejlik, a lágy víz és a speciális élesztőkultúra mellett. A pilseni sör másik jellegzetessége a különleges főzési technológia. A réz üstökben az átlagosnál tovább főzik a sört, ezt követően pedig fagyponthoz közeli hőmérsékleten erjesztik. Ezen eljárás után nyeri el jellegzetes ízét és sűrű habját. Brit és cseh kutatók azonban most azt mondják, hogy hamarosan akár el is tűnhetnek a világhíres cseh sörök, a hőmérséklet-emelkedéssel ugyanis csökken a zateci komló minősége és mennyisége. Jiri Nikolar, a Cseh Hidrometeorológia Központ kutatója elmondta, azt tapasztalták, hogy a hőmérséklet emelkedése a kémiai szinten azt jelenti, hogy csökken a komló alfa-sav tartalma. Az egyik legkedveltebb prágai kocsma sörfőző mesterét is meglepte a hír. Ladislav Veszely évtizedek óta foglalkozik sörfőzéssel. Ő is hagyományos technikával dolgozik, és zateci komlót használ, háromféle sörét pedig fahordókban érleli 1-2 fokos kamrában. Ő azonban annyira nem aggódik a cseh sör jövője miatt: „Folyamatosan változik minden, így az időjárás vagy a CO2-kibocsátás. Ötven-száz év múlva a sör is más lesz, de mindig a legjobb minőségre kell törekedni.” A csehek számára igazán fontos kérdés a sör és annak minősége. Csehországban isszák ugyanis a világon a legtöbb sört az emberek. A cseheknél fejenként átlagosan több mint 160 liter sör fogy évente, ez egyébként a magyar fogyasztás duplája. A folyékony kenyér szerelmeseit nemcsak a klímaváltozás fenyegeti, jövőre ugyanis minden másnál jobban, öt százalékkal drágul a sör Csehországban. (Duna TV)

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.