A világ nagy része, a fogyasztók körülbelül 90 százaléka a pilsenihez hasonló lager söröket issza. A csehek úgy tartják, hogy a világhíres pilseni sörük legfőbb titka a különleges, a nyugat-csehországi régióból származó komlóban rejlik, a lágy víz és a speciális élesztőkultúra mellett.
A pilseni sör másik jellegzetessége a különleges főzési technológia. A réz üstökben az átlagosnál tovább főzik a sört, ezt követően pedig fagyponthoz közeli hőmérsékleten erjesztik. Ezen eljárás után nyeri el jellegzetes ízét és sűrű habját. Brit és cseh kutatók azonban most azt mondják, hogy hamarosan akár el is tűnhetnek a világhíres cseh sörök, a hőmérséklet-emelkedéssel ugyanis csökken a zateci komló minősége és mennyisége.
Jiri Nikolar, a Cseh Hidrometeorológia Központ kutatója elmondta, azt tapasztalták, hogy a hőmérséklet emelkedése a kémiai szinten azt jelenti, hogy csökken a komló alfa-sav tartalma.
Az egyik legkedveltebb prágai kocsma sörfőző mesterét is meglepte a hír. Ladislav Veszely évtizedek óta foglalkozik sörfőzéssel. Ő is hagyományos technikával dolgozik, és zateci komlót használ, háromféle sörét pedig fahordókban érleli 1-2 fokos kamrában. Ő azonban annyira nem aggódik a cseh sör jövője miatt: „Folyamatosan változik minden, így az időjárás vagy a CO2-kibocsátás. Ötven-száz év múlva a sör is más lesz, de mindig a legjobb minőségre kell törekedni.”
A csehek számára igazán fontos kérdés a sör és annak minősége. Csehországban isszák ugyanis a világon a legtöbb sört az emberek. A cseheknél fejenként átlagosan több mint 160 liter sör fogy évente, ez egyébként a magyar fogyasztás duplája. A folyékony kenyér szerelmeseit nemcsak a klímaváltozás fenyegeti, jövőre ugyanis minden másnál jobban, öt százalékkal drágul a sör Csehországban. (Duna TV)
Nem lesz annyira keserű a cseh sör?
Ki gondolta volna, hogy veszélybe kerülhet a világhírű cseh sör is a klímaváltozás miatt. Cseh és brit tudósok szerint ugyanis a felmelegedés veszélyezteti a sör egyik alapanyagának, a komlónak a minőségét. Évente tízmillió hektoliter sört gyártanak a pilseni sörgyárban. Ez a cseh sörtermelés felét jelenti. Csehország szerte több mint félszáz kisebb-nagyobb sörgyár és sörfőzde működik - adta hírül a Duna TV.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown
Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe
Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon
A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért
Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo
Kannabiszt találtak bennük.

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján
Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben
A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.