Az importált borok értéke 2,3 milliárd euró volt, és a mennyiségnél nagyobb mértékben, 10 százalékkal emelkedett, vagyis a német fogyasztók egyre inkább a minőségi borokat keresik. Ugyanakkor az árszínvonal nemzetközi összehasonlításban nem kiemelkedő, literenként 1,48 euró körül mozog a bor fogyasztói ára, míg például az Egyesült Államokban 3,20 eurónak megfelelő összegbe kerül egy liter bor.
Az import legnagyobb része hordós bor, aránya 2007-ben érte el az 50 százalékot, tavaly pedig már 58 százalék volt - írta kedden a Handelsblatt. Az üzleti lap szerint az importált hordós bor jelentős részét tovább exportálják palackozva, illetve kartondobozos - Tetrapak - kiszerelésben. A kivitel elsősorban a skandináv országokba és Nagy-Britanniába irányul.
A teljes behozatal csaknem fele, mintegy 7 millió hektoliter olasz bor volt tavaly. Hagyományosan ugyancsak jelentős a francia és a spanyol bor aránya.
Magyar bort elvétve találni a német üzletekben, de vannak próbálkozások a minőségi magyar bor ismertségének növelése. A berlini magyar nagykövetség szervezésében például november közepén 14 villányi és Somló-hegyi pincészet összesen 63 bort mutatott be szakújságíróknak, kereskedőknek.
A kiállító pincészetek képviselői közül többen azt mondták az MTI-nek, hogy termékeik a minőséget és az árat tekintve is versenyképesek a nyugat-európai piacon, de a fogyasztók nemigen ismerik a magyar bort. A rendszerváltás előtt a minőség helyett a mennyiségen volt a hangsúly, és az ágazat a szocialista országokra koncentrált. Az utóbbi bő két évtizedben pedig nem volt eléggé szervezett és kitartó a marketingmunka ahhoz, hogy a magyar bor olyan átütő sikert érjen el, mint például a chilei - fejtették ki, hozzátéve, hogy az országkép formálásában hangsúlyos elem lehetne a bor.
Németország a világ legnagyobb borimportőre
(MTI) - Németország a legnagyobb borimportőr a világon, a behozatal tavaly 7 százalékkal nőtt, és elérte a 16 millió hektolitert.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.