Nemzetközi portugieserszemle áprilisban

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 1-jén és 2-án Pécsett. A borversenyre a pincészetek március 20-ig nevezhetik boraikat.

A pécsi önkormányzat támogatásával negyedik alkalommal sorra kerülő, Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésen a portugieser, régi nevén kékoportó, Közép-Európa egyik kikerülhetetlen fajtája kerül reflektorfénybe - tájékoztatta az MTI-t Győrffy Zoltán főszervező.

Mint kiemelte, a portugieserre leginkább csak friss borként tekintenek, holott a fajta sokkal többre is képes: megállja a helyét frissen, de acéltartályban vagy akár új tölgyfahordóban érlelve, kései szüretként vagy házasítási alapborként is. Közlése szerint várhatóan tizenkét ország képviselteti magát az idei bírálóbizottságban, Közép-Európa országai mellett Portugáliától és Dél-Koreából is érkeznek a zsűribe.

Kosárka József borakadémikus pedig második alkalommal tölti be a bírálóbizottság elnöki szerepét. A borversenyre a pincészetek március 20-ig nevezhetik boraikat négy kategóriában. Külön versenyeznek a friss, 2015-ös portugieserek, a régebbi évjáratú borok, valamint a legalább negyedrészben portugiesert tartalmazó házasítások.

Az idei évtől külön kategóriát kapnak a portugieserből készült fehérborok, rozéborok és pezsgők - emelte ki Győrffy Zoltán. A főszervező szerint a 2013-ban nemzetközivé bővített portugieserszemle évről-évre szépen fejlődik, tavaly már nyolc országból csaknem 70 bor érkezett a megmérettetésre. A közönségkóstoló is egyre népszerűbb, arra 2015-ben már mintegy háromszázan váltottak jegyet - idézte fel.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.