Neves nemzetközi életműdíj egy magyar borásznak

A borvilág egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták a tokaji borászlegenda, id. Szepsy István munkásságát Németországban.

2019. november elején újabbkomoly elismerésben részesült a mádi borász, Szepsy István, akinek családja a 16. századtól készít borokat Tokaj-Hegyalján. A Walter Scheel Medal-t gondozó egyesület elnöke, Dr. Christoph Wirtz adta át a kitüntetést hazánk legismertebb borászának a németországi Bonnban, a Villa Hammerschmidt impozáns épületében, a Német Szövetségi Köztársaság egykori rezidenciáján. A díjjal Szepsy István előtt tisztelegnek, akinek, ahogy fogalmaznak:„hozzájárulása rendkívüli a Tokaji Borvidék folyamatos fejlődéséért”. Ahogy a díj átadása kapcsán írják: „Az Ön megújító ereje és a minőség melletti elkötelezettsége, röviden: a világ egyik legjelentősebb borvidékének feltámadásában való formáló szerepéért szeretnénk elismerésünket kinyilvánítani.”

Az életmű-díjként is értelmezhető Walter Scheel Érem az európai kulturális örökség letéteményeseinek járó elismerés, amelyet évente olyan szaktekintélyeknek ítél oda a Walter Scheel Szövetség, akik a gasztronómia, a vendéglátás és a borászat területén alkottakkiemelkedőt és munkásságukkal hozzájárulnak Európa sokszínű, évezredes értékeinek megőrzéséhez, közvetítéséhez. A korábbi díjazottak sorában van Angelo Gaja, Hugh Johnson, Georg Riedel és Pierre-Emmanuel Taittinger is.

A 2013-ban Les Seigneurs du Vin (A Bor Urai) címmel kitüntetett Szepsy István ezen újabb elismerését, a Walter Scheel Érmet fia, ifj. Szepsy István vette át édesapja nevében a november 8-án megrendezett díjátadó ünnepségen, aki az elismeréskapcsánazalábbiakat fogalmazta meg: „Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Abban hiszünk, hogy a borvidékünk természeti adottságai szőlő és bortermelési szempontból rendkívüliek, és Tokaj a nagyon szűk elitnek a tagja lehet újra. Jelenleg a tudás és ízlés fejlesztése zajlik ésminden elismerés, amit édesapám, a családi márka kap, az megerősíti, hogy az irány jó.”

A Magyar bor –Személyesen Szepsy Istvánnal készített kisfilmje:

{youtube|id=GRCCF7ttSP4}

Forrás: Turizmus Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.