Nicaraguában veszik fel a rendelést kanadai gyorséttermek pultosai

Ki gondolta volna, hogy már a vendéglátást is elérte az outsourcing ilyen forrmája?

A Freshii népszerű kanadai gyorsétteremlánc, több mint 300 éttermet üzemeltet, főleg Kanadában és az USA-ban, de már terjeszkedik Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is. A cég most azzal kavart komoly botrányt, és vonta magára a szakszervezetek haragját, hogy váratlan trükkel játssza ki a minimál órabér kifizetését az alkalmazottainak - írja a Telex.

Ontario tartományban, ahol a kiskaput elkezdték kihasználni, 15,5 kanadai dollár az órabér törvényben meghatározott minimuma, ez 4330 forintot jelent (havi bérben ez kb. 700 ezer bruttó egyébként). A Freshii a pultosainak ehelyett 3,5 dollárt fizet óránként (kb. 1000 forint), ők ugyanis egy munkaközvetítőn keresztül Nicaraguából dolgoznak. Egy kamera, egy kis képernyő, és online videókapcsolat segítségével a távolból veszik fel a vendégek rendeléseit, majd továbbítják azt a konyhára – mintha csak egy Zoom-meetingben lennének az étterembe betérőkkel.

A húzás nagy felháborodást váltott ki a kanadai szakszervezetekből, és több politikus is felült erre a hullámra, azt ígérve, hogy bezárják a törvényeken a kiskaput, ami mindezt teljesen legálissá teszi. A cég azzal védekezik, hogy a teljes automatizálással szemben (évek óta elterjedt egyébként gyorstéttermekben Magyarországon is, hogy egy érintőképernyőn, emberi személyzet nélkül adja le a vendég a rendelést) ők megadják a személyes kapcsolat és kiszolgálás élményét, ráadásul a vendéglátó ipart sújtó munkaerőhiányon is segítenek a megoldásukkal.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.