Nicaraguában veszik fel a rendelést kanadai gyorséttermek pultosai

Ki gondolta volna, hogy már a vendéglátást is elérte az outsourcing ilyen forrmája?

A Freshii népszerű kanadai gyorsétteremlánc, több mint 300 éttermet üzemeltet, főleg Kanadában és az USA-ban, de már terjeszkedik Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is. A cég most azzal kavart komoly botrányt, és vonta magára a szakszervezetek haragját, hogy váratlan trükkel játssza ki a minimál órabér kifizetését az alkalmazottainak - írja a Telex.

Ontario tartományban, ahol a kiskaput elkezdték kihasználni, 15,5 kanadai dollár az órabér törvényben meghatározott minimuma, ez 4330 forintot jelent (havi bérben ez kb. 700 ezer bruttó egyébként). A Freshii a pultosainak ehelyett 3,5 dollárt fizet óránként (kb. 1000 forint), ők ugyanis egy munkaközvetítőn keresztül Nicaraguából dolgoznak. Egy kamera, egy kis képernyő, és online videókapcsolat segítségével a távolból veszik fel a vendégek rendeléseit, majd továbbítják azt a konyhára – mintha csak egy Zoom-meetingben lennének az étterembe betérőkkel.

A húzás nagy felháborodást váltott ki a kanadai szakszervezetekből, és több politikus is felült erre a hullámra, azt ígérve, hogy bezárják a törvényeken a kiskaput, ami mindezt teljesen legálissá teszi. A cég azzal védekezik, hogy a teljes automatizálással szemben (évek óta elterjedt egyébként gyorstéttermekben Magyarországon is, hogy egy érintőképernyőn, emberi személyzet nélkül adja le a vendég a rendelést) ők megadják a személyes kapcsolat és kiszolgálás élményét, ráadásul a vendéglátó ipart sújtó munkaerőhiányon is segítenek a megoldásukkal.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.