Nicaraguában veszik fel a rendelést kanadai gyorséttermek pultosai

Ki gondolta volna, hogy már a vendéglátást is elérte az outsourcing ilyen forrmája?

A Freshii népszerű kanadai gyorsétteremlánc, több mint 300 éttermet üzemeltet, főleg Kanadában és az USA-ban, de már terjeszkedik Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is. A cég most azzal kavart komoly botrányt, és vonta magára a szakszervezetek haragját, hogy váratlan trükkel játssza ki a minimál órabér kifizetését az alkalmazottainak - írja a Telex.

Ontario tartományban, ahol a kiskaput elkezdték kihasználni, 15,5 kanadai dollár az órabér törvényben meghatározott minimuma, ez 4330 forintot jelent (havi bérben ez kb. 700 ezer bruttó egyébként). A Freshii a pultosainak ehelyett 3,5 dollárt fizet óránként (kb. 1000 forint), ők ugyanis egy munkaközvetítőn keresztül Nicaraguából dolgoznak. Egy kamera, egy kis képernyő, és online videókapcsolat segítségével a távolból veszik fel a vendégek rendeléseit, majd továbbítják azt a konyhára – mintha csak egy Zoom-meetingben lennének az étterembe betérőkkel.

A húzás nagy felháborodást váltott ki a kanadai szakszervezetekből, és több politikus is felült erre a hullámra, azt ígérve, hogy bezárják a törvényeken a kiskaput, ami mindezt teljesen legálissá teszi. A cég azzal védekezik, hogy a teljes automatizálással szemben (évek óta elterjedt egyébként gyorstéttermekben Magyarországon is, hogy egy érintőképernyőn, emberi személyzet nélkül adja le a vendég a rendelést) ők megadják a személyes kapcsolat és kiszolgálás élményét, ráadásul a vendéglátó ipart sújtó munkaerőhiányon is segítenek a megoldásukkal.


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.