Nielsen: kevesebbet költünk otthonon kívüli szórakozásra

Az otthonon kívüli szórakozáson, beleértve a vendéglátóhelyek látogatását, tíz magyar megkérdezett közül négyen spóroltak az elmúlt év során. Ugyanez huszonnyolc fejlett európai ország átlagában csak minden harmadik válaszadóra érvényes. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen 54 országban végzett online felmérése a költési szokások változásáról.

Földrészünkön legkevésbé Skandinávia négy országában fogták vissza a költést otthonon kívüli szórakozásra.

A Nielsen munkatársai feltették azt a kérdést is, hogyha megjavulnak a gazdasági feltételek, akkor a takarékoskodási módszerek közül melyiket tartják fenn továbbra is. Otthonon kívüli szórakozásra a magyarok 33 százaléka a válságból való kilábalás után is kevesebbet szándékozik költeni, mint a recesszió előtt. Ez a legmagasabb arány a vizsgált európai országokban, ami mindenképpen intő jel a vendéglátó szakma számára. Kissé alacsonyabb ez az arány Írországban (29), majd következik Törökország (28), Csehország és Horvátország (27-27).

Európai átlagban 22 százalék tervezi, hogy az esetlegesen javuló gazdasági körülmények dacára is tovább takarékoskodna a vendéglátóhelyi fogyasztáson. - Vágyi Erik, a Nielsen fogyasztói kutatások osztályvezetője

Az esetlegesen javuló gazdasági körülmények között hányan tartják fenn az otthonon kívüli szórakozáson való spórolást. Bázis: az otthonon kívüli szórakozásra (benne a vendéglátásra) a válság előtti időszakhoz képest kevesebbet költő válaszadók. Az adatok százalékban értendők:

28 európai ország átlaga 22 %

Magyarország 33, Ausztria 22, Ukrajna 22, Románia 21, Horvátország 27, Csehország 27, Lengyelország 19, Görögország 24, Portugália 20 (Forrás: Nielsen)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.