Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből

Egyre több étel címkéjén olvashatjuk, hogy a termék például glutén- vagy diómentes, de vajon megbízhatunk –e ezekben a jelölésekben? A Fox News cikke.

Egy új hordozható eszköz most megreformálhatja az étkezési szokásainkat, hiszen általa a fogyasztók felmérhetik az élelmiszerek valós allergéntartalmát, és így az apparátus szélsőséges esetekben akár életmentőnek is bizonyulhat.

A Nima Sensor a San Franciscó-i 6SensorLabs legújabb projektje. A PSFK értesülései szerint a kicsiny, műanyag kellékkel akár a zűrös vegyszerek mellőzésével bonyolult és tudományosan megalapozott élelmiszer-elemzéseket is el lehet végezni. 


Az eszközt két komponens alkotja – az egyik a tesztet kivitelező érzékelő, a másik pedig egy, az élelmiszerek számára kialakított patron. A fogyasztóknak a vizsgálni kívánt élelmiszer mintáját csupán be kell helyezni egy tokba, és a hüvelyt ezután be kell csúsztatni a háromszögletű kütyü egyik oldalán. Két perc múlva a készülék egy piros lámpa segítségével ki is mutatja, ha az étel valamilyen allergént (tojás, glutén, dió, stb.) tartalmaz.

Az első eszközt a „gluténre” szakosítják a fejlesztők, és előreláthatóan 2016 elején fognak vele előrukkolni. A többi allergénre kihegyezett modellek később mutatkozhatnak be a nagyközönségnek. A 99,5 százalékos pontossággal működő Nima – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) előírásaival összhangban – a glutén esetében 20 milliomod rész (parts per million – ppm) felett fogja „pozitívra” értékelni az élelmiszer allergéntartalmát.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.