Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből

Egyre több étel címkéjén olvashatjuk, hogy a termék például glutén- vagy diómentes, de vajon megbízhatunk –e ezekben a jelölésekben? A Fox News cikke.

Egy új hordozható eszköz most megreformálhatja az étkezési szokásainkat, hiszen általa a fogyasztók felmérhetik az élelmiszerek valós allergéntartalmát, és így az apparátus szélsőséges esetekben akár életmentőnek is bizonyulhat.

A Nima Sensor a San Franciscó-i 6SensorLabs legújabb projektje. A PSFK értesülései szerint a kicsiny, műanyag kellékkel akár a zűrös vegyszerek mellőzésével bonyolult és tudományosan megalapozott élelmiszer-elemzéseket is el lehet végezni. 


Az eszközt két komponens alkotja – az egyik a tesztet kivitelező érzékelő, a másik pedig egy, az élelmiszerek számára kialakított patron. A fogyasztóknak a vizsgálni kívánt élelmiszer mintáját csupán be kell helyezni egy tokba, és a hüvelyt ezután be kell csúsztatni a háromszögletű kütyü egyik oldalán. Két perc múlva a készülék egy piros lámpa segítségével ki is mutatja, ha az étel valamilyen allergént (tojás, glutén, dió, stb.) tartalmaz.

Az első eszközt a „gluténre” szakosítják a fejlesztők, és előreláthatóan 2016 elején fognak vele előrukkolni. A többi allergénre kihegyezett modellek később mutatkozhatnak be a nagyközönségnek. A 99,5 százalékos pontossággal működő Nima – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) előírásaival összhangban – a glutén esetében 20 milliomod rész (parts per million – ppm) felett fogja „pozitívra” értékelni az élelmiszer allergéntartalmát.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.