Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből

Egyre több étel címkéjén olvashatjuk, hogy a termék például glutén- vagy diómentes, de vajon megbízhatunk –e ezekben a jelölésekben? A Fox News cikke.

Egy új hordozható eszköz most megreformálhatja az étkezési szokásainkat, hiszen általa a fogyasztók felmérhetik az élelmiszerek valós allergéntartalmát, és így az apparátus szélsőséges esetekben akár életmentőnek is bizonyulhat.

A Nima Sensor a San Franciscó-i 6SensorLabs legújabb projektje. A PSFK értesülései szerint a kicsiny, műanyag kellékkel akár a zűrös vegyszerek mellőzésével bonyolult és tudományosan megalapozott élelmiszer-elemzéseket is el lehet végezni. 


Az eszközt két komponens alkotja – az egyik a tesztet kivitelező érzékelő, a másik pedig egy, az élelmiszerek számára kialakított patron. A fogyasztóknak a vizsgálni kívánt élelmiszer mintáját csupán be kell helyezni egy tokba, és a hüvelyt ezután be kell csúsztatni a háromszögletű kütyü egyik oldalán. Két perc múlva a készülék egy piros lámpa segítségével ki is mutatja, ha az étel valamilyen allergént (tojás, glutén, dió, stb.) tartalmaz.

Az első eszközt a „gluténre” szakosítják a fejlesztők, és előreláthatóan 2016 elején fognak vele előrukkolni. A többi allergénre kihegyezett modellek később mutatkozhatnak be a nagyközönségnek. A 99,5 százalékos pontossággal működő Nima – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) előírásaival összhangban – a glutén esetében 20 milliomod rész (parts per million – ppm) felett fogja „pozitívra” értékelni az élelmiszer allergéntartalmát.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.