Olasz Gasztronómiai Világhét újratöltve

Többek között szemináriumokkal, konferenciákkal, séftalálkozókkal, filmvetítésekkel, kóstolókkal és vacsorákkal népszerűsíti az olasz konyhát november 20. és 26. között Magyarországon is a 2. Olasz Gasztronómiai Világhét.

A világhetet az olasz külügyminisztérium kezdeményezésére rendezik meg a világ száz városában, köztük Budapesten - mondta el a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Olaszország magyarországi nagykövete. Massimo Rustico hangsúlyozta: az olasz konyha viszonylag jól ismert Magyarországon, Itália gasztronómiája mégis olyan gazdag, hogy számos meglepetést tartogathat a magyar közönség számára.

A másodszor meghirdetett világhét célja az olasz kulináris és borgasztronómiai hagyományok mint az olasz identitás és kultúra megkülönböztető jegyeinek nemzetközi bemutatása - közölte. A 2. Olasz Gasztronómiai Világhét támogatni kívánja a nápolyi pizzamesterség felvételét az UNESCO szellemi világörökségi jegyzékébe, valamint a valdobbiadenei prosecco-dombok felvételét az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára.

Massimo Rustico kiemelte az Étkezés olasz módra című, november 23-i kerekasztal-beszélgetést, melynek során kiváló olasz élelmiszereket gyártó cégek részvételével azt kutatják, hogy milyen alapanyagok biztosítják az olasz konyha magas minőségét, majd Fabio Cristiano harmadik generációs nápolyi pizzakészítő vezeti be a közönséget a nápolyi pizza titkaiba.

Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója hozzátette: a gasztronómia az olasz kulturális örökség és az olasz életérzés fontos része, mind az alapanyagok, mind az azok feldolgozásásában megmutatkozó tudás és hagyományok tekintetében. A kultúrintézet programjai közül az igazgató kiemelte, hogy november 20-án Mario Palermo, az olasz úszóválogatott séfje mutatja be egy rövidfilmen a timballót, majd ezt a szicílai sült tésztaételt az érdeklődők meg is kóstolhatják.

November 24-én Antonio Padovan Finché c´e prosecco c´e speranza (Amíg prosecco van, remény is van) című bűnügyi filmjét vetítik, prosecco-, bor- és pizzakóstoló keretében. Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) budapesti ügynökségének igazgatója elmondta, hogy az ICE ezúttal főleg a fiatal közönséget célozza meg az olasz gasztronómia népszerűsítésével.

Magyarországon egyre kedveltebbek az olasz élelmiszeripari termékek, a magyarok ebben az évben várhatóan 12 százalékkal több, 314 millió euró értékű olasz élelmiszert, bort vásárolnak - számolt be. Francesco Mari, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy 2017 a pizza éve, ennek kapcsán Magyarországon is megválasztják az év pizzáját, amelyet az ország mintegy háromszáz éttermének, pizzeriájának vendégei szavazhatnak meg.

Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómai Akadémia magyarországi képviselője emlékeztetett arra, hogy olasz konyha helyett helyesebb olasz konyhákról beszélni, hiszen az olasz gasztronómiára az Alpoktól Szicíliáig régiónként más-más alapanyagok és ételek jellemzők. Az Európai Unióban a legtöbb, 382 eredetvédett termékkel Olaszország rendelkezik, továbbá 540 eredetvédett bort is számon tartanak Itáliában - jegyezte meg. Alberto Tibaldi hozzátette: Magyarországon is egyre több helyen találkozni az igazi olasz ízekkel; ahogy a magyar vendéglátás, úgy a magyar étteremlátogatók is mind igényesebbé válnak.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.