Olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű

Ezek a legkedveltebb balatoni borok egy friss kutatás alapján. Közülük is az olaszrizling viszi most a pálmát.  

Könnyed íz és frissesség – a legtöbb embernek ez a két jelző jut eszébe a balatoni borokról a Veszprémi Érseki Pincészet friss kutatása alapján. A kérdőívet – amelyben a balatoni borok, szőlőfajták és borvidékek ismertségéről, a borválasztás szempontjairól is szerepeltek kérdések – több mint 1200-an töltötték ki. 52 százalékuk egyértelműen a száraz borok hazájaként tekint a Balaton környékére, és körülbelül ugyanennyien említették a balatoni borok jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.

 

A balatoni régió hat borvidéke – a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüred–csopaki, a somlói és a zalai – közül a badacsonyi a legnépszerűbb, a kutatás résztvevőinek 41 százaléka az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban. 23 százalék voksolt a BalatonfüredCsopaki borvidékről származókra, 15 százalék pedig a Balaton-felvidék boraira.

Íme, a dobogósok

A legkedveltebb balatoni fajtaborok „rangsorát" magasan az olaszrizling vezeti – a kitöltők majdnem 70 százaléka fogyasztja szívesen –, amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ. A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat: 92 százalékuk (helyesen) az olaszrizlinget tartja a legjellemzőbb balatoni szőlőfajtának, de a szintén nagy területen termesztett rajnai rizlinget és a sauvignon blanc-t is sokan jelölték meg.

Mi alapján választunk a balatoni borok közül?

Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak a balatoni borok közül. Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a bor jellege – vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó. Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek borai közül választ a legszívesebben, 45 százaléknak a szárazsági fok (édes, félédes, félszáraz, száraz), 42 százaléknak pedig a borvidék is lényeges szempont vásárláskor. 

Arra a kérdésre, hogy milyen alkalomhoz illenek leginkább a balatoni borok, a válaszadók többsége a baráti és családi összejöveteket, a közös grillezést említette. A legtöbben egyébként tisztán isszák a balatoni borokat, tízből csak négyen szoktak fröccsöt készíteni. A külföldön egyre népszerűbb borkoktéloknak itthon még nincs nagy rajongótáboruk, a válaszadók alig 1 százaléka fogyaszt ilyen italokat.

A kutatásról

A Veszprémi Érseki Pincészet online kérdőívét több mint 1200-an töltötték ki 2023 júniusában, fele-fele arányban nők és férfiak. 22 százalékuk Budapesten, 20 százalékuk Veszprém, 10 százalékuk Pest vármegyében él, a többi válaszadó lakhelye más vármegyében található. A résztvevők egyharmada a 46-55 éves, egynegyede a 36-45 éves korosztályhoz tartozik, 18 százaléka pedig 26-35 éves. A kitöltők közül majdnem mindenki fogyaszt bort, több mint 45 százalékuk hetente többször is, 20 százalék hetente egyszer, 35 százalékuk ennél ritkábban. 95 százalékuk kóstolt már balatoni bort, a Veszprémi Érseki Pincészetet 80 százalékuk ismeri.

Forrás: Turizmus Online


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.