Orosz kézbe került a legendás francia éttermi kalauz

Pár éve még szenzáció lett volna a hír, de amióta emblematikus angol vagy francia hotelek, sportklubok, bortermelő gazdaságok kerülnek kínai, arab vagy orosz tulajdonosokhoz, a normális világgazdasági trend megszokott eseményeiről van szó.

A Gault & Millau éttermi kalauzt kiadó céget eladták egy állami kötődésű orosz banknak, a VTB-nek. A vételár üzleti titok, és nagyon keveset tudni az új orosz tulajdonosokról, akiket egy szűkszavú orosz üzletember, Vlagyiszláv Szkercov képvisel. Az eladás hírét Come de Chérisey francia gasztronómiai szakértő és üzletember jelentette be, aki hét éve az éttermeket értékelő kiadvány élén áll. Elmondta, hogy az utóbbi években igyekezett a modern technikához alkalmazkodni, vagyis a Gault & Millau internetes és egyéb applikációs változatainak a terjesztését preferálta. Azért adta el most a céget a gazdag oroszoknak, hogy a jövőben még több pénz legyen a korszerű technika alkalmazásra - mondta.

Hozzátette: a Gault & Millau szakmai függetlenségére garanciát kapott az új orosz tulajdonosoktól és az éttermi kalauzt akár nyomtatott, akár digitális változatában, továbbra is tekintélyes francia konyhaművészeti szakértők irányítják. Eddig elvben minden rendben van. De mi lesz, ha az orosz befektetők számításai nem jönnek be? A szupergazdag orosz oligarcha, Abramovics pénze és akarata még José Mourinho legendás egóját is megtörte, hogy csak egy hasonló műfajra, a foci klubbokra utaljunk. De Abramovics most ki van tiltva Angliából. Szóval az emblematikus francia gasztronómiai cégek átruházása hosszútávon kockázatos. De a Gault & Millaut eladó tulajdonos a jelek szerint rövidtávra játszik.

Forrás: HVG


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.