Ősszel jön a fiatal szakácstehetségek világversenye

A kezdeményezéssel az ásványvízmárka olyan nemzetközi fiatal séftehetségek felkutatását célozza, akik a jövőben a gasztronómia fejlődésének vezető alakjai lehetnek. A fődíj mellett a versenyzők esélyt kapnak a három tematikus díj egyikének megszerzésére is, amelyek nyerteseit idén nyáron, a nagydöntő előtt hirdetik ki - tájékoztatta lapunkat a társaság.

2022 szeptembere és 2023 januárja között világszerte összesen 165 fiatal séf mérte össze tudását a prémium ásványvízmárka által indított izgalmas gasztronómiai kezdeményezés regionális döntőin. A 15 különböző régióban megrendezett élő főzőversenyeken elismert, neves séfekből álló helyi zsűri bírálta el a résztvevők fogásait. A helyi fordulókon első alkalommal rendezték meg a Fine Dining Lovers kurátori támogatásával létrejött Brain Food fórumot is, amelynek célja, hogy a gasztronómia világával kapcsolatos inspirációt és újszerű ötleteket nyújtson a résztvevőknek. Az eseményeken a nemzetközi kulináris közösség több mint 50 világhírű séfje vett részt inspiráló beszélgetéseken, amelyek során az ágazat legfontosabb témáit vizsgálták meg.



A regionális döntők során régiónként négy tehetséges fiatalt választottak ki, akik a nagydöntőben versenyezhetnek tovább a nemzetközi díjakért. A S.Pellegrino Young Chef Academy fődíjának győztesét a nagydöntőn, a verseny további három elismerésének nyertesét pedig június végén, a nagydöntőt megelőzően hirdetik majd ki.


„2015-ben indítottuk el a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyt, hogy a világ számos pontjáról érkező fiatal tehetségeket felkarolva támogassuk a gasztronómia jövőjét. A jelentkezők száma csak az ötödik évadban meghaladta a 4000 főt világszerte, amely egyértelműen a rendezvény sikeréről árulkodik. A verseny egyben belépőt jelent az akadémia több mint 2000 tehetséges séfet számláló globális közösségébe is, amelynek célja, hogy inspiráló, közösségteremtő és edukatív tevékenységeken keresztül vezesse be a fiatal szakembereket a gasztronómia világába. Az októberi nagydöntő a versenyzők felfedezésének utolsó, és egyben kulcsfontosságú pillanata, amelyhez a Sanpellegrino sok sikert kíván a döntősöknek“ - mondta el a verseny kapcsán Stefano Bolognese, a társaság nemzetközi üzletágának igazgatója.

A fődíjért harcoló kiválasztott fiatalok hét világhírű, elismert séf előtt főznek majd: Eneko Atxa, Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau, Pía León, Julien Royer és Nancy Silverton az elkészített ételek alapján választják ki a verseny győztesét. A bírák döntésük során a három fő szempont – technikai készségek, kreativitás és személyes hitvallás – értékelése mellett azt is figyelembe veszik, hogy a jelöltek milyen pozitív változást teremthetnek a társadalomban az ételeiken keresztül. A döntőbe vezető úton a fiatal séfek továbbra is együttműködnek szakmai mentorukkal, hogy közösen tökéletesítsék egyedi fogásaikat.

A döntősökről további információk a verseny weboldalán olvashatók.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.