Öt ételízesítő, amelyet azonnali hatállyal kivont a forgalomból a Nébih

A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem utaltak. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta.

A vizsgált 35 ételízesítő több mint kétharmadánál talált jelölési hibákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság még tavaly júniusban, a tesztfolyamat legelején öt, zellert is tartalmazó ételízesítőt azonnali hatállyal kivont a forgalomból, ugyanis a csomagoláson nem tüntették fel az allergén jelenlétét.

 

A Nébih összefoglalója szerint a Szupermenta termékteszt elvégzésekor 25 hazai és 10 külföldi előállítású ételízesítőt vizsgáltak.

A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem utaltak.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta, továbbá a fogyasztóktól is visszahívták. Egy terméknél a helytelen allergénjelölés mellett a sótartalommal is probléma volt, a laboratóriumi vizsgálat magasabb értéket mutatott ki, mint amit a csomagoláson feltüntettek.

A termékek több mint kétharmadánál, 27 ételízesítőnél egyéb jelölési hibák is akadtak. Emellett a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel is gondok voltak.

A hibák miatt hatósági eljárások indultak, és csaknem 2,3 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. 

A bírság mellett az érintett előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, valamint a jelölési hibák határidőre történő kijavítására is kötelezték

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.