Ötvenféle egri bort kóstolhat a hétvégi Egri Csillag Fesztiválon

Idén 25 borászat képviselteti magát egy-egy Egri Csillaggal és Egri Bikavérrel a 3. Egri Csillag Fesztiválon, amelynek csütörtöktől szombatig az Egri vár ad otthont.

A fesztivált az Egri Csillag elnevezésű fehér házasítás népszerűsítésére szervezik. "Kevesen tudják, hogy az Egri Borvidék ültetvényeinek 50 százaléka fehér szőlő fajtákból áll, hiszen Egerről általában mindenkinek a Bikavér jut eszébe. Az új bor bevezetésével három évvel ezelőtt a vidék fehér szőlőfajtáit kívántuk tematizálni" - mondta el a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Gál Tibor borász.

A fesztivál nevét a közönség választotta

Az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és a muskotályos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál - tette hozzá a borász. 

Az Egri Csillag nevet egy internetes névválasztó kampány keretében a közönség választotta a bornak és jelenleg már több mint 30 borász készíti saját Egri Csillagát. Az új évjáratot minden évben március 15-én hozzák forgalomba - emelte ki Gál Tibor.

A háromnapos programon öt egri étterem egy-egy ételt is készít majd a fehér cuvée-hez, ezeket szintén meg lehet kóstolni a helyszínen, ahol az estéket koncertek színesítik.

A program egybeesik a lengyelek nemzeti ünnepével

A fesztiválra az Egri borvidéket teljes körűen bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven kiadott könyvet is megjelentettek, hogy hasznos információkkal segítsék a borhoz értőket és a kezdő borkóstolókat egyaránt. Az Egri bor című kiadvány a vidék borfajtái és dűlői mellett részletesen bemutatja a termelőket is.

A szervezők elmondták: a lengyel-magyar barátság évének tiszteletére a programot úgy szervezték, hogy egybeessen a lengyelek május 3-i nemzeti ünnepével.

Részletes információk a fesztivál honlapján (egricsillag.hu) érhetők el.

Forrás: MTI


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.