Ötvenféle egri bort kóstolhat a hétvégi Egri Csillag Fesztiválon

Idén 25 borászat képviselteti magát egy-egy Egri Csillaggal és Egri Bikavérrel a 3. Egri Csillag Fesztiválon, amelynek csütörtöktől szombatig az Egri vár ad otthont.

A fesztivált az Egri Csillag elnevezésű fehér házasítás népszerűsítésére szervezik. "Kevesen tudják, hogy az Egri Borvidék ültetvényeinek 50 százaléka fehér szőlő fajtákból áll, hiszen Egerről általában mindenkinek a Bikavér jut eszébe. Az új bor bevezetésével három évvel ezelőtt a vidék fehér szőlőfajtáit kívántuk tematizálni" - mondta el a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Gál Tibor borász.

A fesztivál nevét a közönség választotta

Az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és a muskotályos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál - tette hozzá a borász. 

Az Egri Csillag nevet egy internetes névválasztó kampány keretében a közönség választotta a bornak és jelenleg már több mint 30 borász készíti saját Egri Csillagát. Az új évjáratot minden évben március 15-én hozzák forgalomba - emelte ki Gál Tibor.

A háromnapos programon öt egri étterem egy-egy ételt is készít majd a fehér cuvée-hez, ezeket szintén meg lehet kóstolni a helyszínen, ahol az estéket koncertek színesítik.

A program egybeesik a lengyelek nemzeti ünnepével

A fesztiválra az Egri borvidéket teljes körűen bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven kiadott könyvet is megjelentettek, hogy hasznos információkkal segítsék a borhoz értőket és a kezdő borkóstolókat egyaránt. Az Egri bor című kiadvány a vidék borfajtái és dűlői mellett részletesen bemutatja a termelőket is.

A szervezők elmondták: a lengyel-magyar barátság évének tiszteletére a programot úgy szervezték, hogy egybeessen a lengyelek május 3-i nemzeti ünnepével.

Részletes információk a fesztivál honlapján (egricsillag.hu) érhetők el.

Forrás: MTI


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.