Pálinka kóstolóházat avattak Gyulán

Átadták a Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. mintegy nyolcvan millió forintos beruházással készült kóstolóházát csütörtökön Gyulán - adta hírül az MTI.

Az avatóünnepség alkalmából Somlói Zsolt, a társaság egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta: cége közel húsz millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el az unió által is támogatott régiós operatív programtól, a fennmaradó részt saját forrásból biztosította.

Az új kóstolóház a pálinkaüzem tőszomszédságában valósult meg, s része a térség három pálinkafőzdéje által létrehozott "pálinkaútvonalnak".

Elmondása szerint a borútvonalak mintájára létrehozott kóstolóházaknak nemcsak a főzők által előállított pálinka népszerűsítése, hanem az adott térséghez kapcsolódó ételspecialitások és a kulturális örökség bemutatása is céljuk. Így a gyulai kóstolóházban az érdeklődők megismerhetik a csaknem 300 éves helyi pálinkafőző hagyományokat, megkóstolhatják a manufaktúra több mint 30-féle gyümölcsből készült pálinkáit, sőt a gyulai kolbászt és a térségi lekvárféleségeket is.

A cégtulajdonos arra számít, hogy az új attrakcióra kíváncsiak lesznek a szomszédos Romániából is.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen kiemelte, hogy a világszínvonalú hazai hungarikumok bemutatása, valamint a kiszolgálás minősége nemcsak a régió, de az egész ország szempontjából kiemelt jelentőségű.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere (Fidesz) arról szólt, hogy a város gyümölcstermesztői, a helyi pálinkafőzők mellett beszállítói voltak a partiumi és az erdélyi főzőknek is az első világháború előtt. Hangsúlyozta: abban bízik, hogy a mostani fejlesztéssel a térség főzdéi visszaszerezhetik a magyar gyümölcspálinka jó hírnevét, s ezáltal emelkedhet Gyula idegenforgalma is. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.