Íme, 2024 gasztronómiai trendjei

A The New York Times újságírója átfogó kutatást végzett, hogy összesítse, mit gondol jelenleg a szakma az idei év várható trendjeiről.

Hús ízű koktélok, prémium víz, snack-ek, ázsiai hatás, a levesek reneszánsza, fenntarthatóság – természetesen száz százalékos bizonyossággal nem lehet megmondani, hogy merre fog haladni a gasztronómia a 2024-es évben, azonban számos gasztronómiai szakértő, étterem csoportok vezetői, séfek, gazdasági szakértők és ételekkel foglalkozó gasztronómiai cégek vezetői folyamatosan mérlegelik a lehetőségeket - írja a Dining Guide.

Japán ramen / depositphotos.com
Japán ramen / depositphotos.com

Az év étele: a leves - a séfek előszeretettel kísérleteznek különböző állagokkal, melyek visszaköszönhetnek egy levesben. A keleti ízek, a ramenek és a tartalmas levesek idejét éljük, és erős hatások érkeznek a gasztronómiába Kambodzsából, Szingapúrból és Indonéziából.

Egyéb várható trendek: savanyítás, meringue használata desszertekben, pisztácia használata különböző ételekben, a tamarind és az ázsiai calamansi népszerűsége, a vörösbor reneszánsza. 

Vöröskáposzta fermentum / depositphotos.com
Vöröskáposzta fermentum / depositphotos.com

A szakértők ezen kívül a következő trendeknek jósolnak jövőt az előttünk álló évben:

Fenntarthatóság és csomagolásmentesség

Az éttermi hulladéktermelés csökkentése és a házhozszállításhoz szükséges csomagolóanyagok környezetbarát kivitelezése 2024-ben várhatóan világszerte központi szerepbe kerül. Egyre divatosabb lesz a komposztálás és a pazarlás elkerülésének fontossága. 

Érték és magas minőségű alapanyagok

Az elmúlt időszakban különösen megnőtt érdeklődés a minőségi alapanyagok iránt. 

A snack felívelése

A kicsi, könnyű és ízletes ételek kevés kockázatot jelentenek, amikor új konyhákat szeretnénk felfedezni. 

Hidratáció

A víz szerepe és fontossága várhatóan nagyobb mértéket ölt, mint eddig. Egyre többeket foglalkoztat a megfelelő hidratáció, és az elmúlt években népszerűek lettek a hidratációs szenzorok, amelyek a víz fogyasztási szokásainkat követik.

A hajdina éve

A hajdina nem csak a gluténérzékenyek és a diétázók számára bír kiemelkedő fontossággal.

Meglepő ízű koktélok

Egy időben az  espresso martini számított újszerűnek, de most itt az ideje, hogy meredekebb vizekre evezzünk. Hála az olyan eljárásoknak, mint a ‘fat-washing’ vagy az infuzionálás, egyre több olyan ital készül, ami egy az egyben egy ismerős étel ízét adja vissza.

Fermentáció, szezonalitás, környezettudatos étkezés

A szezonon kívüli gyümölcstermesztés hátrányai egyre nyilvánvalóbbakká váltak az elmúlt években. 

Komplex csípősség

Az ultra erős, agyrobbantó csípősségi őrület lassan kezd a háttérbe szorulni, és átveszi a helyét a multidimenzionális ízekre való igény.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.