Íme, 2024 gasztronómiai trendjei

A The New York Times újságírója átfogó kutatást végzett, hogy összesítse, mit gondol jelenleg a szakma az idei év várható trendjeiről.

Hús ízű koktélok, prémium víz, snack-ek, ázsiai hatás, a levesek reneszánsza, fenntarthatóság – természetesen száz százalékos bizonyossággal nem lehet megmondani, hogy merre fog haladni a gasztronómia a 2024-es évben, azonban számos gasztronómiai szakértő, étterem csoportok vezetői, séfek, gazdasági szakértők és ételekkel foglalkozó gasztronómiai cégek vezetői folyamatosan mérlegelik a lehetőségeket - írja a Dining Guide.

Japán ramen / depositphotos.com
Japán ramen / depositphotos.com

Az év étele: a leves - a séfek előszeretettel kísérleteznek különböző állagokkal, melyek visszaköszönhetnek egy levesben. A keleti ízek, a ramenek és a tartalmas levesek idejét éljük, és erős hatások érkeznek a gasztronómiába Kambodzsából, Szingapúrból és Indonéziából.

Egyéb várható trendek: savanyítás, meringue használata desszertekben, pisztácia használata különböző ételekben, a tamarind és az ázsiai calamansi népszerűsége, a vörösbor reneszánsza. 

Vöröskáposzta fermentum / depositphotos.com
Vöröskáposzta fermentum / depositphotos.com

A szakértők ezen kívül a következő trendeknek jósolnak jövőt az előttünk álló évben:

Fenntarthatóság és csomagolásmentesség

Az éttermi hulladéktermelés csökkentése és a házhozszállításhoz szükséges csomagolóanyagok környezetbarát kivitelezése 2024-ben várhatóan világszerte központi szerepbe kerül. Egyre divatosabb lesz a komposztálás és a pazarlás elkerülésének fontossága. 

Érték és magas minőségű alapanyagok

Az elmúlt időszakban különösen megnőtt érdeklődés a minőségi alapanyagok iránt. 

A snack felívelése

A kicsi, könnyű és ízletes ételek kevés kockázatot jelentenek, amikor új konyhákat szeretnénk felfedezni. 

Hidratáció

A víz szerepe és fontossága várhatóan nagyobb mértéket ölt, mint eddig. Egyre többeket foglalkoztat a megfelelő hidratáció, és az elmúlt években népszerűek lettek a hidratációs szenzorok, amelyek a víz fogyasztási szokásainkat követik.

A hajdina éve

A hajdina nem csak a gluténérzékenyek és a diétázók számára bír kiemelkedő fontossággal.

Meglepő ízű koktélok

Egy időben az  espresso martini számított újszerűnek, de most itt az ideje, hogy meredekebb vizekre evezzünk. Hála az olyan eljárásoknak, mint a ‘fat-washing’ vagy az infuzionálás, egyre több olyan ital készül, ami egy az egyben egy ismerős étel ízét adja vissza.

Fermentáció, szezonalitás, környezettudatos étkezés

A szezonon kívüli gyümölcstermesztés hátrányai egyre nyilvánvalóbbakká váltak az elmúlt években. 

Komplex csípősség

Az ultra erős, agyrobbantó csípősségi őrület lassan kezd a háttérbe szorulni, és átveszi a helyét a multidimenzionális ízekre való igény.


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.