Hús ízű koktélok, prémium víz, snack-ek, ázsiai hatás, a levesek reneszánsza, fenntarthatóság – természetesen száz százalékos bizonyossággal nem lehet megmondani, hogy merre fog haladni a gasztronómia a 2024-es évben, azonban számos gasztronómiai szakértő, étterem csoportok vezetői, séfek, gazdasági szakértők és ételekkel foglalkozó gasztronómiai cégek vezetői folyamatosan mérlegelik a lehetőségeket - írja a Dining Guide.
Az év étele: a leves - a séfek előszeretettel kísérleteznek különböző állagokkal, melyek visszaköszönhetnek egy levesben. A keleti ízek, a ramenek és a tartalmas levesek idejét éljük, és erős hatások érkeznek a gasztronómiába Kambodzsából, Szingapúrból és Indonéziából.
Egyéb várható trendek: savanyítás, meringue használata desszertekben, pisztácia használata különböző ételekben, a tamarind és az ázsiai calamansi népszerűsége, a vörösbor reneszánsza.
A szakértők ezen kívül a következő trendeknek jósolnak jövőt az előttünk álló évben:
Fenntarthatóság és csomagolásmentesség
Az éttermi hulladéktermelés csökkentése és a házhozszállításhoz szükséges csomagolóanyagok környezetbarát kivitelezése 2024-ben várhatóan világszerte központi szerepbe kerül. Egyre divatosabb lesz a komposztálás és a pazarlás elkerülésének fontossága.
Érték és magas minőségű alapanyagok
Az elmúlt időszakban különösen megnőtt érdeklődés a minőségi alapanyagok iránt.
A snack felívelése
A kicsi, könnyű és ízletes ételek kevés kockázatot jelentenek, amikor új konyhákat szeretnénk felfedezni.
Hidratáció
A víz szerepe és fontossága várhatóan nagyobb mértéket ölt, mint eddig. Egyre többeket foglalkoztat a megfelelő hidratáció, és az elmúlt években népszerűek lettek a hidratációs szenzorok, amelyek a víz fogyasztási szokásainkat követik.
A hajdina éve
A hajdina nem csak a gluténérzékenyek és a diétázók számára bír kiemelkedő fontossággal.
Meglepő ízű koktélok
Egy időben az espresso martini számított újszerűnek, de most itt az ideje, hogy meredekebb vizekre evezzünk. Hála az olyan eljárásoknak, mint a ‘fat-washing’ vagy az infuzionálás, egyre több olyan ital készül, ami egy az egyben egy ismerős étel ízét adja vissza.
Fermentáció, szezonalitás, környezettudatos étkezés
A szezonon kívüli gyümölcstermesztés hátrányai egyre nyilvánvalóbbakká váltak az elmúlt években.
Komplex csípősség
Az ultra erős, agyrobbantó csípősségi őrület lassan kezd a háttérbe szorulni, és átveszi a helyét a multidimenzionális ízekre való igény.