Íme, 2024 gasztronómiai trendjei

A The New York Times újságírója átfogó kutatást végzett, hogy összesítse, mit gondol jelenleg a szakma az idei év várható trendjeiről.

Hús ízű koktélok, prémium víz, snack-ek, ázsiai hatás, a levesek reneszánsza, fenntarthatóság – természetesen száz százalékos bizonyossággal nem lehet megmondani, hogy merre fog haladni a gasztronómia a 2024-es évben, azonban számos gasztronómiai szakértő, étterem csoportok vezetői, séfek, gazdasági szakértők és ételekkel foglalkozó gasztronómiai cégek vezetői folyamatosan mérlegelik a lehetőségeket - írja a Dining Guide.

Japán ramen / depositphotos.com
Japán ramen / depositphotos.com

Az év étele: a leves - a séfek előszeretettel kísérleteznek különböző állagokkal, melyek visszaköszönhetnek egy levesben. A keleti ízek, a ramenek és a tartalmas levesek idejét éljük, és erős hatások érkeznek a gasztronómiába Kambodzsából, Szingapúrból és Indonéziából.

Egyéb várható trendek: savanyítás, meringue használata desszertekben, pisztácia használata különböző ételekben, a tamarind és az ázsiai calamansi népszerűsége, a vörösbor reneszánsza. 

Vöröskáposzta fermentum / depositphotos.com
Vöröskáposzta fermentum / depositphotos.com

A szakértők ezen kívül a következő trendeknek jósolnak jövőt az előttünk álló évben:

Fenntarthatóság és csomagolásmentesség

Az éttermi hulladéktermelés csökkentése és a házhozszállításhoz szükséges csomagolóanyagok környezetbarát kivitelezése 2024-ben várhatóan világszerte központi szerepbe kerül. Egyre divatosabb lesz a komposztálás és a pazarlás elkerülésének fontossága. 

Érték és magas minőségű alapanyagok

Az elmúlt időszakban különösen megnőtt érdeklődés a minőségi alapanyagok iránt. 

A snack felívelése

A kicsi, könnyű és ízletes ételek kevés kockázatot jelentenek, amikor új konyhákat szeretnénk felfedezni. 

Hidratáció

A víz szerepe és fontossága várhatóan nagyobb mértéket ölt, mint eddig. Egyre többeket foglalkoztat a megfelelő hidratáció, és az elmúlt években népszerűek lettek a hidratációs szenzorok, amelyek a víz fogyasztási szokásainkat követik.

A hajdina éve

A hajdina nem csak a gluténérzékenyek és a diétázók számára bír kiemelkedő fontossággal.

Meglepő ízű koktélok

Egy időben az  espresso martini számított újszerűnek, de most itt az ideje, hogy meredekebb vizekre evezzünk. Hála az olyan eljárásoknak, mint a ‘fat-washing’ vagy az infuzionálás, egyre több olyan ital készül, ami egy az egyben egy ismerős étel ízét adja vissza.

Fermentáció, szezonalitás, környezettudatos étkezés

A szezonon kívüli gyümölcstermesztés hátrányai egyre nyilvánvalóbbakká váltak az elmúlt években. 

Komplex csípősség

Az ultra erős, agyrobbantó csípősségi őrület lassan kezd a háttérbe szorulni, és átveszi a helyét a multidimenzionális ízekre való igény.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.