Platinát kapott a somlói Kreinbacher Birtok

Idén közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a legnagyobb borversenyként ismert DWWA 2018-ra. A Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét 97 pontra értékelte a zsűri, ezzel kategóriájának legjobbjaként platinaérmet kapott. Az eddiginél is magasabb pontszámmal másodjára sikerült a hazai borok mellett tradicionális pezsgővel is platinaérmet elhozni a világversenyen.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból, összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket most publikálták a Decanter oldalán.

A versenyen a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

A Kreinbacher Prestige Brut 97 ponttal jutott a második fordulóba, ahol platinával díjazták. A tavalyi siker és az akkori meglepően erős 95 pontos eredmény után a somlói Birtoknak másodjára is sikerült az aranyéremesekhez képest szintet lépnie, ezúttal még magasabb pontszámmal. A pezsgők mezőnyében mindössze 11 platina született, ezek között szerepel például a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires. Ráadásként a Kreinbacher Brut Classic pezsgőjével egy ezüstöt is elhozott (90 pont).

Legkiválóbb tételük, a Prestige Brut tradicionális módon, palackos erjesztéssel és érleléssel készül. A fő szőlőfajta a furmint, amelyet a chardonnay egészít ki, a házasítást minimum 24 hónapig érlelik seprőn. A DWWA csodás, komplex illatát, remek intenzitását és kifinomultságát emelte ki jellemzésében.

„A hihetetlen magas pontszám mögött elkötelezett csapatmunka áll. Az újabb platina és az ezüst fontos megerősítés számunkra, hogy érdemes nemzetközi mezőnyben és szakértők előtt megmutatni, hol tartunk most és milyen célt tűztünk ki magunk elé. Ebben az eredményben ugyanúgy benne van a furmint és chardonnay összhangja, ahogy a somlói termőhely és eddigi tapasztalataink a tradicionális pezsgőkészítésben.” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi- és marketingvezetője.

További három platinaérmet is elnyert a világversenyen Magyarország: a Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata és a Figula Köves 2016-ból egyaránt platinát és 97 pontot kapott. Tokajban négy aranyérem is született. A somlói borvidékről a Tornai Pincészet Top Selection Grófi Juhfark 2016-os évjárata ezüsttel (90 pont), a Kreinbacher Juhfark Selection 2015 bronzéremmel szerepel a díjazottak között (87 pont).

Champagne-i sikerek

A Kreinbacher Birtok egy champagne-i termelő és három neves ház forgalmazójaként is szeretné megmutatni, hogy mire képes a Méthode Traditionnelle a világhírű francia borvidéken. Válogatásukban a pezsgővilág csúcsát képviselő tételek szerepelnek, amelyek közül a legnagyobb sikert most a Piper-Heidsieck aratta a DWWA-n. Rare Millésime 2002 prestige cuvée-jükkel a Best in Show díj egyikét érdemelték ki (98 ponttal), emellett Vintage Brut 2008 tételük platinát kapott, a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 szintén a platinaérmesek között szerepel (mindkettő 97 ponttal). A Charles Heidsieck ezen túl négy további ezüstöt kapott Brut Réserve, Brut Réserve Rosé és két évjáratos champagne-ukra.

A versenyről

A zsűrielnökség idén négytagúra bűvült, Sarah Jane Evans MW, Michael Hill Smith MW és Gerard Basset MS, MW-hoz csatlakozott Andrew Jefford a Decatertől. A regionális zsűripanelt Caroline Gilby Master of Wine vezette, aki több mint húsz éve kóstolja a régió, ezen belül Magyarország borait is és a kezdetektől bírál a Decanter World Wine Awards-on. Az okleveleket a tradíció szerint Steven Spurrier, a díj társalapítója írta alá.

A DWWA 2018 versenyről

Értékelés az eredményekről – link

Éremtáblázat – link

 

Forrás: Élelmiszer Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.