Prágában még mindig büntetik a turistát a vendéglátósok

Csehországban még mindig sok helyen alkalmaznak kettős árazást a kereskedők és a vendéglátósok, főként azokon a helyeken, ahol sok turista veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

Csehországban egyelőre továbbél a szocializmus idején kialakult kettős árazás, amelyben egyes lelkiismeretlen vendéglősök és más szolgáltatók más árat szabnak a külföldi és a hazai ügyfeleiknek. A Cseh Kereskedelmi Ellenőrzési hivatal azonban hadjáratot indított ellenük - derül ki a Radio Praha beszámolójából.

A kettős árazás ellen 1999-ben határozott egy prágai bíróság, amely kimondta, hogy illegális a vásárlók ilyen megkülönböztetése még akkor is, ha bizonyos kerületek akarnak engedményeket adni saját lakóiknak. A kereskedelmi felügyelet szakértői ennek szellemében indítottak ellenőrzéseket, amelyben a csalás leggyakoribb formáját, a külföldiek és a csehek megkülönböztetésének megszüntetését tűzték célul.

A hivatal munkatársai előbb külföldiként, majd hazai vendégként rendelték meg ugyanazt az ételt a kiszemelt vendéglőkben, majd összehasonlították a számlát. Volt olyan hely, ahol az előbbi esetben felszámoltak szervizdíjat, az utóbbiban nem. Ennek megfelelően akár 75 korona (900 forint) különbség adódott. A vétkes vállalatokra 60 ezer koronás (720 ezer forint) bírságot szabtak ki.

Forrás: napi.hu


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.