Prágában még mindig büntetik a turistát a vendéglátósok

Csehországban még mindig sok helyen alkalmaznak kettős árazást a kereskedők és a vendéglátósok, főként azokon a helyeken, ahol sok turista veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

Csehországban egyelőre továbbél a szocializmus idején kialakult kettős árazás, amelyben egyes lelkiismeretlen vendéglősök és más szolgáltatók más árat szabnak a külföldi és a hazai ügyfeleiknek. A Cseh Kereskedelmi Ellenőrzési hivatal azonban hadjáratot indított ellenük - derül ki a Radio Praha beszámolójából.

A kettős árazás ellen 1999-ben határozott egy prágai bíróság, amely kimondta, hogy illegális a vásárlók ilyen megkülönböztetése még akkor is, ha bizonyos kerületek akarnak engedményeket adni saját lakóiknak. A kereskedelmi felügyelet szakértői ennek szellemében indítottak ellenőrzéseket, amelyben a csalás leggyakoribb formáját, a külföldiek és a csehek megkülönböztetésének megszüntetését tűzték célul.

A hivatal munkatársai előbb külföldiként, majd hazai vendégként rendelték meg ugyanazt az ételt a kiszemelt vendéglőkben, majd összehasonlították a számlát. Volt olyan hely, ahol az előbbi esetben felszámoltak szervizdíjat, az utóbbiban nem. Ennek megfelelően akár 75 korona (900 forint) különbség adódott. A vétkes vállalatokra 60 ezer koronás (720 ezer forint) bírságot szabtak ki.

Forrás: napi.hu


Komoly növekedési lehetőség előtt a pulykahús

Komoly növekedési lehetőség előtt a pulykahús 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.
A név a régi, a tulajdonos és a megjelenés változott

A név a régi, a tulajdonos és a megjelenés változott 

Kívül-belül új ruhába öltöztetve, korábbi tulajdonosváltást követően, december 3-tól ismét várja vendégeit a Rómain a Cziniel Cukrászda.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása

A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása 

A régióról és a champagne készítés hagyományairól Kiszely Katalin a Champagne For You tulajdonosával beszélgettünk.
Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli

Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli  

Néhány a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiváljának sokszínű, egészséges kínálatából.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.
A pulyka reneszánsza a konyhában

A pulyka reneszánsza a konyhában 

A főzés és étkezés kétségtelenül összehozza az embereket, ezért is volt külön öröm, hogy a Magyar Pulykaszövetség meghívott minket egy közös főzésre a Gallicoop-pal a Chefparade konyhájába.
Megvan a világ legjobb sajtja

Megvan a világ legjobb sajtja 

Idén 47 országból 4786 különböző sajtot értékelt a 240 fős zsűri.
Badacsonyi sikerek a Vince gálán

Badacsonyi sikerek a Vince gálán 

Hazánk egyik legrangosabb boros elismerésén a győzteseket idén is a szakma és a közönség választotta ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.