Receptfüzettel népszerűsíti magát a Dél-alföldi város

Békéscsabai hungarikumokból és helyi alapanyagokból készült ételeket mutat be a Csabai receptfüzet, amely a Békéscsabai Turisztikai Egyesület gondozásában jelent meg.

Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy négymillió forintot nyertek el a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium pályázatán, amiből egy 36 oldalas receptfüzet, valamint a YouTube-on is megnézhető, 5 perces főzővideó és 10 rövidebb ételvideó készült el. Hozzátette, az egyesület összefogott a helyi városszépítő- és a hagyományőrző civil szervezetekkel, hogy az előző század elejéről származó, hagyományos recepteket gyűjtsenek össze.

A most megjelent kiadványban tizenöt tradicionális csabai étel kapott helyet némileg újragondolt formában. Valamennyi helyi alapanyagokból, elsősorban a csabai kolbász (amelyet az elsők között, 2013-ban nyilvánítottak hungarikummá) felhasználásával készült. De olyan ételek is megtalálhatóak benne, mint a tepertőkrém, a szilvalekváros hájas kifli vagy a brindzás pogácsa. Minden ételhez pálinkakínálatot is készített a legismertebb békéscsabai pálinkárium főzőmestere, így a kiadványban a szintén hungarikum kisüsti pálinka is megjelenik. Emellett fellelhető benne a csabai kolbászt előállító helyi kistermelők listája, valamint a Békéscsabán nemesített, világszerte ismert szőlőfajtából, a csabagyöngyéből készült bor bemutatása is.

Több étel elkészítésében közreműködött a 2018-ban az év séfjének is megválasztott Békés megyei származású Barna Ádám. Opauszki Zoltán elmondta, a pályázat legfontosabb feladata a térségre jellemző ételek megismertetése, a nemzeti és tájjellegű konyha kipróbálásának ösztönzése, a desztináció vendéglátási tradícióinak bemutatása, a gasztronómiai különlegességek elkészítési módjának bemutatása volt.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület 2009-ben alakult, jelenleg több mint 70 tagja van. Az egyesületi elnök kifejtette, a békési megyeszékhelyen jelenleg zajló nagyberuházások közül több, így a CsabaPark fejlesztése, a Wenckheim-kerékpárút építése vagy a Munkácsy-negyed kialakítása növeli a város turisztikai vonzerejét, az egyesület célja az, hogy marketingkommunikációs eszközökkel ráirányítsa a figyelmet ezekre a hamarosan elkészülő új attrakciókra, hozzájárulva így azok hatékony és eredményes működtetéséhez.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.