Receptfüzettel népszerűsíti magát a Dél-alföldi város

Békéscsabai hungarikumokból és helyi alapanyagokból készült ételeket mutat be a Csabai receptfüzet, amely a Békéscsabai Turisztikai Egyesület gondozásában jelent meg.

Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy négymillió forintot nyertek el a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium pályázatán, amiből egy 36 oldalas receptfüzet, valamint a YouTube-on is megnézhető, 5 perces főzővideó és 10 rövidebb ételvideó készült el. Hozzátette, az egyesület összefogott a helyi városszépítő- és a hagyományőrző civil szervezetekkel, hogy az előző század elejéről származó, hagyományos recepteket gyűjtsenek össze.

A most megjelent kiadványban tizenöt tradicionális csabai étel kapott helyet némileg újragondolt formában. Valamennyi helyi alapanyagokból, elsősorban a csabai kolbász (amelyet az elsők között, 2013-ban nyilvánítottak hungarikummá) felhasználásával készült. De olyan ételek is megtalálhatóak benne, mint a tepertőkrém, a szilvalekváros hájas kifli vagy a brindzás pogácsa. Minden ételhez pálinkakínálatot is készített a legismertebb békéscsabai pálinkárium főzőmestere, így a kiadványban a szintén hungarikum kisüsti pálinka is megjelenik. Emellett fellelhető benne a csabai kolbászt előállító helyi kistermelők listája, valamint a Békéscsabán nemesített, világszerte ismert szőlőfajtából, a csabagyöngyéből készült bor bemutatása is.

Több étel elkészítésében közreműködött a 2018-ban az év séfjének is megválasztott Békés megyei származású Barna Ádám. Opauszki Zoltán elmondta, a pályázat legfontosabb feladata a térségre jellemző ételek megismertetése, a nemzeti és tájjellegű konyha kipróbálásának ösztönzése, a desztináció vendéglátási tradícióinak bemutatása, a gasztronómiai különlegességek elkészítési módjának bemutatása volt.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület 2009-ben alakult, jelenleg több mint 70 tagja van. Az egyesületi elnök kifejtette, a békési megyeszékhelyen jelenleg zajló nagyberuházások közül több, így a CsabaPark fejlesztése, a Wenckheim-kerékpárút építése vagy a Munkácsy-negyed kialakítása növeli a város turisztikai vonzerejét, az egyesület célja az, hogy marketingkommunikációs eszközökkel ráirányítsa a figyelmet ezekre a hamarosan elkészülő új attrakciókra, hozzájárulva így azok hatékony és eredményes működtetéséhez.


Nyári ízek újrahangolva  – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja

Nyári ízek újrahangolva – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.