Rémes higiéniai viszonyok egy cukrászüzemben

November 22-én egy budapesti cukrászüzemben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság a helyszínen tapasztalt műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését, továbbá mintegy 295 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett terméket vont ki a forgalomból.

Ismét elborzasztó higiéniai és műszaki körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei az egyik budapesti cukrászüzem helyszíni vizsgálata során. Az épület alagsorában működő egység alapanyag raktárában beázott a mennyezet, valamint több helyiségben poros, pókhálós, hámló festékkel borított falak és csővezetékek fogadták a szakembereket.

A dolgozók piszkos, elhasználódott utcai ruhában végezték a munkájukat. A dagasztóhelyiségben – az előírásoknak megfelelő zöldség- és gyümölcs-előkészítő híján – ugyanabban a rozsdamentes, kétmedencés mosogatóban tisztították a citromot, almát és fejes káposztát, ahol a különféle használati eszközöket is.

A gépek, eszközök általánosságban takarítatlanok, erősen szennyezettek voltak. A sütőhelyiség ablakairól hiányzott a rovarháló, ideiglenes fényforrásként két, kábelre rögzített izzó szolgált. A készre sütött, csomagolatlan réteseket szálkás, töredezett, nem tisztítható farostlapokon hűtötték. A különböző helyiségekben megfelelő elkülönítés nélkül tárolták az alapanyagokat, késztermékeket és a használt, szennyes rekeszeket.

A Nébih az egységben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette annak működését. A szakemberek 7 tételt (összesen 294,04 kg súlyú feldolgozásra váró alapanyagot, gyártásközi félkész terméket, illetve készterméket) vontak ki a forgalomból jelölés hiánya, nyomon követés hiánya és szennyezettség miatt.


Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Forrás: Élelmiszer Online


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.