Rémes higiéniai viszonyok egy cukrászüzemben

November 22-én egy budapesti cukrászüzemben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság a helyszínen tapasztalt műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését, továbbá mintegy 295 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett terméket vont ki a forgalomból.

Ismét elborzasztó higiéniai és műszaki körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei az egyik budapesti cukrászüzem helyszíni vizsgálata során. Az épület alagsorában működő egység alapanyag raktárában beázott a mennyezet, valamint több helyiségben poros, pókhálós, hámló festékkel borított falak és csővezetékek fogadták a szakembereket.

A dolgozók piszkos, elhasználódott utcai ruhában végezték a munkájukat. A dagasztóhelyiségben – az előírásoknak megfelelő zöldség- és gyümölcs-előkészítő híján – ugyanabban a rozsdamentes, kétmedencés mosogatóban tisztították a citromot, almát és fejes káposztát, ahol a különféle használati eszközöket is.

A gépek, eszközök általánosságban takarítatlanok, erősen szennyezettek voltak. A sütőhelyiség ablakairól hiányzott a rovarháló, ideiglenes fényforrásként két, kábelre rögzített izzó szolgált. A készre sütött, csomagolatlan réteseket szálkás, töredezett, nem tisztítható farostlapokon hűtötték. A különböző helyiségekben megfelelő elkülönítés nélkül tárolták az alapanyagokat, késztermékeket és a használt, szennyes rekeszeket.

A Nébih az egységben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette annak működését. A szakemberek 7 tételt (összesen 294,04 kg súlyú feldolgozásra váró alapanyagot, gyártásközi félkész terméket, illetve készterméket) vontak ki a forgalomból jelölés hiánya, nyomon követés hiánya és szennyezettség miatt.


Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.