Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?

Az elmúlt évek robotforradalma után – melynek során már gépek vettek át egy sor olyan gyártási és szolgáltatási munkakört, melyeket egy generációval ezelőtt még emberek végeztek – megjelent a robotok új hulláma, hogy meghódítsák az „intelligensebb” foglalkozásokat is – állítja több szakértő is. Ügyvédek, könyvelők - de még a bárpultosok – sem védettek többé attól, hogy helyüket egyszer csak elfoglalja egy gép. Az utóbbi kategória szakemberei számára a jövő már nem várat magára, ugyanis Technion hallgatók egy fejlesztési csoportja megalkotta a számítógéppel vezérelt robot mixert.

Bár kisírni még nemtudjuk magunkat az új robot vállán, azonban funkciói alapján képes különféle italok keverésével, pontos recept alapján bármilyen koktélt előállítani beleértve a megfelelő mennyiségű és minőségű citrom vagy lime kicsavarását is.

A RoboDrink-et Michal Friedman, Yoav Mizrahi and Zorik Gechman tervezte Yossi Gil professzor valamint Boris van Sosin és Marina Minkin oktató tanárok és Dr. Nir Levy, a Microsoft akadémiai kapcsolatok igazgatójának irányítása alatt, az Arduino nyílt forráskódú platform felhasználásával.

A RobotDrink egy italautomatához hasonló módon működik, alapváltozatában 8 olyan italt raktároz, mely tucatnyi koktél, martini és más kevert italok összetevőit alkotják - nyilatkozta Friedman. Arra programoztuk, hogy 3 különféle juice és 5 alkoholos ital keverésével különféle italokat tudjon mixelni. A fogyasztók egy saját fejlesztésű applikáció segítségével a menüről kiválasztják a kívánt koktélt.

Amikor egy pohár kerül a pult szélére, a robot pontos recept alapján másodpercek alatt előkészíti az italt. - fűzte hozzá a tervező. Figyelembe vettünk pár egyedi igényt is, mint például jégre töltött italok, extra gin vagy a James Bond stílusú italok 'nem keverve' kiszolgálása is. A nulláról húztuk fel az egészet - magyarázta Gechman. Ez a projekt egyesíti a hardvert és szoftvert egyaránt. Összeraktuk az elektronikai alkatrészeket és elektromos áramköröket építettünk be. Írtunk egy szoftvert egy Arduino processzorra majd kifejlesztettünk egy alkalmazást, amely bluetooth-on keresztül kommunikál a robottal a felhőben található receptek alapján.

Az Arduino rendszerek alapvetően 'do-it-yourself' készletek, melyek könnyen összerakhatók és sokféle célra használhatók. Nem kifejezetten kifinomultak, a RoboDrink is inkább a robot bárpultos korai verziójának tekinthető. Azonban rendkívüli előnye, hogy egy folyamatosan bővíthető platform, melyet más technológiákkal, pl. hangbemenettel is kiegészíthető. Így a jövőben a RoboDrink számára lehetővé válik, hogy a menüből való kiválasztás helyett a vendégek közvetlenül kérhessék majd az italokat a robottól is.

A dizájnerek nem említették, hogy további fontos 'pultos' funkciókkal ruháznák fel a robotot, például olyan képességgel, hogy akár meghallgassa és reagáljon a vendégek aktuális gondjaira, panaszaira. Jelenleg elegendő kihívás volt annak kitalálása, hogyan szolgáljon fel a robot egy tökéletes italt - tette hozzá Mizrahi. Három hónapig nagyon intenzíven dolgoztunk ezen a projekten. Alapvetően a szoftverekhez értünk, de a projekt érdekében tovább fejlesztettük képességeinket, rengeteget olvastunk hozzá az interneten és számos kihíváson vagyunk túl. A gépi tanulásos és mű intelligenciás modulokkal azonban ma már nem lehetetlen a RoboDrink komplett bárrá történő alakítása sem. A pultosok azonban egyáltalán nem éreznek fenyegetettséget. Akikkel eddig konzultáltunk nagyon lelkesek voltak és rajongtak a robot ötletéért, sőt mi több szívesen installáltak is volna egyet a bárba -magyarázta Friedman.

Forrás: Start-up Israel

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: www.timesofisrael.com


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.