Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?

Az elmúlt évek robotforradalma után – melynek során már gépek vettek át egy sor olyan gyártási és szolgáltatási munkakört, melyeket egy generációval ezelőtt még emberek végeztek – megjelent a robotok új hulláma, hogy meghódítsák az „intelligensebb” foglalkozásokat is – állítja több szakértő is. Ügyvédek, könyvelők - de még a bárpultosok – sem védettek többé attól, hogy helyüket egyszer csak elfoglalja egy gép. Az utóbbi kategória szakemberei számára a jövő már nem várat magára, ugyanis Technion hallgatók egy fejlesztési csoportja megalkotta a számítógéppel vezérelt robot mixert.

Bár kisírni még nemtudjuk magunkat az új robot vállán, azonban funkciói alapján képes különféle italok keverésével, pontos recept alapján bármilyen koktélt előállítani beleértve a megfelelő mennyiségű és minőségű citrom vagy lime kicsavarását is.

A RoboDrink-et Michal Friedman, Yoav Mizrahi and Zorik Gechman tervezte Yossi Gil professzor valamint Boris van Sosin és Marina Minkin oktató tanárok és Dr. Nir Levy, a Microsoft akadémiai kapcsolatok igazgatójának irányítása alatt, az Arduino nyílt forráskódú platform felhasználásával.

A RobotDrink egy italautomatához hasonló módon működik, alapváltozatában 8 olyan italt raktároz, mely tucatnyi koktél, martini és más kevert italok összetevőit alkotják - nyilatkozta Friedman. Arra programoztuk, hogy 3 különféle juice és 5 alkoholos ital keverésével különféle italokat tudjon mixelni. A fogyasztók egy saját fejlesztésű applikáció segítségével a menüről kiválasztják a kívánt koktélt.

Amikor egy pohár kerül a pult szélére, a robot pontos recept alapján másodpercek alatt előkészíti az italt. - fűzte hozzá a tervező. Figyelembe vettünk pár egyedi igényt is, mint például jégre töltött italok, extra gin vagy a James Bond stílusú italok 'nem keverve' kiszolgálása is. A nulláról húztuk fel az egészet - magyarázta Gechman. Ez a projekt egyesíti a hardvert és szoftvert egyaránt. Összeraktuk az elektronikai alkatrészeket és elektromos áramköröket építettünk be. Írtunk egy szoftvert egy Arduino processzorra majd kifejlesztettünk egy alkalmazást, amely bluetooth-on keresztül kommunikál a robottal a felhőben található receptek alapján.

Az Arduino rendszerek alapvetően 'do-it-yourself' készletek, melyek könnyen összerakhatók és sokféle célra használhatók. Nem kifejezetten kifinomultak, a RoboDrink is inkább a robot bárpultos korai verziójának tekinthető. Azonban rendkívüli előnye, hogy egy folyamatosan bővíthető platform, melyet más technológiákkal, pl. hangbemenettel is kiegészíthető. Így a jövőben a RoboDrink számára lehetővé válik, hogy a menüből való kiválasztás helyett a vendégek közvetlenül kérhessék majd az italokat a robottól is.

A dizájnerek nem említették, hogy további fontos 'pultos' funkciókkal ruháznák fel a robotot, például olyan képességgel, hogy akár meghallgassa és reagáljon a vendégek aktuális gondjaira, panaszaira. Jelenleg elegendő kihívás volt annak kitalálása, hogyan szolgáljon fel a robot egy tökéletes italt - tette hozzá Mizrahi. Három hónapig nagyon intenzíven dolgoztunk ezen a projekten. Alapvetően a szoftverekhez értünk, de a projekt érdekében tovább fejlesztettük képességeinket, rengeteget olvastunk hozzá az interneten és számos kihíváson vagyunk túl. A gépi tanulásos és mű intelligenciás modulokkal azonban ma már nem lehetetlen a RoboDrink komplett bárrá történő alakítása sem. A pultosok azonban egyáltalán nem éreznek fenyegetettséget. Akikkel eddig konzultáltunk nagyon lelkesek voltak és rajongtak a robot ötletéért, sőt mi több szívesen installáltak is volna egyet a bárba -magyarázta Friedman.

Forrás: Start-up Israel

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: www.timesofisrael.com


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.