Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?

Az elmúlt évek robotforradalma után – melynek során már gépek vettek át egy sor olyan gyártási és szolgáltatási munkakört, melyeket egy generációval ezelőtt még emberek végeztek – megjelent a robotok új hulláma, hogy meghódítsák az „intelligensebb” foglalkozásokat is – állítja több szakértő is. Ügyvédek, könyvelők - de még a bárpultosok – sem védettek többé attól, hogy helyüket egyszer csak elfoglalja egy gép. Az utóbbi kategória szakemberei számára a jövő már nem várat magára, ugyanis Technion hallgatók egy fejlesztési csoportja megalkotta a számítógéppel vezérelt robot mixert.

Bár kisírni még nemtudjuk magunkat az új robot vállán, azonban funkciói alapján képes különféle italok keverésével, pontos recept alapján bármilyen koktélt előállítani beleértve a megfelelő mennyiségű és minőségű citrom vagy lime kicsavarását is.

A RoboDrink-et Michal Friedman, Yoav Mizrahi and Zorik Gechman tervezte Yossi Gil professzor valamint Boris van Sosin és Marina Minkin oktató tanárok és Dr. Nir Levy, a Microsoft akadémiai kapcsolatok igazgatójának irányítása alatt, az Arduino nyílt forráskódú platform felhasználásával.

A RobotDrink egy italautomatához hasonló módon működik, alapváltozatában 8 olyan italt raktároz, mely tucatnyi koktél, martini és más kevert italok összetevőit alkotják - nyilatkozta Friedman. Arra programoztuk, hogy 3 különféle juice és 5 alkoholos ital keverésével különféle italokat tudjon mixelni. A fogyasztók egy saját fejlesztésű applikáció segítségével a menüről kiválasztják a kívánt koktélt.

Amikor egy pohár kerül a pult szélére, a robot pontos recept alapján másodpercek alatt előkészíti az italt. - fűzte hozzá a tervező. Figyelembe vettünk pár egyedi igényt is, mint például jégre töltött italok, extra gin vagy a James Bond stílusú italok 'nem keverve' kiszolgálása is. A nulláról húztuk fel az egészet - magyarázta Gechman. Ez a projekt egyesíti a hardvert és szoftvert egyaránt. Összeraktuk az elektronikai alkatrészeket és elektromos áramköröket építettünk be. Írtunk egy szoftvert egy Arduino processzorra majd kifejlesztettünk egy alkalmazást, amely bluetooth-on keresztül kommunikál a robottal a felhőben található receptek alapján.

Az Arduino rendszerek alapvetően 'do-it-yourself' készletek, melyek könnyen összerakhatók és sokféle célra használhatók. Nem kifejezetten kifinomultak, a RoboDrink is inkább a robot bárpultos korai verziójának tekinthető. Azonban rendkívüli előnye, hogy egy folyamatosan bővíthető platform, melyet más technológiákkal, pl. hangbemenettel is kiegészíthető. Így a jövőben a RoboDrink számára lehetővé válik, hogy a menüből való kiválasztás helyett a vendégek közvetlenül kérhessék majd az italokat a robottól is.

A dizájnerek nem említették, hogy további fontos 'pultos' funkciókkal ruháznák fel a robotot, például olyan képességgel, hogy akár meghallgassa és reagáljon a vendégek aktuális gondjaira, panaszaira. Jelenleg elegendő kihívás volt annak kitalálása, hogyan szolgáljon fel a robot egy tökéletes italt - tette hozzá Mizrahi. Három hónapig nagyon intenzíven dolgoztunk ezen a projekten. Alapvetően a szoftverekhez értünk, de a projekt érdekében tovább fejlesztettük képességeinket, rengeteget olvastunk hozzá az interneten és számos kihíváson vagyunk túl. A gépi tanulásos és mű intelligenciás modulokkal azonban ma már nem lehetetlen a RoboDrink komplett bárrá történő alakítása sem. A pultosok azonban egyáltalán nem éreznek fenyegetettséget. Akikkel eddig konzultáltunk nagyon lelkesek voltak és rajongtak a robot ötletéért, sőt mi több szívesen installáltak is volna egyet a bárba -magyarázta Friedman.

Forrás: Start-up Israel

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: www.timesofisrael.com


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.