Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?

Az elmúlt évek robotforradalma után – melynek során már gépek vettek át egy sor olyan gyártási és szolgáltatási munkakört, melyeket egy generációval ezelőtt még emberek végeztek – megjelent a robotok új hulláma, hogy meghódítsák az „intelligensebb” foglalkozásokat is – állítja több szakértő is. Ügyvédek, könyvelők - de még a bárpultosok – sem védettek többé attól, hogy helyüket egyszer csak elfoglalja egy gép. Az utóbbi kategória szakemberei számára a jövő már nem várat magára, ugyanis Technion hallgatók egy fejlesztési csoportja megalkotta a számítógéppel vezérelt robot mixert.

Bár kisírni még nemtudjuk magunkat az új robot vállán, azonban funkciói alapján képes különféle italok keverésével, pontos recept alapján bármilyen koktélt előállítani beleértve a megfelelő mennyiségű és minőségű citrom vagy lime kicsavarását is.

A RoboDrink-et Michal Friedman, Yoav Mizrahi and Zorik Gechman tervezte Yossi Gil professzor valamint Boris van Sosin és Marina Minkin oktató tanárok és Dr. Nir Levy, a Microsoft akadémiai kapcsolatok igazgatójának irányítása alatt, az Arduino nyílt forráskódú platform felhasználásával.

A RobotDrink egy italautomatához hasonló módon működik, alapváltozatában 8 olyan italt raktároz, mely tucatnyi koktél, martini és más kevert italok összetevőit alkotják - nyilatkozta Friedman. Arra programoztuk, hogy 3 különféle juice és 5 alkoholos ital keverésével különféle italokat tudjon mixelni. A fogyasztók egy saját fejlesztésű applikáció segítségével a menüről kiválasztják a kívánt koktélt.

Amikor egy pohár kerül a pult szélére, a robot pontos recept alapján másodpercek alatt előkészíti az italt. - fűzte hozzá a tervező. Figyelembe vettünk pár egyedi igényt is, mint például jégre töltött italok, extra gin vagy a James Bond stílusú italok 'nem keverve' kiszolgálása is. A nulláról húztuk fel az egészet - magyarázta Gechman. Ez a projekt egyesíti a hardvert és szoftvert egyaránt. Összeraktuk az elektronikai alkatrészeket és elektromos áramköröket építettünk be. Írtunk egy szoftvert egy Arduino processzorra majd kifejlesztettünk egy alkalmazást, amely bluetooth-on keresztül kommunikál a robottal a felhőben található receptek alapján.

Az Arduino rendszerek alapvetően 'do-it-yourself' készletek, melyek könnyen összerakhatók és sokféle célra használhatók. Nem kifejezetten kifinomultak, a RoboDrink is inkább a robot bárpultos korai verziójának tekinthető. Azonban rendkívüli előnye, hogy egy folyamatosan bővíthető platform, melyet más technológiákkal, pl. hangbemenettel is kiegészíthető. Így a jövőben a RoboDrink számára lehetővé válik, hogy a menüből való kiválasztás helyett a vendégek közvetlenül kérhessék majd az italokat a robottól is.

A dizájnerek nem említették, hogy további fontos 'pultos' funkciókkal ruháznák fel a robotot, például olyan képességgel, hogy akár meghallgassa és reagáljon a vendégek aktuális gondjaira, panaszaira. Jelenleg elegendő kihívás volt annak kitalálása, hogyan szolgáljon fel a robot egy tökéletes italt - tette hozzá Mizrahi. Három hónapig nagyon intenzíven dolgoztunk ezen a projekten. Alapvetően a szoftverekhez értünk, de a projekt érdekében tovább fejlesztettük képességeinket, rengeteget olvastunk hozzá az interneten és számos kihíváson vagyunk túl. A gépi tanulásos és mű intelligenciás modulokkal azonban ma már nem lehetetlen a RoboDrink komplett bárrá történő alakítása sem. A pultosok azonban egyáltalán nem éreznek fenyegetettséget. Akikkel eddig konzultáltunk nagyon lelkesek voltak és rajongtak a robot ötletéért, sőt mi több szívesen installáltak is volna egyet a bárba -magyarázta Friedman.

Forrás: Start-up Israel

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: www.timesofisrael.com


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.