Rum a felhők közül

Az igaz gasztrománok jól ismerik, és egyből vágják is rá, hogy ááá, a híres guatemalai. De jócskán vannak olyanok is, akik még hírét se hallották a rumok királyának, és lila köd számukra a Zacapa rum.

Ideje tehát megtudni egyet-mást róla.

Mivel idén van a luxusital 40. születésnapja, a Zacapa brandjének utazó nagykövete, egy nagyon kedves, vidám és közvetlen latin-amerikai hölgy, Rebecca Quiñonez becsomagolt néhány holmit magának, a csomag tetejére természetesen elhelyezett jónéhány palack Zacapát is, és nyakába vette a nagyvilágot.

Hozzánk is ellátogatott, hogy a budapesti Kempinski Hotel Blue Fox bárjában bemutassa a szakmai közönségnek a topprémium minőségű rum két változatát, a Zacapa Centenario 23-at és totál csúcsmodellt, az XO változatot.

A 23-as kapcsán megtudtuk, hogy Guatemala déli partvidékén, vulkanikus talajon termelt cukornádból készítik. A hazánkban kapható, ismert rumokkal ellentétben a Zacapa nem melaszból, hanem cukornádból, pontosabban elsőként préselt „szűz cukornád-mézből” készül. A Zacapa lényege és tökéletes ízének magyarázata különben az, hogy a lepárlást követően 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják, fel, a hegyekbe, és ott érlelik a Zacapa rumokat. Itt, a „felhők felett” a hűvös, párás hegyi környezetben válik gazdag aromájú, komplex ízvilágú és gyönyörű színű.

A 23-as után módunkban állt megkóstolni a toptop XO-t is, amelyet ugyanúgy szűz cukornádmézből készítenek, és vulkánok tetején érlelik, de ebben az esetben 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze. Továbbá a 23 éves Centenario-tól abban is különbözik, hogy itt az utolsó hordó az érlelési folyamatban francia ex-konyakos tölgyfahordó.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.