Rum a felhők közül

Az igaz gasztrománok jól ismerik, és egyből vágják is rá, hogy ááá, a híres guatemalai. De jócskán vannak olyanok is, akik még hírét se hallották a rumok királyának, és lila köd számukra a Zacapa rum.

Ideje tehát megtudni egyet-mást róla.

Mivel idén van a luxusital 40. születésnapja, a Zacapa brandjének utazó nagykövete, egy nagyon kedves, vidám és közvetlen latin-amerikai hölgy, Rebecca Quiñonez becsomagolt néhány holmit magának, a csomag tetejére természetesen elhelyezett jónéhány palack Zacapát is, és nyakába vette a nagyvilágot.

Hozzánk is ellátogatott, hogy a budapesti Kempinski Hotel Blue Fox bárjában bemutassa a szakmai közönségnek a topprémium minőségű rum két változatát, a Zacapa Centenario 23-at és totál csúcsmodellt, az XO változatot.

A 23-as kapcsán megtudtuk, hogy Guatemala déli partvidékén, vulkanikus talajon termelt cukornádból készítik. A hazánkban kapható, ismert rumokkal ellentétben a Zacapa nem melaszból, hanem cukornádból, pontosabban elsőként préselt „szűz cukornád-mézből” készül. A Zacapa lényege és tökéletes ízének magyarázata különben az, hogy a lepárlást követően 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják, fel, a hegyekbe, és ott érlelik a Zacapa rumokat. Itt, a „felhők felett” a hűvös, párás hegyi környezetben válik gazdag aromájú, komplex ízvilágú és gyönyörű színű.

A 23-as után módunkban állt megkóstolni a toptop XO-t is, amelyet ugyanúgy szűz cukornádmézből készítenek, és vulkánok tetején érlelik, de ebben az esetben 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze. Továbbá a 23 éves Centenario-tól abban is különbözik, hogy itt az utolsó hordó az érlelési folyamatban francia ex-konyakos tölgyfahordó.

Forrás: Vendég & Hotel


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.