Saját Michelin csillagot gründol az Európa Bizottság

A legjobb séfek és az ínyencek által egyaránt a legnemesebb gasztronómiai elismerésnek tartott Michelin-csillagokhoz hasonló értékelőrendszer jön létre Európában a legizgalmasabb turisztikai célpontok minősítésére.

A jövőben a szakácsok, étteremtulajdonosok és gourmandok után az európai szállodások, szórakoztató parkok vezetői és művészeti galériák kurátorai is csillagokért szállnak majd harcba egymással - reméli az Európai Bizottság.

A testület legújabb javaslatában egy “Minőségi Turizmus” márka létrehozását vázolta fel a legjobb turisztikai vállalkozások, nyaralási célpontok és programok értékelésére és összevetésére. Brüsszelben azt várják, hogy az elképzelés megvalósítása nyomán a csillagos besorolás alapján választanak majd célpontot az utazók. “Reméljük, hogy a Michelin-csillagokhoz hasonló besorolási rendszert és az azzal járó megbecsülést sikerül alkotnunk mindenféle turisztikai célpontokra” - mondta az EUObservernek Fabio Pirotta, bizottsági szóvivő.

Az elképzelés azonban még gyerekcipőben jár, hiszen sem végleges neve, sem logója nincs még. A javaslatok részletes kidolgozását a következő hónapokra ígérik, a terveket aztán az Európai Parlamentnek és tagállamoknak is jóvá kell hagynia. A bizottság célja, hogy az új besorolási rendszer sikeresebb legyen, mint a 2006-ban létrehozott Eden (Kiváló európai utazási célpontok besorolási rendszere), amelyet szinte senki nem ismer és így nem is befolyásolja a turisták választásait.

Az új besorolási rendszerhez a háttérmunkát és a márkafejlesztést a 2007-ben életre hívott “Európai régiók hálózata a fenntartható és versenyképes turizmusért” nevű szervezet végzi. A tömörülés emellett Európát mint turisztikai márkát is szeretné népszerűsíteni. A bizottság azt reméli, hogy a közös reklámmal nem egymás ellen hirdetik majd magukat az országok, hanem arra törekszenek, hogy a Németországba érkező utazó ellátogasson például Hollandiába is. Az iskolai szünetek jobb elosztásával a tagállamokban a bizottság azt is elő szeretné segíteni, hogy hosszabbak legyenek a téli és a nyári főszezonok és ne egyszerre árasszák el a népszerű térségeket a látogatók.

A turisztikai érdekképviseletek általában üdvözölték a javaslatot, de nem fűznek különösebb reményeket hozzá. “Olyasmivel foglalkoznak ami nem okoz valódi problémát a szektorban, ahelyett, hogy olyan, a turizmust súlyosan érintő problémákat oldanának meg nagyobb hatékonysággal, mint a hamufelhők körüli káosz, a vízumkorlátozások vagy a reptereken az utasokra váró biztonsági tortúra” - tette hozzá egy turisztikai szakember. (forrás: HVG)


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.

Interjú

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.