San Franciscóban is megvetné a lábát a magyar „gasztro-Uber”

Kockázati tőkét von be a Yummber nevű, magyar ötleten alapuló online gasztroszolgáltató – írja beszámolójában a Világgazdaság Online. Bár a júliusi indulás óta sokan lemorzsolódtak a jelentkező konyhák közül, a cég heteken belül San Franciscóban is működni kezd. Itthon eközben az adóhatóság szakemberei érdeklődve figyelik a próbálkozást, és folyamatosan egyeztetnek a magyar csapat vezetőivel.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a leglojálisabb evő kuncsaftunk a NAV. Már többször is meglátogatták a konyháinkat, és nagyon ízlett nekik a kaja. Hálásan köszönjük nekik a támogatást. Ja, amúgy ezúton is üzenjük a konyháknak: no para. Minden rendben van, és ez így is marad... csak hát... ez egy bepróbálkozós ország. Ez van. Részleteket nemsokára e-mailben” – ez a poszt jelent meg a Yummber oldalán a legnagyobb közösségi szájton. A július végén magyar ötlet alapján indult szolgáltatás lényege, hogy a személyszállítást végző Uber vagy a szálláshelykeresést segítő Airbnb működését alapul véve egy online alkalmazás révén kötik össze az otthon főzőcskézőket és a közelben járó éhes embereket.

„Rendszeresen fogyasztanak regisztrált konyháinkon a hatóság ellenőrei, de eddig nem büntettek. Egyre többjüket ismerjük név szerint. A tapasztalatok szerint inkább arról érdeklődnek, hogyan működik pontosan a szolgáltatás” – mondta a Világgazdaságnak Kalmár Péter, a projekt egyik ötletgazdája. A vállalkozás és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei egyébként a színfalak mögött folyamatosan egyeztetnek a tisztázandó kérdésekről. Kalmár Péter szerint a tisztviselők hozzáállása egyértelműen pozitív. „Ez valószínűleg részben annak köszönhető, hogy bár luxemburgi háttérrel is rendelkezünk, a Yummber alapvetően magyar ötleten alapuló magyar cég magyar vezetőkkel. Nem mellesleg a NAV-nál is követik a nemzetközi trendeket, amelyek arra utalnak, hogy belátható időn belül az adóbevételek jelentős részét adják majd a sharing economyból, azaz a közösségi gazdaság működéséből származó pénzek. Ehhez azonban életszerű szabályozásra, nem az új ötletek totális blokkolására van szükség. Tapasztalataink szerint a NAV nyitott arra, hogy ezt az érintettek közreműködésével dolgozza ki” – magyarázta Kalmár Péter.

A Világgazdaság Online cikke ezen a linken olvasható tovább.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.