San Franciscóban is megvetné a lábát a magyar „gasztro-Uber”

Kockázati tőkét von be a Yummber nevű, magyar ötleten alapuló online gasztroszolgáltató – írja beszámolójában a Világgazdaság Online. Bár a júliusi indulás óta sokan lemorzsolódtak a jelentkező konyhák közül, a cég heteken belül San Franciscóban is működni kezd. Itthon eközben az adóhatóság szakemberei érdeklődve figyelik a próbálkozást, és folyamatosan egyeztetnek a magyar csapat vezetőivel.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a leglojálisabb evő kuncsaftunk a NAV. Már többször is meglátogatták a konyháinkat, és nagyon ízlett nekik a kaja. Hálásan köszönjük nekik a támogatást. Ja, amúgy ezúton is üzenjük a konyháknak: no para. Minden rendben van, és ez így is marad... csak hát... ez egy bepróbálkozós ország. Ez van. Részleteket nemsokára e-mailben” – ez a poszt jelent meg a Yummber oldalán a legnagyobb közösségi szájton. A július végén magyar ötlet alapján indult szolgáltatás lényege, hogy a személyszállítást végző Uber vagy a szálláshelykeresést segítő Airbnb működését alapul véve egy online alkalmazás révén kötik össze az otthon főzőcskézőket és a közelben járó éhes embereket.

„Rendszeresen fogyasztanak regisztrált konyháinkon a hatóság ellenőrei, de eddig nem büntettek. Egyre többjüket ismerjük név szerint. A tapasztalatok szerint inkább arról érdeklődnek, hogyan működik pontosan a szolgáltatás” – mondta a Világgazdaságnak Kalmár Péter, a projekt egyik ötletgazdája. A vállalkozás és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei egyébként a színfalak mögött folyamatosan egyeztetnek a tisztázandó kérdésekről. Kalmár Péter szerint a tisztviselők hozzáállása egyértelműen pozitív. „Ez valószínűleg részben annak köszönhető, hogy bár luxemburgi háttérrel is rendelkezünk, a Yummber alapvetően magyar ötleten alapuló magyar cég magyar vezetőkkel. Nem mellesleg a NAV-nál is követik a nemzetközi trendeket, amelyek arra utalnak, hogy belátható időn belül az adóbevételek jelentős részét adják majd a sharing economyból, azaz a közösségi gazdaság működéséből származó pénzek. Ehhez azonban életszerű szabályozásra, nem az új ötletek totális blokkolására van szükség. Tapasztalataink szerint a NAV nyitott arra, hogy ezt az érintettek közreműködésével dolgozza ki” – magyarázta Kalmár Péter.

A Világgazdaság Online cikke ezen a linken olvasható tovább.


Stratégiát vált a nemzetközi kávélánc

Stratégiát vált a nemzetközi kávélánc  

Közkedvelt kávékülönlegességek nem lesznek elérhetőek a Starbucks kínálatában, és elbocsájtások is várhatók világszerte.
Badacsony ismét a New Yorkba látogat

Badacsony ismét a New Yorkba látogat 

Folytatva az elmúlt évek hagyományát 2025. április 5-én ismét Budapestre, a patinás New York Palota Róma termébe költözik egy napra a Badacsonyi borvidék.
Új brunchozó a pesti Belvárosban

Új brunchozó a pesti Belvárosban 

Különleges maga az étterem – egyedi gasztronómiával tűzdeltek a mostantól kínált ebédfogások is.
Sztárok konyhája: „Ez igazából catering, nem egy fine dining”

Sztárok konyhája: „Ez igazából catering, nem egy fine dining” 

Szalai Alexandra, azaz a Catering Queen munkája messze túlmutat a gasztronómián: ő a koncerteknek az az ismert alakja, aki étellel látja el a világsztárokat.
Kanadai kávézók americano helyett canadianót kínálnak

Kanadai kávézók americano helyett canadianót kínálnak 

A nemzeti büszkeség jeleként a klasszikus americanót canadianóra nevezték át kanadai kávézókban.
Indul a fagylaltszezon a Balatonnál

Indul a fagylaltszezon a Balatonnál 

A Balatonnál március 1-től hivatalosan is megkezdődik a fagylaltszezon, ami a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági fellendülés időszakát jelenti.
Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra?

Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra? 

Idén már 12 kategóriában küldhetik be tételeiket a borászatok a 2025. június 29. – július 1. között megrendezésre kerülő eseményre.
Királyi lakoma a királyok városában

Királyi lakoma a királyok városában 

Székesfehérváron nyitotta meg 60. éttermét a BURGER KING.
Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.