Séfváltás a tatai Platán Bisztró élén

Nyolc év után Futó Gergely elköszönt a csapattól, és helyét Mogyorósi Donát veszi át. A váltás módjáról, magyarázatáról, az új séffel kapcsolatos első tapasztalatokról a ház tulajdonosi körének képviselőjével, Varga Viviennel beszélgetünk.

Az új konyhafőnök olyan rangos helyen dolgozott korábban séfként, mint a budapesti Olimpia Vendéglő. Az Ádám Csaba által alapított és nevével, szaktudásával, profizmusával fémjelzett topgasztróhelyen vezette jó ideig a konyhát, majd később, amikor Tatán új séfet kerestek a megüresedő pozícióra, ekkor Pesti Istvánnak Ádám Csaba ajánlotta Donátot - és nem is kellett ennél jobb ajánlólevél.

Hogyan tovább?

Donát a diningguide.hu kérdésére válaszolva elmondta, szerencsére Pesti Istvánnak köszönhetően az átgondolt és bevált koncepciót elődje, Gergely is vitte tovább, és ezen ő sem szeretne változtatni. Irányítása alatt zajlik mostantól minden, szabad kezet kapott, mindemellett István 100 százalékos támogatását is élvezi.

A séfváltás részletei kapcsán Varga Vivien elárulta, már jóval korábban jelezte Gergely, hogy családjával Pestre költözne, ezért volt bőven idejük az utódja kiválasztására. Amikor Ádám Csaba ajánlotta Donátot, az is mellette szólt, hogy ismerték korábbról, hiszen volt Pesti István mellett stázsolni a konyhán. Gergely különben annyira profin adta át a feledatkörét, hogy év végén már együtt főztek nem egy alkalommal, így "testközelből" megismerte a Bisztrón zajló munkát. Ráadásul a Gergely mellett dolgozó két sous-chef továbbra is velük van - ez is nagy segítség a zökkenőmentes és zavartalan váltási folyamathoz.

Természetesen egy új chéf mindig új koncepciót is hoz - most sem lesz ez másképp. Donát is szeretné bemutatni a vendégeknek saját stílusát, és azt a tapasztalatot kamatoztatni, ami tíz év munkája során felhalmozódott benne. A bisztrókonyha stílust mindenképp továbbviszi, de szabad kezet kapva, a ház klasszikus fogásait megőrizve, olyan újdonságokat is bevezet majd, mint ami például már szerepel is a friss étlapon: vegán fogást is kínálnak ezentúl vendégeiknek.

Olimpia vs. Platán Bisztró?

Könnyebbség, hogy korábbi munkahelye, az Olimpia is fúziós konyhát vitt, akárcsak a Platán. Nemzetközi konyha jellemzi, főként helyi alapanyagokból összeállítva. A különbség az, hogy míg az Olimpiában naponta változó táblás ebédszervízt vittek, este pedig hétfogásos degusztációs menüt kínáltak, addig a Platán Bisztró egy á la carte étterem, ezért más módon kell elkészíteni az ételeket. 

Amit különösen szeret az új séf, mint elmondta a diningguide-nak, hogy sokkal közelebb vannak a beszállítóikhoz, sok minden helyben van, és szerencsére  nagyon jó minőségben. Elmondta, hogy amikor Budapesten dolgozott, ilyen minőségű árut csak külföldről tudtak beszerezni. 

Lesz további változás?

Vivien pedig még végezetül hozzátette, nemcsak a Platán Bisztró életében történt náluk változás, hanem Gourmet éttermükben is: itt négy asztallal bővítik a vendégteret - hiszen a két Michelin-csillagnak is köszönhetően egyre magasabb számban érkezik hozzájuk foglalás, megnőtt Pesti istván konyhája iránt a hazai és a nemzetközi érdeklődés.

Valamint idén még egy nagy durranással készülnek, de ez maradjon a jövő zenéje, kiscit később árulják el.

Forrás: Dining Guide / Turizmus Online


Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.
A név a régi, a megjelenés változott

A név a régi, a megjelenés változott 

Kívül-belül új ruhába öltöztetve, december 3-tól ismét várja vendégeit a Rómain a Cziniel Cukrászda.
A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása

A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása 

A régióról és a champagne készítés hagyományairól Kiszely Katalin a Champagne For You tulajdonosával beszélgettünk.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.