Séfváltás a tatai Platán Bisztró élén

Nyolc év után Futó Gergely elköszönt a csapattól, és helyét Mogyorósi Donát veszi át. A váltás módjáról, magyarázatáról, az új séffel kapcsolatos első tapasztalatokról a ház tulajdonosi körének képviselőjével, Varga Viviennel beszélgetünk.

Az új konyhafőnök olyan rangos helyen dolgozott korábban séfként, mint a budapesti Olimpia Vendéglő. Az Ádám Csaba által alapított és nevével, szaktudásával, profizmusával fémjelzett topgasztróhelyen vezette jó ideig a konyhát, majd később, amikor Tatán új séfet kerestek a megüresedő pozícióra, ekkor Pesti Istvánnak Ádám Csaba ajánlotta Donátot - és nem is kellett ennél jobb ajánlólevél.

Hogyan tovább?

Donát a diningguide.hu kérdésére válaszolva elmondta, szerencsére Pesti Istvánnak köszönhetően az átgondolt és bevált koncepciót elődje, Gergely is vitte tovább, és ezen ő sem szeretne változtatni. Irányítása alatt zajlik mostantól minden, szabad kezet kapott, mindemellett István 100 százalékos támogatását is élvezi.

A séfváltás részletei kapcsán Varga Vivien elárulta, már jóval korábban jelezte Gergely, hogy családjával Pestre költözne, ezért volt bőven idejük az utódja kiválasztására. Amikor Ádám Csaba ajánlotta Donátot, az is mellette szólt, hogy ismerték korábbról, hiszen volt Pesti István mellett stázsolni a konyhán. Gergely különben annyira profin adta át a feledatkörét, hogy év végén már együtt főztek nem egy alkalommal, így "testközelből" megismerte a Bisztrón zajló munkát. Ráadásul a Gergely mellett dolgozó két sous-chef továbbra is velük van - ez is nagy segítség a zökkenőmentes és zavartalan váltási folyamathoz.

Természetesen egy új chéf mindig új koncepciót is hoz - most sem lesz ez másképp. Donát is szeretné bemutatni a vendégeknek saját stílusát, és azt a tapasztalatot kamatoztatni, ami tíz év munkája során felhalmozódott benne. A bisztrókonyha stílust mindenképp továbbviszi, de szabad kezet kapva, a ház klasszikus fogásait megőrizve, olyan újdonságokat is bevezet majd, mint ami például már szerepel is a friss étlapon: vegán fogást is kínálnak ezentúl vendégeiknek.

Olimpia vs. Platán Bisztró?

Könnyebbség, hogy korábbi munkahelye, az Olimpia is fúziós konyhát vitt, akárcsak a Platán. Nemzetközi konyha jellemzi, főként helyi alapanyagokból összeállítva. A különbség az, hogy míg az Olimpiában naponta változó táblás ebédszervízt vittek, este pedig hétfogásos degusztációs menüt kínáltak, addig a Platán Bisztró egy á la carte étterem, ezért más módon kell elkészíteni az ételeket. 

Amit különösen szeret az új séf, mint elmondta a diningguide-nak, hogy sokkal közelebb vannak a beszállítóikhoz, sok minden helyben van, és szerencsére  nagyon jó minőségben. Elmondta, hogy amikor Budapesten dolgozott, ilyen minőségű árut csak külföldről tudtak beszerezni. 

Lesz további változás?

Vivien pedig még végezetül hozzátette, nemcsak a Platán Bisztró életében történt náluk változás, hanem Gourmet éttermükben is: itt négy asztallal bővítik a vendégteret - hiszen a két Michelin-csillagnak is köszönhetően egyre magasabb számban érkezik hozzájuk foglalás, megnőtt Pesti istván konyhája iránt a hazai és a nemzetközi érdeklődés.

Valamint idén még egy nagy durranással készülnek, de ez maradjon a jövő zenéje, kiscit később árulják el.

Forrás: Dining Guide / Turizmus Online


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.